Exel táblázatban egy egyszerűnek tűnő képletre nem tudok rájönni. Mi lehet erre a példára a helyes képlet?
Arra sikerült rájönnöm, hogy milyen képlettel tudom kiszámolni azt, hogy ha ha tudom az előző árat (100Ft) és a jelenlegi árat (110Ft), akkor az mennyi százalékos növekedés jelent az előző árhoz képest. Ügye a válasz 10%.
A példa szerint, erre a képlet: 10=(110-100)/(100*1%)
De mi van akkor, ha én csak a jelenlegi árat (110Ft) ismerem, meg azt, hogy hány százalékos (10%) növekedés az előző árhoz képes. Az előző árat nem ismerem. Milyen képlettel tudnám ezt kiszámolni?
=(110ft)+(110ft x 0,1)
hisz 0,1=10%
Előző ár = Jelenlegi ár/(1+százalékos növekedés)
Példádban
100= 110/1,1
Hmm.. Sajnos egyik sem jó mert a fix adatok miatt nem tudom általánosan használni. De szerintem lehet, hogy én tettem fel rosszúl a kérdést. Nem egy adott feladatot nem tudtam megoldani, hanem egy képletet kerestem, ahol bárhogy változtatom az értékeket ott mindig a helyes eredményt fogom megkapni az ismeretlen helyére.Az első példát inkább így kellett volna megadnom:
"százalékos növekedés"=("jelenlegi ár"-"előző ár")/("előző ár"x 1%)
A fenti példa szerint ez valójában így néz ki: 10=(110-100)/(1)
Más példákkal:
10=(220-200)/(2)
58,72093023=(546-344)/(3,44)
Egy olyan álltalános képletet keresek, ami megoldja a fenti dilemmámat, bármilyen értéket is adok meg neki..
Persze, hogy vissza lehet.
Szimplán használj cellákat és ne fix számokat. A képletet meg ezek segítségével írod meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!