Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért recseg a hang Ubuntu...

KmsRys kérdése:

Miért recseg a hang Ubuntu 20.04.1 alatt? Illetve ezek a bugok csak nálam vannak?

Figyelt kérdés

Ubuntu 20.04.1 operációs rendszert használok. Sokáig nem volt vele gond. Azonban az utóbbi 1-2 hónapban észrevettem, hogy zenehallgatás közben gyakran reccsen a hang, kihagy néhány hangmintát, és néha belassul a zene 1-2 másodpercre, és recsegve/akadozva szól. Ha lejátszok rajta egy 440Hz-es szinusz hangot, akkor rendkívül észrevehető a gyakori reccsenés (persze pont akkor nem recseg, amikor felvenném a telefonom hangrögzítőjével).

Ahhoz lehetne hasonlítani, mint mikor az Audacity-vel bizonyos időközönként kivágnék egy pár milliszekundumnyi részt a hangfájlból. Ez a gond csak a hangnál van jelen, a kép nem akadozik.

Amikor elindítok egy médialejátszót, vagy böngészőben egy zene stream-elő oldalt, akkor nem szokott magas lenni se a processzor használat, se a RAM használat (swap is van), ezért nem értem a recsegés és akadozás okát.

És még egy érdekes dolog, ha VirtualBox-on futtatok egy vendég operációs rendszert, de teljesen bezárom a VirtualBoxot, néha akkor is maximumon marad a processzor használat, de nem minden esetben. Ennek talán köze lehet a dologhoz. Pedig tudtommal a virtuális gép bezárása után a gazdagépnek vissza kellene kapnia a teljes erőforrást.

Egyszer már újratelepítettem az Ubuntut, egy időre meg is szűntek a problémák, de megint kezdődik. Az alap GNOME és KDE Plasma asztali környezetekkel is fenn áll a gond.

Még egy érdekes dolog, ha a hangkártya (integrált) vonalbemenetét beállítom, hogy a hangszórókon szóljon, akkor az is ugyanúgy recseg, mint a programok által lejátszott hangok, viszont ha akár a vonalbemenet, akár a mikrofon bemenet hangját rögzítem Audacity-vel, és kiexportálom hangfájlba, és egy másik eszközön (pl. a telefonom) játszom le, azon nem akadozik!

Arra gondoltam, hogyha ezt nem sikerül megoldani (az újratelepítés sem segített) akkor az Ubuntu helyére Debiant vagy Linux Mintet telepítenék. Az utóbbit már sokszor használtam live USB módban, és érdekes, hogy azon (Linux Mint) soha nem akad meg a hang! Még akkor sem, ha egy vendég operációs rendszert futtatok, ha egyéb más okból kifolyólag magas a processzor használat! És ha bezárom a VirtualBoxot, akkor ott visszakapja a rendszer az erőforrásokat, és a VirtualBox használata közben se lassul be jelentősen. Szerintetek tényleg telepítsek Debiant vagy Linux Mintet Ubuntu helyett? Vagy egy idő után azok is recsegni kezdenének? Azért örülnék, ha új HDD és SSD beszerzéséig nem kéne újratelepíteni semmit (most egy HDD-m van), szóval ha a recsegés megszüntethető az Ubuntu esetén is, hogy ne kelljen másik OS-t telepítenem helyette, akkor inkább arra kéne a megoldás!

Bocsi a regény hosszasságú kérdés miatt, de köszönöm, ha végigolvastad! :D

2020. nov. 26. 09:25
 1/3 A kérdező kommentje:
***a kategóriát elszúrtam, remélem a moderátorok kijavítják! :D
2020. nov. 26. 09:27
 2/3 anonim ***** válasza:

Hogy is mondjam... szóval az Ubuntu nem igazán sorolható az Linux disztrók krémjébe. A Canonical néhány éve már csak az IoT-re és a felhőre koncentrál, azóta az Ubuntu alig több, mint egy lefordított Debian testing három custom wallpaperrel.

A recsegést talán az okozza, hogy túl kicsi a PulseAudio buffere, vagy nem kap elég processzoridőt, vagy ki tudja. Itt találsz tippeket:

[link]

[link]

[link]

2020. nov. 26. 10:37
 3/3 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, hogy sikerült megoldani!

Az utolsó linkelt oldal alapján, azzal a fájl átírással sikerült, mivel napokig nem jelentkezett a recsegés.

Köszönöm szépen!

2020. dec. 1. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!