Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linuxot használók! Van bármi...

Linuxot használók! Van bármi előnye a Debian/Ubuntu alapú rendszereknek az Arch alapúakkal szemben? (Sima Archot nem használok, mert noob vagyok a telepítéséhez.)

Figyelt kérdés
Ahogy tapasutaltam, a Manjaro és Garuda pl stabilak, gyorsak, nagy a programválaszték, a terminálos parancsok is egyszerűbbek, mint más alapú dishtróknál. Jó, programválaszték az nagyjából ugyan az minden Linuxnál, de a többi terén csalódtam az Ubuntuban, sok más disztróban.

2021. szept. 17. 09:14
 1/7 anonim ***** válasza:
91%

"de a többi terén csalódtam az Ubuntuban, sok más disztróban"

Istenem... A disztró nem olyan, mint egy termék. Ha önmagában nem kedveled a Linux rendszert, egyik distró se fog tetszeni. Legyen az Debian/RedHat/SUSE/Arch vonal.

Mondod, hogy az Ubuntu-ban csalódtál. Ok. De miért is?

"terminálos parancsok is egyszerűbbek"

He? cp, rm, systemctl, wget, curl, ... parancsokban mi a külömbség??? Áruld már el nekem.

"Manjaro és Garuda pl stabilak, gyorsak, nagy a programválaszték"

He?

1) Úgy hívják, hogy repository, amiket hozzá lehet pluszban adni. Nem csak a "gyári" létezik, amit használhatsz. Debian alapúakra BÁRMILYEN dpkg-t feltudsz tenni. RedHat-nál meg rpm-et.

Pl.: "$ sudo dpkg -i package.deb"

2) Linux annyira stabíl amennyire annak csinálod. Most, hogy Gnome fut az ubuntun, azt lecserélheted másra is. Ez nem Windows! Ezért is van többfajta disztró, ahol csak a UI féle packageben van csak csere.

UI: Ha egyik disztró se tetszik, alkos egyet. :)

2021. szept. 17. 09:40
 2/7 anonim ***** válasza:
2021. szept. 17. 09:58
 3/7 anonim ***** válasza:
44%

debian/ubuntu stabilabb, mivel nem rolling distro [link]

archnál több az utólagos meló, hogy összerakd azt, amit a másiknál készen kapsz

archinstall-al nem nagy meló felrakni: [link]

archnál lehet, hogy hetente kapsz gigabájtnyi méretű frissítést

archnál nagyobb az esélye, hogy egy frissítésnél problémák merülnek fel

archlinux default törli a régi kernelt, nem használtam sokáig, de volt szívás egy áramszünet után, kernel frissítés közben

biztos akad még pár említésre méltó, amit én nem tudok

a többi problémád meg értelmetlen

2021. szept. 17. 10:36
 4/7 anonim ***** válasza:
64%

"a Manjaro és Garuda pl stabilak, gyorsak"

Ahogy a Debian-alapúak is. Ezt 8 évnyi szerverüzemeltetés, és 6 évnyi asztali, és 1 évnyi notebookon való használat mellett ki merem jelenteni. A gyorsaság pedig elsősorban a választott asztali környezettől függ. A Gnome és a KDE nem bánik kesztyűs kézzel az erőforrásokkal. (Jó, azért még mindig nem olyan a helyzet, mint a Win10-nél...) Az XFCE és az LXDE pedig kifejezetten erőforráskímélő. A Mate és a Cinnamon meg valahol a kettő között van.

"nagy a programválaszték"

Miért, talán Debianon, Ubuntun, Minten, stb. nem?

"a terminálos parancsok is egyszerűbbek"

Például?

Használtam/használom Debiant, Mintet, Ubuntut, OpenSUSE-t, Fedorát, CentOS-t, Manjarót, Bodhi Linuxot, Raspbiant, stb, de eddig még mindegyikben ugyanazokkal a parancsokkal találkoztam. A feltelepített és alapértelmezett szoftverkomponensekben lehet némi különbség - így például az alapértelmezett csomagkezelő, és a tűzfal lehet eltérő -, de ezt azért nagyon pongyolaság lenne parancsok közti eltérésnek nevezni. Sőt, nem csak az egyes Linuxokon ugyanazok a parancsok, de még a különböző Unix-alapú rendszereknél is ezek nagyon hasonlóak. Hogy mást ne mondjak: aki képes Linuxon parancssorban elboldogulni, az FreeBSD-n sincs elveszve.

"a többi terén csalódtam az Ubuntuban"

Szíved joga csalódni bármiben. ;) De azért elárulhatnád, hogy mit takar a "többi téren", és mi az, ami a csalódást okozta?

Nekem ami nem tetszett az Ubuntuban, az a Gnome. (Pontosabban: a Gnome, mióta a Unity felületet bevezették.) De semmi nem akadályozza meg az emebrt, hogy másik asztali környezetet használjon, sőt, alapból elérhető az Ubuntunak olyan változata, ami XFCE-vel, LXDE-vel, KDE-vel, stb. települ alapértelmezésben.

Természetesen nem arról van szó, hogy ami nekem tetszik, az neked is kell, hogy tetsszen. Sőt, szubjektív érvek mentén is választhatsz magadnak disztrót. Nincs ezzel semmi baj. Erről is szól a linuxos világ, nem vagy egy adott kiadáshoz kötve, te magad döntheted el teljesen szabadon, hogy mit használj. Csak az érveid nem igazán állnak meg.

2021. szept. 17. 11:05
 5/7 anonim ***** válasza:
58%

"Ahogy tapasutaltam, a Manjaro és Garuda pl stabilak, gyorsak, nagy a programválaszték, a terminálos parancsok is egyszerűbbek, mint más alapú dishtróknál."

A gyorsaságot én is tapasztaltam, viszont az egyszerűbb parancsokat nem. Alapvetően minden csomagkezelő hasonló parancsokkal működik, épp az Arch kivétel a pacmannal. De egyébként apt, pamac, zypper, dnf... mindegyiknek nagyon hasonló a paraméterezése.

A többi parancs pedig 99%-ban százalékban ugyanaz minden disztrón.

A nagy programválaszték szerintem épp a Debian/Ubuntu vonalra igaz, a többiben kevesebb program van. Nem egyszer futottam bele abba, hogy amelyik csomag van Debianban, az nincs Manjaroban, vagy csak AUR-ban (aminek 90%-a forráskód, és elég gyakori, hogy nem fordul le valami miatt).

"többi terén csalódtam az Ubuntuban, sok más disztróban"

Az Ubuntut megértem, azt én sem szerettem sosem. Lassú, bugos, agyonpatchelt, bloatware. Példának okáért, amikor Ubuntut telepítettem, első dolgom volt a tracker-miner-fs-t és a hozzá tartozó többi komponenst kilőni. Manjaro alatt sosem kellett ilyet csináltam, ugyanazzal a géppel alig észrevehetően elfutkorászott a háttérben. Az új gépemen pedig olyan sebességgel indexelte be az 1 TB-os HDD-t, hogy csak néztem, aztaq... pedig sosem használtam az indexelő cuccokat, mindig ki szoktam kapcsolni őket korábban.

Olyan is volt, hogy Debian/Ubuntu alatt rendszeresen crashelő KDE-s programok Manjaro alatt sosem omlottak össze. KMail-ben benn volt 10 évnyi Gmail-es levelezésem, naptár, névjegyek, minden... az Akonadi szeretett magába omlani, Manjaro alatt ilyet sem csinált sosem.

A főkérdésre válaszolva egy példát hozok.

Nem rég kérdezte valaki, lehet épp te voltál, hogy hogyan lehet Kubuntu alatt váltani a fizikai monitorok között, ha két GPU van a gépben (APU+nVidia). Ehhez van egy teljesen jó kis csomag Debian/Ubuntuhoz, ami egy plusz menüt ad az nVidia managerhez, így grafikus képernyőn tudsz váltani, de van hozzá természetesen paranccsoros verzió is. Én kipróbáltam ugyanezt Manjaron, ahhoz nincs meg ez a csomag, de van egy hasonló csak paranccsoros verzió, viszont azzal én nem tudom megoldani a dolgot. Biztos lehet, valahogy, ha máshogy nem, a Kubuntus csomagot leforgatni, de na...

Másik eset, épp ma akartam telepíteni az xgamma-t, az xrdp-t és az xorgxrdp-t, gyári repóban ezek közül egyik sincs, AUR-ban van, de az xrdp nem buildelt.

Tehát én azt mondom, a Debian alapú disztrók előnye a támogatottság, ha például problémád akad, jó eséllyel találsz rá megoldást, és a nagy csomagellátottság. Viszont szerintem az Arch-alapú disztrók gyorsabbak (többek közt a csomagkezelésben is - míg Debianon letölti a csomagokat, addigra Arch alatt már fel is telepítette őket), és kevésbé bugosak.

2021. szept. 17. 12:57
 6/7 anonim ***** válasza:
85%
Azért lehetnél kicsit konkrétabb. Mi velük a gondod?
2021. szept. 17. 15:48
 7/7 anonim ***** válasza:
A parancsok nem egyszerűbbek, hanem mások. Valaki wget-et szereti, más meg a curl-t. Egyiket sem könnyebb vagy nehezebb használni. Egyébként ahogyan említették már elég sok átfedés szokott lenni, tehát nem mondható el, hogy nulláról kell újratanulni az egészet disztibúció váltás után.
2021. szept. 17. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.