Idén tavasszal jelent meg az exFAT et natívan támogató linux kernel. (amit még tavaly ősszel engedélyezett a MS) Mikorra várható hogy ez bekerül a disztribúciókba? Pl Linux Mint?
Vagy a beépített rendszerekbe? Pl Synology DSM, vagy az új televíziókba? Esetleg az Android is ide tartozik?
Először nyilván a tesztelésre szánt verziókba kerül bele, illetve opcionálisan telepíthetik a merészebb felhasználók. Ezután fokozatosan bekerül az új disztrókba, illetve frissítésként a meglévő kiadások frissítései közé. Ha tippelni kellene, Mint esetén gyanítom, a 21. verzió fogja már tartalmazni.
2020. nov. 20. 07:31
2/9 anonim válasza:
Évek kérdése, szerintem minimum 4-5 év.
Amelyik gyártó akarta, eddig is beleépíthette a termékeibe a fuse drivert, amelyik gyártó pedig nem szeretné támogatni az exFAT-ot, az úgyis anélkül forgatja le a kernelt. Szerintem nem sokat oszt vagy szoroz az, hogy most már a kernelben van a driver.
2020. nov. 20. 08:05
3/9 anonim válasza:
* A 4-5 évet az eszközökre értem, TV-k, NAS-ok, egyéb okos cuccok. Az asztali disztrókban valószínűleg jóval hamarabb megjelenik.
2020. nov. 20. 08:06
4/9 anonim válasza:
#2: Ubuntu 18.04, illetve a Linux Mint 19 már támogatja az exFAT-ot, ezt első kézből tudom modnani. :) Lehet, hogy a korábbiak is, csak arról nincs közvetlen tapasztalatom. Bár igaz, egyszer-kétszer akadt vele probléma. (Áramszünet után - mivel a fájlrendszer nem tiszta - csak ovlashatóként volt hajlandó kezelni.)
2020. nov. 20. 08:29
5/9 anonim válasza:
Igen, az említett fuse driver révén, igazából már 2014-2015 óta van exFAT támogatás az asztali disztrókban. De most itt a kerneldriverről volt szó, ami egy viszonylag új dolog.
2020. nov. 20. 08:43
6/9 anonim válasza:
Nem igazán értem, mi lesz a gyakorlati különbség. Amennyire látom, nem a kernelbe való integrálás a fő hír, hanem hogy a specifikációját legálisan publikussá tették. (Ilyen-olyan okból...)
A gyakorlatban nagy különbség szerintem nincs. Aki akarta, eddig is meg tudta oldani az exFAT támogatást, akit pedig eddig sem érdekelt, az ezután is tojni fog rá.
"Ubuntu 20.10, codenamed Groovy Gorilla, was released on 22 October 2020. This release is based on the Linux kernel 5.8 which introduces support for several modern hardware devices and protocols."
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!