Az egyik telepítő elrontotta a pendrivom, és kevesebb látszódik belőle?
A cloud readynak kellett a pendrive. De mikor rámásolta, és bootolhatóvá tette a pendrivot, akkor 8 gigás lett a 32 ből.
Találtam a neten egy diskpart-os módszert.
Ez végig akartam csinálni, bár 6.pontot már nem engedte. Mégis leformáztam a pendrivot, és így már 30 gigás lett belőle.
De akkor vajon hová lett a maradék 2 giga?
(Ja és amikor beírtam a diskpartnál a 2 pontban hogy LIST DISK, már ott is 30 gigát írt a 32 helyett.)
Az ilyen beépített Windowsows programok, mint a Fájlkezelő, nem a lemez méretét mutatják, hanem a rajta lévő partíció(k) méretét. Ha a lemezen csak egyetlen partíció van, ami kisebb, mint a lemez teljes mérete, akkor te azt úgy látod, mint ha a lemez lenne akkora méretű.
A Windows sokáig azzal sem tudott mit kezdeni, ha egy pendrive-on több partíció volt, mert akkor csak az elsőt mutatta. Tudtommal ez már működik, de lehet, hogy még mindig csak USB-s merevlemezzel...
Az a 2 GB eltérés pedig valószínűleg abból adódik, hogy a DISKPART nem SI mértékegységekkel számol.
"A cloud readynak kellett a pendrive. De mikor rámásolta, és bootolhatóvá tette a pendrivot, akkor 8 gigás lett a 32 ből."
A telepítő lemezképet másoló alkalmazás egy 8 G(i)B-os partíciót hozott létre. Maga a pendrive fizikailag maradt 32 GB-os kapacitású, csak egy részén a telepítő lemezképe lett felmásolva.
"Találtam a neten egy diskpart-os módszert."
A diskpart:
a Windows parancssoros partíciómenedzser alkalmazása (olyan kb. mint az fdisk: [link] ), amivel a leírásban törlöd a telepítő lemezképét tartalmazó 8 G(i)B-os partíciót, majd a 7. ponttól kezdődően létrehozol egy újat.
"Mégis leformáztam a pendrivot, és így már 30 gigás lett belőle.
De akkor vajon hová lett a maradék 2 giga?
(Ja és amikor beírtam a diskpartnál a 2 pontban hogy LIST DISK, már ott is 30 gigát írt a 32 helyett.)"
Ez azért van, mert a merevlemezeknél, memóriakártyáknál a gyártók az SI-prefixumokat a szabványnak megfelelően 1000-es váltószámokkal használják, így 32 GB = 32.000.000.000 B.
A számítástechnikában viszont elterjedt az a(z egyébként hibás) trend, hogy az 1024-es váltószámot használják (mivel a számítógépek a kettes számrendszert használják így könnyebb velük számolni, így 2^10 = 1024), vagyis:
32.000.000.000 B = 32.000.000.000 / 1024 / 1024 / 1024 = 29,8 "GB" ami kerekítve kb. 30 "GB"
A szabványkészítők az 1990-es években aztán megalkották a bináris prefixumokat (kibi-, mebi-, gibi-), de addigra már késő volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!