Melyik függvény oldja meg ezt a problémát?
Saját vállalkozásomnak excel táblát fejlesztek, és kimutatást szeretnék készíteni a tavalyi évemről, hogy átlássam.
A havi bevételeimet szeretném átlagolni, de úgy, hogy a legkisebb, és a legnagyobb havi bevételt nem veszi figyelembe az átlagolás, így mellőzve a kiugró értékeket. Ennek a fogalomnak van egy neve is, de az most így nem ugrik be :D
Ha tudtok segíteni, azt megköszönöm!
megvan, részátlag függvényt használtam, és megadtam, hogy a 12 hónap 0,17szeresét ne vegye figyelembe (úgy jön ki a 2 hónap, 1 a min, 1 a max)
Köszi azért :D
megkeresed a minimumot es maximumot kivonod a szum-bol, majd 10 honappal osztod 12 helyett, pl ha A1-A12-ben van az adat akkor
=(SUM(A1:A12)-MAX(A1:A12)-MIN(A1:A12))/10
de a fenti helyett ez rovidebb, az adatok 1/6-at kihagyva szamolsz "mean" atlagot
=TRIMMEAN(A1:A12,1/6)
(a magyar megfelelojet nem tudom) :D
Most megtaláltam, a trimmean az a reszatlag ahogy mar te is írtad:D szóval akkor
=részátlag(A1:A12,1/6)
(az elozo ketto valasz is az enyem volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!