Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Szeretném kipróbálni a Linux-o...

Szeretném kipróbálni a Linux-ot, hogy mennek itt a telepítések? Van arra is Photoshop?

Figyelt kérdés

Manjaro Linux-ot telepítettem, mert a menüje a Gnome-nak olyan mint a Windows 10, de nem értem a koncepcióját. Hol kell keresni a programokat, hogy telepíteni?

Ha nincs Photoshop Linux, megoldható Wine-vel?

2021. jún. 15. 17:28
 1/10 anonim ***** válasza:
57%

"Hol kell keresni a programokat, hogy telepíteni?"

Linux-disztribúcióknál a programok főleg egy központi helyről a csomagkezelőből telepíthetőek - ez hasonló az Android Google Play-éhez, az IOS App Store-jához vagy a Windows 10 Microsoft Store-jához.

Manjaro Linux esetén ilyen grafikus felületű szoftver az octopi illetve a pamac:

[link]

"Ha nincs Photoshop Linux, megoldható Wine-vel?"

Eléggé kérdéses:

[link]

De van helyette Gimp - mint ingyenes, nyílt forrású, natívan futó alternatíva.

2021. jún. 15. 17:48
 2/10 anonim ***** válasza:

Manjaroból melyiket telepítetted? Az Xfce-t, a KDE-t vagy a Gnome-ot? A Gnome menüje hasonlít legkevésbé a Windows 10-re. Az Xfce egy fokkal "windowsztízesebb", a KDE meg még olyanabb.

Linux alatt a programokat jellemzően a repozitóriumból szerezzük be. Ezek olyan internetes tárolók, amik adott rendszert szerint tartalmazzák a programokat és az egyéb erőforrásokat (háttérképek, ikoncsomagok, betűtípusok, programkönyvtárak, stb.). Mint ahogy írta előttem szóló, Manjaro alatt főleg az Octopi és a Pamac nevű grafikus programokkal lehet letölteni az alkalmazásokat (a pamac alapvetően paranccsoros alkalmazás, de van hozzá grafikus felület). Magyar nyelvű Manjaro esetén a Pamac grafikus változatának neve "Szoftverek telepítése/eltávolítása"

Hogy a Photoshop elindul-e, milyen teljesítménnyel, mennyire hibamentesen fut Wine alatt, az kérdéses. Inkább javaslom más programok használatát, pl. Krita, Gimp, Rawtherapee, Darktable.

2021. jún. 15. 18:04
 3/10 A kérdező kommentje:

Gnome-ban volt egyedül ahol átlehetett tenni a Layout-ot Windows-osra.

Xfce-ben hiába kerestem.

Most igazából tanulni egy új programot Gimpet nincs időm.

2021. jún. 15. 20:58
 4/10 A kérdező kommentje:
2021. jún. 15. 21:00
 5/10 anonim ***** válasza:

Az Xfce és a KDE változat is Windows-os elrendezésű _alapból_.

https://www.youtube.com/watch?v=I6WgT7JkkQk

[link]

Persze, nem a kinézet a lényeg, azt úgy alakítod, ahogy akarod.

Az Xfce-s videóban az üdvözlőképernyő után rögtön a Pamac felülete indul el, ott a piros Remove és a zöld Install gombok, itt lehet alkalmazásokat telepíteni.

2021. jún. 15. 21:12
 6/10 A kérdező kommentje:
Most pl. bedugtam egy Xiaomi egeret és egy pendrive-t, de nem tortént semmi és nem is látom sehol...
2021. jún. 15. 23:23
 7/10 A kérdező kommentje:
Oké pendrive megvan, de egér sajnos nem.
2021. jún. 15. 23:37
 8/10 anonim ***** válasza:
Sima USB-s egér? Annak mennie kellene.
2021. jún. 16. 06:27
 9/10 A kérdező kommentje:

Szerintem is, nem kaptam telepítő CD-t a Windows-hoz sem, felismeri magától.

Köszi nektek amúgy.

2021. jún. 16. 16:15
 10/10 anonim ***** válasza:
A linux nem olyan, mint egy Windows vagy Mac. Ha nincs informatikai tudásod, akkor szerintem inkább hanyagold, és menj vissza Windowsra.
2021. jún. 17. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!