Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mi a véleményetek a 11ről ami...

Mi a véleményetek a 11ről ami mai napon jött ki?

Figyelt kérdés
[link]
2021. okt. 5. 08:07
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
2021. okt. 5. 08:08
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Köszönöm, maradok a Linuxnál.
2021. okt. 5. 08:09
 3/12 A kérdező kommentje:
win11ben már benne van a linux és ugyanoolyan gyors mintha linux lenne a gépeden. [link]
2021. okt. 5. 08:10
 4/12 anonim ***** válasza:
Ebben nem sok új van, ahogy látom. Annyi, hogy alapból beletesznek egy virtuális gépet, amin fut a linux. Ezt most is megcsinálod egy VMware, vagy VirtualBox segítségével.
2021. okt. 5. 08:16
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"win11ben már benne van a linux"

Nem azért használok Linuxot, hogy az egy erőforrászabáló rendszerbe ágyazva fusson. Így az eőnyeinek a fele alapból elveszik.

"ugyanoolyan gyors mintha linux lenne a gépeden"

Frászt.

2021. okt. 5. 08:42
 6/12 A kérdező kommentje:
#5 Hát próbáld ki, nálam gyorsabb mint a linux
2021. okt. 5. 08:45
 7/12 anonim ***** válasza:
Wsl 2 már régóta van és tökéletesen megy a hibrid rendszer. Szóval új nincs a nap alatt. Teljesen rendszeresen használom mert így megy 2 olyan gépemen is amin a Linux nem megy.
2021. okt. 5. 09:11
 8/12 2*Sü ***** válasza:
100%

> Mi a véleményetek a 11ről ami mai napon jött ki?

Nem sok újdonság van benne egy Windows 10-hez képest, de azok egész előremutatóak. Én inkább marketingfogásnak érzem a verzióváltást, mintsem annak, hogy a rendszer alapjaiban változott volna annyit, ami indokoltá tette volna ezt.

> win11ben már benne van a linux…

Az a Windows 10-ben is benne volt évek óta. De az egy dolog, hogy a Windows 10/11 tud futtatni parancssori linuxos programokat igen jó teljesítménnyel – teljes értékű kernel implementációval –, meg némi csavarra és nem is olyan teljes értékű módon tudsz grafikus programokat is futtatni, de ettől még a rendszer alapja mégiscsak egy Windows, annak minden hibájával és erényével. Továbbra is a Windows fájlrendszere fog mögötte futni, a Windows jogosultsági rendszerével, stb… Továbbra sem fogod tudni lecserélni a Windows beégetett grafikus felületét mondjuk egy KDE-re, vagy egy jóval erőforrás kímélőbb Xfce-re. És akkor ez még csak a külcsín, márpedig az operációs rendszer lényege az, amit egy átlag felhasználó nem lát, és általában nem is tud róla.

Nem azt akarom mondani, hogy a Windows sokkal pocsékabb lenne, mint a Linux – régen ez obektív kritika lett volna, mára azonban elég jól összerakták a Windowst is –, egyszerűen csak teljesen más megközelítéssel, más szemléletben íródott. A fő gond ma a Windows-zal nem is technológiai természetű, erősebben pl. az adatvédelmi aggályok, meg a frissítések tesztelése, kezelése okoz ma sok problémát.

> és ugyanoolyan gyors mintha linux lenne a gépeden.

Alapvetően nem. Nyilván átlagban a linuxos programok egy picivel lassabban futnak. Nem nagyon, így ez nem jelent különösebb problémát. Elég jól össze van rakva ez a Linux alrendszer, és muszáj is volt nekik jól összerakni, mert a dolog megszületését egy nagyon erős kényszer szülte, nem otthoni felhasználóktól indulva. (A konténerek futtatását így volt értelme megoldani. Egyszerűen a konténereknek a de facto szabványává vált Docker túlságosan a Linuxra épült.) Szóval jó cuccot raktak össze, de nem, nem lett a Windowsból továbbra sem Linux.

Esetleg lehet pár program, ami gyorsabban fut, köszönhetően mondjuk a teljesen máshogy felépülő fájlrendszernek és hasonlóknak.

> Hát próbáld ki, nálam gyorsabb mint a linux

Amúgy hogy tesztelted?

~ ~ ~

Szóval én is maradok a Linuxnál. Nem feltétlenül való a Linux mindenkinek, de az én felhasználási módomhoz ez passzol jobban továbbra is.

2021. okt. 5. 12:15
 9/12 anonim ***** válasza:

Valamelyik korábbi buildet nyomkodtam virtuális gépben, de nem érzem azt, hogy erre nekem szükségem lenne.

Az viszont gáz, hogy most megint lesz +1 design language úgy, hogy ott vannak a régiek is. Nem tudom, a véglegesben hogy van, de a bétában amit próbálgattam az volt, hogy jobb klikk a Fájlkezelőben -> előjön az új menü, és annak az almenüjében ott a régi menü, elég igénytelen megoldás ez így. Illetve akárhova kattintasz, mindenhol ott vannak a régi ablakok, panelek, amik jóformán semmit nem változtak a Windows 95 óta, és szerintem már nem is fognak. Amikor egy ilyen designváltás történik, az egész rendszerben ki kellene cserélni minden elemet, ami nyilván hatalmas nagy munka, de enélkül eléggé felemás lesz az eredmény.

Ezen kívül nem tudok mit mondani róla, sok újdonság nincs benne. Gyorsnak valóban gyors, de kb. ennyi. Én részemről maradok a jó öreg Manjaronál,

2021. okt. 5. 12:19
 10/12 anonim ***** válasza:
Mivel a Microsoft volt szíves úgy dönteni, hogy a 2017-ben vásárolt első generációs Ryzen processzorom, az mér régi sz*r és nem kompatibilis a Win11-el, így nem tudok beszámolót tartani. Jelenlegi hardware árak mellett pedig nem szándékozom új gépet venni, csakhogy menjen rajta az új Win11. Szóval a Microsoftnál írják ki a Win11 telepítőt egy külső meghajtóra, és dugják fel maguknak, ez róla a szerény véleményem.
2021. okt. 5. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!