Manjaro GRUB szenvedés?
Telepítettem egy laptopra Manjarot. Laptopról van szó, külön USB-vel rácsatlakoztatott billentyűzettel. Nem tudom, mennyire számít ez. Amikor bekapcsolom, ez fogad: [link] -az "x"-et cseréljétek ki "e-re", mert nem enged linkelni.
Mindent próbáltam, az /etc/grub-ot is átírtam már rootként. Mindent megpróbáltam, amit angolul találtam. Még egy grub-holdshift nevű csomagot is feltelepítettem, hogy ne jöjjön be, csak, ha a shift nyomva van. Tudtok segíteni? Fontos.
Egy Grub installt a futó rendszer alól is megpróbálhatsz:
grub-install --root-directory=/boot /dev/sda
Ugye itt figyelni kell arra, hogy /dev/sda-e az elsődleges lemezed. Mindenképp az elsődlegest kell megadni.
Ha EFI-s rendszered van, akkor meg valahogy így (sose csináltam): [link]
Esetleg nézz bele az /etc/grub.d-de, hátha van ott valami script, ami felülírja a beállításaidat. Ilyesmik vannak ott:
00_header
10_linux
20_linux_xen
30_os-prober
30_uefi-firmware
31_hold_shift
40_custom
41_custom
60_memtest86+
Az xx_custom scriptekről csinálj egy másolatot valahova, és töröld ki onnan. A hold_shift, ha van, az is mehet a kukába, a többi maradjon.
És utána update-grub!!
Köszönöm, Balázs. Akkor most válaszolnék a 20-as válaszodra.
Volt azon a gépen Linux már. Édesanyám gépe. Acer márkájú. A nagygépemen Manjarot használok, hibátlanul működik. A laptopon előtte windows 7 volt, előtte linux mint, de a mintet töröltem, mert video nézése közben mindig lefagyott és küszködött a gép. (Nem volt swap fájl se, swap partíció se, lehet, hogy azért), viszont annál a Linux Mintnél (19 volt) nem jött be soha se a grub. Most azon gondolkozom, hogy ha mindent megpróbálok, amit itt írtok és nem fog menni, akkor visszateszem a mintet és csinálok neki egy swap filet. De azért még próbálkozom, mert az arch alapú rendszereket jobban szeretem. Mindenesetre nekem mivel Manjarom van, ott a grub fájlom, bármikor kicserélhetem az övével és ez egy kb. default grub fájl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!