Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Excel diagram - adatok több...

Excel diagram - adatok több sorból, de egy vonalként ábrázolva, hogyan?

Figyelt kérdés

(Van egy táblázatom - sorokban a hónapok, az oszlopokban a hónap napjai. Minden naphoz egy adat tartozik.

Tehát 12 sor és 31 oszlop, tele adattal.)

Hogyan ábrázolhatnám az összes adatot egy diagramban úgy, hogy egy folytatólagos ponthalmazt alkossanak, és ne egymás alatt jelenjenek meg a különböző sorok (hónapok) adatai? (Tehát január 31. után a február 1. ugyanúgy következzen, mint január 1. után a január 2., azaz mellette.)

Előre is köszönöm! :)

2021. febr. 8. 00:23
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nekem az a szerkesztés gomb inaktív.

Ha csak simán felveszem y tengelynek, akkor nem soronként illeszti hozzá a hónap nevét, hanem adatonként. Tehát az első hónap negyedik adata neki már április.

Amikor nem több sorból jönnek az adatok, olyankor tudok olyat, hogy mondjuk egy évnyi (azaz 12db) adat alá csak 1x írjon évszámot, de itt valamiért ez sem akar sikerülni.

Nekem egyébként kicsit máshogy néz ki az excelem (2016), mint neked, Cspcsj.

2021. márc. 15. 09:57
 12/16 A kérdező kommentje:
jav: x tengelynek
2021. márc. 15. 09:57
 13/16 CspCsj ***** válasza:

Igen, először MS Office 2019-cel néztem, de most egy másik gépen MS Office 2010-zel is kipróbáltam, és működött:

[link]

Itt a "Tengelyfeliratok" tartomány kiválasztásánál nem tudtam CTRL+egérrel többször kiválasztani ugyanazokat a cellákat, így kézzel (Ctrl+C > Ctrl+V) másoltam egymás után többször a hónapok celláinak tartományát. (pontosvesszővel elválasztva)

2021. márc. 15. 23:09
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszi az újabb hozzászólást.

Egy kicsit más nekünk az adatsor. Neked így egy hónapnévhez 1db adat tartozik, nekem 1db hónapnévhez 30db adat tartozik :) Tehát, ha a legutolsó csatolt képedet nézem, nekem a sorok elején szerepelnek a hónapok nevei. (És a sorban mellette lévő adatok az egyes napok)

És igen, pont ezt csinálja, ha beállítom neki a hónapokat az x tengelyre - szétcsúszik a diagram, és az első hónap elseje neki január, első hónap másodika február, harmadika március stb. Itt végig üresnek kellene lennie, és csak az újabb 30 adat után kéne következnie a következő hónapnak.

Az a benyomásom, hogy magát a táblázatot kéne átrendeznem, de ennyire talán nem fontos.

2021. márc. 21. 20:40
 15/16 CspCsj ***** válasza:

Igen, most látom, hogy másodjára (másik gépen) nem nyitottam meg böngészőben ezt a kérdést, hanem csak gyorsan egy táblázatot akartam kipróbálni, - az eredmény így nem hasonlít a kérdésben leírt formátumra.

Szóval:

Szerintem a legegyszerűbb ha csinálsz egy segédtáblát. (valahol kinézel egy cellatartományt az oszlopba rendezett adatoknak)

Kétféleképpen is lehet:

- az eredeti táblára hivatkozó képletek töltik ki a segédtáblát

- makrót írsz, amiben egy ciklus kitölti a segédtáblát

Elsőre egy "rövid" képlettel töltöttem fel a segédtáblát.

(adatok az A1:AF13 tartományban vannak, a segédtábla pedig az AN2:AO373 tartományban van)

AN2 cellába: (ide a hónapok kerülnek)

=HA(MARADÉK(SOR()-2;31)=0;INDEX(A$2:A$13;(SOR()-2)/31+1);"")

AO2 cellába: (a napnak megfelelő cella értékére hivatkozik)

=INDEX(B$2:AF$13;KEREK.LE((SOR()-2)/31+1;0);MARADÉK(SOR()-2;31)+1)

Ha a képletet átírod a nálad lévő adattáblára (A2:AF13-ról, illetve a -2 helyett a segédtábla első sorának számát írd)

Csináltam egy mintadokumentumot: [link]

2021. márc. 22. 19:49
 16/16 A kérdező kommentje:

Közben találtam egy számomra új funkciót az excelben. Van kifejezetten ilyen lehetőség, hogy dátum legyen az x-tengelyen.

[link]

Egyrészt nekem ennél régebbi az excelem, így ilyen szépen nem tudom ezt megcsinálni (pl. nem tudom a metszéspontot beállítani, 1900.jan.1-gyel kezd ) másrészt a Te megoldásod az egész pontosan, amit eredetileg elképzeltem, úgyhogy köszi szépen, ismét! További sok sikert! :D

2021. márc. 25. 11:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!