Mi az oka a kék halálnak a laptopomon?
Szóval. A hiba miatt most írom le másodjára a dolgot, immár telefonról, hogy ne dobja be a kékhalált a jóváhagyás pillanatakor. Hahj. Szóval kronológiai sorrendben írom a dolgokat:
A laptopom már egy ideje elkezdett belassulni, minden órákid tartott neki, ezért rendeltem egy SAMSUNG EVO 970 m.2-es 500gb-os ssd-t.
Beszereltem az ssd-t az akkumulátor kiszedése nélkül.
Telepítéskor (windows 10, ncore-ról leszedve) a laptop kikapcsolt, a nem megfelelően összedugott töltőkábel miatt (az 1tb-os toshiba hdd és az 500gb-os ssd volt benne ekkor).
A hibakódot amit adott beírtam keresőbe és egy ott talált videó segítségével parancssorba írva pár dolgot és egy menüben átállítva valamit orvosoltam a problémát.
A gép jó volt, meg minden, nagyon gyorsan bekapcsolt, ekkor csak a geforce experience drivert raktam fel és a world of tanks c. játékot ami közben nem volt gond.
Egy filmet akartam megnézni vlc segítségével, ami cd kép formátumban volt. Ekkor volt az első kékhalál CRITICAL_PROCESS_DIED hibakóddal.
Ekkor információt akart gyűjteni hogy hibajelentést küldjön, de egy óráig 0%-on maradt, így a bekapcsológombot hosszan nyomva tartva kikapcsoltam.
Újraindítva ugyanúgy beadta a hibát, de world of tanks megnyitása után is nem sokkal.
Arra gyanakodtam, hogy az egyik ventillátor miatt túlmelegszik a gép, ugyanis az egyik csapágyas volt (bizonyos fordulatszám mellett kicsit kerregett, majdnem újkora óta).
Megrendeltem a rossz ventillátor pótlására egy másikat, annak cikkszámának leolvasásával.
Amíg nem jött meg az alkatrész, nem hagyott nyugodni a dolog, így újratelepítettem a gépet, mert arra gondoltam, hogy a zűrös telepítés is problémát okozhatott neki. Ekkor bent volt a hdd és az ssd is. A telepítés simán zajlott, de még az elején egyszer a telepítő (ami pendrive-ról ment) vagy a bios, már nem emlékszem pontosan, nem találta az ssd-t. Mindenesetre feltelepítettem újból a windows 10-et, újfent, fájlmegtartással. A hdd-t telepítés után átállítottam alaplemezről dinamikus meghajtóra.
A hiba továbbra is fent állt, de ha jól emlékszem volt már, hogy ezt a hibakódot adta be kék halálkor, nem csak a fentebb említettet: UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION
Érdekesség, hogy szinte mindegy mit csináltam, volt, hogy beadta a hibát, de CLIP STUDIO PAINT rajzprogram használata és a digitalizáló táblám használata közben egyszer sem.
Minden létező drivert feltelepítettem, amit az asus oldalán találtam ehhez a tipushoz (kivéve a biometrikus szenzor szoftverét) és a hiba továbbra is fentállt.
Találtam itthon egy laptop hűtőt és alá tettem, így észrevételem szerint talán kevesebbszer jött elő a hiba.
Megérkezett a ventillátor, beszereltem, kifújtam a ventillátorok és a hűtőbordák közt lévő szöszgombócot (szétszerelés nélkül nem vettem volna észre és ki se tudtam volna szedni, de már előtte is kitakarítottam tiszta fogkefével)
Úgy tűnt egy ideig, hogy jó, nem volt hiba, egészen két-három napig, majd játék közben újra bejött a hiba. Azóta a laptop hangulatától függően jön elő a hiba vagy előbbi, vagy utóbbi hibakóddal. Van mikor hosszabb ideig jó, van mikor ha elkezdi, akkor újraindítás után kb. 2 perccel újra jön a hiba.
Legutóbb ma telepítettem újra, mert a bios nem látta az ssd-t úgy, hogy kivettem a hdd-t. Újratelepítéskor a hdd-t kivettem.
Call of Duty 4-el próbáltunk meg közösen játszani utána közvetlen a bátyámmal, de játék közben megint bejött a CRITICAL_PROCESS_DIED hiba. Emellett az eszközkezelőben egy-két érdekességet találtam az egyéb eszközök pont alatt:
-Ismeretlen eszköz (5-ször egymás alatt)
-PCI adatolvasási és jelfeldolgozási vezérlő (4-szer egymás alatt)
-PCI egyszerű kommunikációs vezérlő
-PCI memódiavezérlő
-SM buszvezérlő
A hiba továbbra is fent áll, és tudom, hogy megvan az esélye annak, hogy én csesztem el a gépet az ssd beszerelésekor tudni szeretném mi a problémája. Ha itt nem tudtok érdembeli segítséget/útmutatást nyújtani, elviszem szervízbe, de jelenleg nem szivesen költenék rá, nem túl sok pénzem van. (Tudom, akinek van pénze majomra, legyen banánra is.)
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítségetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!