Openshot-ban hogy fordíthatom el a videót 90 fokban?

Na, tehát. Mint említém, nem az elfordítással van a probléma – az egyszerűen elvégezhető –, hanem azzal, hogy a programban nem állítható be tetszés szerinti képméret, jelesül álló formátum, ami ebben az esetben garantálni tudná a kép legtökéletesebb elhelyezkedését. Hogy ezt bajnak tekinted-e, az a felhasználás módjától függ. Más programokkal ugyanis létrehozhatók ilyen függőleges videók, de általában nem túl nagy haszonnal: Ha csak otthon vetíted, a képernyőd alighanem vízszintes tájolású, tehát a maximális magasság mellett is nagyobb részt haszontalan képet látsz rajta, a vetítőprogram beállítása szerint üres fekete felületet, vagy az asztalodat. Ha YouTube-ra szánod, ott is kötelező a fekvő formátum, hiába teszel föl egy álló videót, azt fekvő képernyőn, kétoldalt széles fekete sávval mutatja. Valami saját weboldal-megoldásodban esetleg az álló formátum is működhet, de általánosságban elmondható, hogy máshol nemigen tudod használni – ennek megfelelően nincs mit haragudni az OpenShotra, ha az pont ugyanazt csinálja, amit például a YouTube is tenne, vagyis kétoldalt nagy fekete felületekkel pótolja ki a hiányzó részeket. Csináltam egy kis videót, hogy lásd, mi történik a forgatáskor. A régi 40 feliratkozós videómat használtam fel, egy másik kameraállásból – tételezzük fel, hogy egy illető beleszeretett a jobb sorban táncikáló néger leányzóba, és természetesen igyekezett úgy felvenni, hogy minél többet lásson belőle. Ehhez persze eldöntötte a telóját, és most főhet a feje, hogy hogyan állítsa függőlegesre a képet. Ez a feltűnően hiteles történet mindenesetre egy hagyományos oka annak, ami miatt egy videót 90 (vagy -90) fokban el szoktak fordítani.
A videómban három különféle lehetőséget mutatok, mindegyiknek megvannak a maga hátulütői.
1. Egyszerű elforgatás: A videó négyzetes lesz, mert a magasságából lesz a látható kép szélessége, ugyanakkor a valódi magassága sem változik, a képhatáron kívül eső részeket levágja. Kétoldalt értelemszerűen megjelenik az üres fekete felület, de jó eséllyel a levágott résszel is elveszhet valami hasznos.
2. Az elforgatott képet addig növeled, míg teljesen ki nem töltöd a képmező szélességét. Ennek jószerivel egyetlen előnye, hogy fekete oldalsávok nélkül, teljesen kitöltöd a képet. Ugyanakkor viszont búcsút intesz a képfelület nagy részének. Egy átlagos videó esetén igen kicsi a valószínűsége, hogy éppen ezen a kis megmaradt részen valami lényeges történjen, de ha nem okvetlenül egy elrontott felvétel megmentésében gondolkozunk, alkotó célra, tudatosan, éppenséggel alkalmazható.
3. A legszokványosabb megoldás: Az eredeti szélességből lesz a magasság, így a teljes felvételt látod, viszont a kép nagyobb része fekete lesz. Mivel én tartottam magam az eredeti képmérethez, ez egyben minőségromlást is jelent. Te megteheted, hogy nagyobb méretben dolgozol, így az elforgatott és lekicsinyített rész minősége nem romlik számottevően. A nagy fekete felület viszont eléggé kellemetlen hatású, ezért gyakran egy nagyított és elmosott réteget is vetítenek alá. Telefonon léteznek külön erre szolgáló megoldások, de az OpenShotban is egyszerű megcsinálni.
Itt a videópróba:
Megjegyzés:
Ha ténylegesen álló formátumú videót szeretnél, akkor alighanem az OpenShoton kívül kell kereskedned. A Blendert javasolni talán kissé erős volna, de ez a program talán tudja (én nem ismerem, egy kérdésnél ajánlották – a Gyakori nem engedi linkelni, de rákeresve könnyen megtalálod):
Free Video Flip and Rotate
Online (nem tudom, van-e mérethatár, és mekkora):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!