Használjátok az ms officet haladó szinten, pl. wordben űrlapot csinálni, vízjelet beletenni?
Word alap szinten, Excel haladó mértékbe.
Többi csak van, de soha nem használom.
Már évek óta nem használok Microsoft Office-t. Ehelyett LibreOffice-t, meg a többi Linuxos szoftvert használom, de úgy sejtem, nem magára a szoftverre akarsz rákérdezni, hanem a tudásszintre.
Nos, én úgy vagyok vele, hogy amire szükségem van, és van értelme használni, az használom. E-mailt nem fogok külön szövegszerkesztőbe megírni, mert felesleges. Thunderbirdben elkezdem írni (az Outlookot inkább mellőzzük), ha nagyon kell formázni, ott is meg lehet tenni, bár levelezésnél még mindig megfontolandó irányelv az egyszerűség. Piszkozatot ott is tudok menteni, más szövegszerkesztő-funkcióra pedig nincs szükség egy e-mail megírásánál.
Ha nagy ritkán kiadványt kell szerkesztenem, akkor meg inkább kiadványszerkesztőt (Scribus) használok. Persze, a legtöbb szoftver többé-kevésbé alkalmas más feladatokra is, mint ami kifejezetten az alkalmazási területe lenne, de én "a megfelelő célra a megfelelő szoftvert" elvet követem. Ismerek persze sok rejtett lehetőséget és trükköt, tudnék készíteni makrókat, táblázatkezelőben saját függvényt (egyszer volt eddig rá szükségem), de pár egyetemi feladatsort leszámítva az irodai szoftvercsomagok lehetőségeinek a döntő többségét nem szükséges használni a mindennapi élet és munka során. Ahol meg nagyon trükközni kéne, ott valószínűleg arra a feladatra létezik a feladathoz jobban passzoló szoftver. Mondjuk a vízjelet én azért nem nevezném olyan extrém haladó szintnek, űrlapot meg inkább Google Formsban csinálok, ha kell.
Hogy a "te idődben" mit takar, azt nem tudom, de úgy érzem, nagyon téves képet sikerült alkotnod mind az informatika egészéről, mind az oktatásról, mind az emberekről. Én 20 éve végeztem a gimivel, de a mi informatika tanóráink nem sokban különböztek a mostaniaktól. Alapvetően ugyanazok a témák voltak akkor is, meg most is. Az óraszámok is nagyjából azonosak. Az alap (közismereti) informatikaórák "programozás" része meg a vicc kategória. Azzal, hogy pár hónapot bohóckodnak Scratchben, Logóban, vagy netán Pythonban, az csak arra jó, hogy feleslegesen elraboljon jópár órát egy amúgy is kis óraszámú tárgyból. Ennyit kidobni az ablakon nagyon sok, de ahhoz, hogy legalább kicsit ráérezzenek a programozásra, ahhoz meg bődületesen kevés. Nem lenne hátrány, ha az algoritmikus gondolkodást is sikerülne az iskolákban fejleszteni, de ahhoz ez nagyon kevés. Mondjuk eleve abszurd, hogy egy olyan korban, amikor kikerülhetetlen az informatika, ott nyirbálják meg az óraszámokat, ahol tudják. Középiskolában 2 éven át heti 1 óra? Nevetséges. (Tudom, van, ahol heti 2, de az már az intézmény egyéni döntése, hogy heti 1-2 extra órát mire áldoz be. De még a 2 éven át heti 2 is elég kevés.) Az pedig egy tévhit, hogy ma mindenki informatikai zseniként születik. A nagy fenéket. Attól, mert egész nap nézi a marhaságokat Tiktokon, még nem fog az informatikához érteni.
Az informatika pedig nem egyenlő a Microsoft Office terméktanácsadói poszttal. Te egy kicsit túlmisztifikálod ennek a szerepét, nem attól lesz valaki informatikailag kompetens, hogy álmából felkeltve is tudja a Word összes funkcióját. Az Office csak egy része az informatikának, ami természetesen hasznos tud lenni, de nem ez mindennek az alfája és omegája.
#2. -es vagyok.
Ja'h és iszonyat sokat scriptelek, JS és Python.
Pl. RTL Most -ról szeretem letölteni a sorozatokat későbbi megtekintésre, mert sajnos idővel eltűnnek onnan, pl. Jófiuk is.
mondjuk az űrlap és a vízjel az pont nem haladó szint, hanem az a kezdő kezdője... ezeket ált.suliban tanultam még először valamikor 2004 környékén. Jó öreg lehetsz már akkor 🤭
A kiadványszerkesztésnél a címsorokra és az automatikus tartalomjegyzékre gondolsz? Ezek nálunk nem voltak... csak szakdogaírásnál tanultam meg.
De ezek nem haladó szint. a haladó szint az inkább a makrózás. főleg excelben.
Manapság haszna ritkán van, hiszen az emberek egyre ritkábban használják ezeket, van jobb. helyettük felhőszolgáltatások vannak, vagy jobb célszoftverek, adatbázis alapú rendszerek. főleg a nagycégeknél (már amelyiknél..).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!