Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Wordben hogyan lehet beállítan...

Wordben hogyan lehet beállítani azt, hogy minden [] zárójelekben lévő (egyébként dőlt betűs) szöveg félkövér legyen?

Figyelt kérdés

2021. júl. 26. 14:04
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha szakszerűen, a dokumentumszerkesztési alapelveknek megfelelően történt a szerkesztés, akkor egyszerűen a megfelelő stílust módosítod.
2021. júl. 26. 14:57
 2/6 A kérdező kommentje:
Nos, nem úgy történt, de érdekelne, mik ezek az alapelvek :D
2021. júl. 26. 15:29
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Keresés és cserével meg lehet csinálni: CTRL+H

Keresett szöveg: (\[)(*)(\])

Csere erre: ^& - majd itt nyomsz egy CTRL+B-t, ez a félkövérre formázás kódja.

Alul be kell pipálni a "behelyettesítéssel" opciót.

Értelmezés: mivel a szöveg speciális karakterek ("[" és "]") között van, és nem konkrét szöveget cserélsz, hanem mindet egyszerre, ezért máshogy kell hivatkozni rá. A csillag jelenti, hogy a két karakter közötti bármekkora terjedelmű szöveget cserélje, tartalomtól függetlenül. A Csere erre részben a ^& jelentése az, hogy a keresett szöveget illessze be a cserélendő részbe, aminek megadtad, hogy a formázása félkövér legyen.

Az alapelvekről nekem sem ugrik be sok minden. Lehet arra gondolt, hogy a címsor legyen címsor formátumú, mert akkor az összes címsor a formátum változtatásával átírható. Ez viszont a törzsszöveg.

2021. júl. 26. 15:55
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen !
2021. júl. 26. 16:33
 5/6 anonim ***** válasza:

#1. vagyok.

Én ugyan annyira nem vagyok pro, mint #3 (mentségemre legyen szólva, hogy inkább Lyxet használok), de igen, a stílusokra gondoltam. (Túl a "megszokott" alapelveken, mint például hogy szóközzel nem pozícionálunk, entert csak bekezdés végén nyomunk (ha mindenképp sort kell törni, akkor shift+enter), új oldalt csak szükség esetén kérünk, és oldaltöréssel oldjuk meg, semmiképp nem enterek sokaságával; illetőleg törekedni kell a következetes, és logikus szövegformázásokra.)

Ha hosszabb dokumentumot szerkesztesz, soha ne közvetlenül formázd az egyes szövegrészeket, hanem mindig használj stílusokat! (Kivéve, ha valami formázást tényleg csak egy helyen kell alkalmazni, és egyébként nincs az adott szövegrésznek jól elkülöníthető szerepe.) Linkelek egy videót, abban szerintem jól elmagyarázzák, hogy mi is ez, és hogyan kell használni. A címeket mindig címsor stílusra formázd, így nem csak a formázásukat egységesen átalakítani lesz könnyebb, de élvezheted az automatikus tartalomjegyzék előnyét is.

Ha valaminek nincs ennyire kitüntetett szerepe, mint pl. egy címnek, vagy alcímnek, de sok hasonló dolgot ugyanolyanra szeretnél formázni, akkor is létrehozhatsz (új, saját) stílust, méghozzá ez esetben nem bekezdésstílust kell létrehoznod, hanem szövegstílust. Mondjuk "kiemelt" néven létrehozod, beállítod, hogy legyen dőlt betűs, és onnantól NEM a "D" ikonnal formázod azokat, amiket ki akarsz jelölni, hanem az imént létrehozott stílussal. (Alapból a gyakran használt stílusokat a szalagos eszköztárra kiteszi, szóval ugyanúgy egy kattintás ez is.) Az előnye ennek akkor érződik, ha meggondolod magad, és másmilyenné szeretnéd az összes kiemelt szövegrészt formázni. Mindössze annyi, hogy ezt a "kiemelt" stílust módosítod, és azonnal minden, amit így formáztál, átformázódik. 1-2 oldalnál még nem érződik ennek az igazi előnye, de amikor mondjuk egy 30 oldalas dokumentumod van, és abban kéne mindent átformázni, ez hatalmas segítség.

https://www.youtube.com/watch?v=tqcaX_ZiXuM (Nem néztem végig, csak rákerestem, de kicsit beketekerve jónak tűnik.)

2021. júl. 26. 16:46
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm, meg fogom nézni!

A shift+entert én azért nem szeretem, mert sokszor így kapok szövegeket, és a szöveg mindig széthúzódik tőle. Szerintem, ha már entert kell nyomni, akkor rendes enter legyen.

2021. júl. 27. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!