Xfce-t hogy tudok úgy telepíteni, hogy a GNOME ne települjön fel vele együtt?
Ubuntu Serverből szeretnék desktopot csinálni. Azért szeretném így, mivel a Server kb teljesen üres, így csak az lenne rajta, amit magam tennék rá. Sima Ubuntut meg nincs kedvem kigyomlálni, jobb, ha eleve "csupasz" az egész.
Korábban csináltam már ilyet VirtualBoxon, így telepítettem az Xfce-t:
sudo apt-get install xfce4
Ezzel az volt a baj, hogy vele együtt a GNOME és a hozzátartozó programok is települtek. Hogyan tudnám úgy telepíteni, hogy tényleg csak az alap Xfce és a LightDM települjön, más ne?
Sajnos jelenleg nincs hozzáférésem a VirtualBoxhoz, nem tudom megnézni. Emlékeim szerint nem telepítettem olyat, amihez kell a Gnome, vagy valami okból kifolyólag telepítené, csak 2-3 grafikus felület nélküli programot, utána az Xfce-t.
Ha minden igaz, akkor holnap vagy holnapután feltelepítem az Ubuntu Servert, és aztán rá az Xfce-t, majd beszámolok róla, hogy mi lesz.
Lenne pár kérdésem:
Miért nem telepítesz Xubuntut? Az egy ubuntu Xfce.
Miért pont Ubuntut? Az Ubuntu nem a stabilitásáról híres, ha már tényleg ubi-szerűt szeretnél, akkor miért nem Debian? A Debian az egy lecsupaszítótt Ubuntu bugok nélkül.
És, ha már Ubuntu Xfce-t szeretnél, és a Debian se jöhet szóba, mert "Nem felhasználóbarát beidegződésed van", akkor miért nem inkább Linux Mint Xfce?
Nem igazán vannak ezekben felesleges csomagok. Az beállításokban az indításoknál kikapcsolhatod, ami nem kell és nem lesz RAM fogyasztás. Ez nem windows, hogy akkor is a háttérben fogyaszt a program, ha idézőjelesen nem fut a fő komponens. Linuxnál az összes komponens együttesen fut.
És, ha már Linux Mint Xfce, vagy Ubuntu Xfce, akkor miért nem Arch alapú rendszert szeretnél? Mármint, értem én, hogy sokan a Debian alapuakat ajánlják és, hogy az a legnépszerűbb, de egy Arch alapú disztó azért fényévekkel stabilabb bármelyik Ubuntu származéknál. Pl. egy Manjaro Xfce.
Végül mégis a Xubuntura esett a választásom inkább. Próbáltam előtte a Servert, megint le akarta szedni a Gnome-ot, kiírta, hogy milyen csomagokat szedne le.
Közben rájöttem, hogyha a Serverből desktopot csinálok, akkor a végeredmény kb ugyanaz, mintha a Xubuntut telepíteném, mivel kb majdnem mindent telepíteni kell, ami a Xubuntuban benne van, ha egy teljes desktopot akarok, szóval ennek tényleg nem nagyon van értelme.
"megint le akarta szedni a Gnome-ot, kiírta, hogy milyen csomagokat szedne le"
Milyeneket?
Azért pont Ubuntu kell, mert több csomag van rá, mint a Debianra, kb a csapból is az Ubuntu folyik, szóval könnyebb megoldani rajta a felmerülő gondokat, mint egy másik distron (jó, a Debianon se nehezebb annyira, max a kevesebb tutorial/leírás miatt).
A Linux Mint nem volt olyan jó, gyakran lefagyott (a hang ment tovább, a kurzor is mozgatható volt, de sehová nem tudtam kattintani, a billentyűkre se reagált). Az Ubuntu és a Debian soha nem fagyott még le.
A Manjaro maga a borzalom volt, azt is próbáltam. VirtualBoxon nagyon jó és gyors volt, de amikor feltelepítettem igazi hardveren, nagyon rossz volt, szétesett a kép, nagyon lassú volt, ha görgettem valahol, mondjuk a fájlkezelőben, nagyon laggolt, nem tudtam megnyitni a Firefoxot se, mindig valami hibára hivatkozott. Van "open source" és "proprietary" illesztőprogram is, ebből is az elsővel működött jobban (ami azért meglepő), a másikkal el se indult.
Az Arch-ot még életemben nem próbáltam, gyanítom, hogy nem is boldogulnék vele, mert elvileg tapasztalt felhasználóknak való, nem olyanoknak, mint én.
@15: "Az Arch-ot még életemben nem próbáltam, gyanítom, hogy nem is boldogulnék vele, mert elvileg tapasztalt felhasználóknak való, nem olyanoknak, mint én."
Ez hülyeség. Csak ne tutorial videók alapján telepítsd, hanem az official install guide szerint. Borzalmasan egyszerű, és közben egy csomó hasznos ismeretet is felszedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!