Ki milyen Linuxra esküszik?
Linux Mint, Manjaro
Nekem ezek váltak be a legjobban.
Egyébként érdemes több disztrón is végigmenni, legalább 1-2 hétig használni őket, úgy tapasztalod ki, hogy melyik lesz a neked legmegfelelőbb.
Debian alapú rendszerek:
- Debian
- Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu
- Mint
Arch alapú rendszerek:
- MagyarArchLinux vagy "Vanilla Arch"
- Manjaro
stb, distrowatch.com-on érdemes megnézni.
Manjaro, ha szereted a kihívásokat Arch, esetleg valamelyik másik Arch alapú disztró.
Én 4 évnyi Debian és Ubuntu használat után úgy érzem, a Debian-alapú disztrók mögött ma már közel sincs akkora fejlesztés, mint régebben. A Canonical már néhány éve az IoT-ra és az szerver vonalra fókuszál, a Debian is inkább a szerver vonalat célozza, amire nagyon jól is használható. Az utóbbi években már nagyon érezhető volt, hogy pl. az apt milyen csigalassú lett. A pacman (Arch csomagkezelő) érzésre kb. 10x gyorsabb.
Olyan disztrók, mint a KDE Neon, Kubuntu, amik elméletileg KDE-re vannak optimalizálva, érezhetőn lassabbak, mint a Manjaro. Nálam be van állítva a KMail 3 accounttal, az egyik egy 10 éves gmail, tele levelekkel, to-do listával, stb., és érzem a különbséget aközött, amikor fut az Akonadi, és aközött amikor nem. Amikor fut, a mysql-backend időként fel-felugrik és kiharap a procihasználatból egy szeletet, és olyankor belaggol az egész rendszer. Manjaron ilyen nincs. Levelezek, írkálom a to-do listát, közben böngészek... semmi lassulás.
Mondjuk ha C#-ban szeretnél programozni, akkor tényleg nem a legideálisabb választás a Linux.
Ha azt akarod hogy a legtöbb gépen kb. egyből használható legyen akkor én azt mondanám hogy Ubuntu (vagy xubuntu, kubuntu, ízlés kérdése) vagy Mint.
Ha szereted a nagyobb kontrollt (és ezzel járó szopást) akkor Arch vagy Gentoo.
De ha dizájn vagy bármit kell csinálni akkor szerintem windózt használj, főleg mivel írtad hogy C#.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!