Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért is ennyire kockázatos...

Miért is ennyire kockázatos Windows7-et használni manapság?

Figyelt kérdés
Nincs rá biztonsági frissítés másfél éve azt tudom, de egyesek emiatt úgy beszélnek róla mintha valami iszonyatos őrültség lenne használni és úristen jaj mi lesz. Szerintem ez túlzás, ha tök átlagos dolgokat csinál rajta az ember, Youtube, Facebook, olvasgatás stb.. akkor szerintem nem sok esélye van hogy emiatt nagy gond legyen, mi a véleményetek?

2021. szept. 9. 15:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon kicsi rá az esély.
2021. szept. 9. 15:59
 2/8 anonim ***** válasza:
15%
Hogy meghackelnek.
2021. szept. 9. 15:59
 3/8 anonim ***** válasza:
19%

Teljesen mindegy, mit csinálsz a gépeddel, ha van rajt nyitott sebezhetőség, akkor senki nem akadályozza meg, hogy feltörjék.

Nagyon egyszerű a dolog, fogok egy adott alhálót, végigtolom rajta a portszkennert, megtalálom a Windows 7-es gépet, keresek egy sebezhetőséget a neten, ráengedem az explitot és ennyi.

2021. szept. 9. 16:00
 4/8 A kérdező kommentje:
#3 Értem, és ha ezt megcsinálod utána mit tudsz csinálni?
2021. szept. 9. 16:12
 5/8 anonim ***** válasza:
73%

Nyugodtan használhatod, nem lesz bajod, egyáltalán nem kockázatos.

Arról sem volt hír, hogy tömegesen támadták volna azokat a gépeket, amin XP volt a támogatás lejárta után, a 7 ráadásul sokkal biztonságosabb.

2021. szept. 9. 17:07
 6/8 anonim ***** válasza:
29%

Attól függ, milyen jellegű a sebezhetőség.

Itt van például a BlueKeep: [link]

Itt van hozzá az exploit is: [link]

Nem próbáltam ki, nem tudom, hogy működik-e, de ennek a sebezhetőségnek a besorolása "HIGH", mert távoli kódfuttatásra ad lehetőséget ("remote code execution"), ami azt jelenti, hogy ha behatoltam vele a gépedre, akkor gyakorlatilag bármit megtehetek. Telepíthetek kémprogramot, keyloggert, ellophatom a Facebook fiókod, lemásolhatom a barátnőd intim fotóit, stb.

Régebben, amikor még foglalkoztam ilyenekkel, néha én is végig szoktam portszkennelni a hálózatot, csak úgy poénból. Lehet rajta érdekes dolgokat találni :)

Publikus netre van kirakva egy csomó NAS, aminek szerintem nem kéne kirakva lennie. Volt, hogy találtam Kodi szervert, 25-30 filmmel, le is másoltam őket magamnak. Egyszer találtam egy régi, zenét is lejátszani képes D-Link babafigyelő kamerát, ilyesmit, mint ez: [link]

Csak régebbi verziót. Egy fórumban van leírás arról, hogy lehet úgy elindítani rajta egy wav fájlt, hogy ne kérjen hitelesítést. Gondolj bele, ott alszik a baba, és te arra mész be a szobájába, hogy ismeretlen hangok jönnek a bébimonitorból.

A legdurvább az volt, amikor találtam egy kamerát, aminek a gyári admin/admin usere volt beállítva. A kamera egy idős bácsié volt, a szobáját figyelte, és a beállításai között meg volt adva az e-mail címe. Rákerestem, kidobta a prohardveres hozzászólásait és a teljes nevét, az alapján pedig rákerestem Facebookon, és megírtam neki, hogy hé öreg, változtasd már meg a kamerád jelszavát, mert boldog-boldogtalan ki-be mászkál rajta...

2021. szept. 9. 17:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

20+ éve vagyok a pályán. Van elég tapasztalatom hozzá, hogy ki merjem jelenteni: jóval nagyobb a valószínűsége, hogy maga a frissítés vág tönkre valamit, mint azé, hogy pusztán a frissítés hiánya miatt bármi bajod essen.

Nem, nem azt mondom, hogy telibe lehet kakálni az egész biztonságosdit. Egyáltalán nem! A biztonsági hibák befoltozása egy jó, és fontos dolog, és például egy, a nagyvilág felé nyílt szerveren kifejezetten fontos dolog. De pár biztonsági alapelvet betartva a potenciális támadások kb. 99%-a kiszűrhető. A felfedezett biztonsági rések jelentős részénél például közvetlen hozzáférés kell a rendszerhez, ami mondjuk egy távoli támadó esetén nincs meg. A sebezhetőségek nagy része pedig kiküszöbölhető a megfelelő védelmi szoftverek, és védelmi intézkedések alkalmazásával. Például egy megfelelő antivirus eleve nem enged a gépre káros tartalmat letölteni. Értelmesebb böngészők is figyelmeztetnek rá, ha gyanús weboldalra akarsz fellépni. Ha pedig router mögött vagy, eleve rengeteg potenciális támadást megúszol, hiszen a támadó el sem jut a gépedig.

2021. szept. 10. 08:29
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Normális felhasználó mellett nem hiszem.

Az már más kérdés, javasolt-e használni, maximum régi gépen érdemes, ott tényleg sokkal jobban fut a Windows 7 és van driver is.

2021. szept. 11. 16:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!