Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Emelt info érettségire mennyir...

Emelt info érettségire mennyire éri meg a Gimp nevű szerkesztőt megtanulni ? A sima Windows-os paint nem elég jó ?

Figyelt kérdés

2020. szept. 13. 20:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az emelt szintű szoftverlistában:

[link]

szerepel, bár az érettségi feladatok nem szoktak annyira vészesen nehezek lenni, hogy jobban el kelljen merülni a Gimp használatában, de kényelmes tud lenni egy professzionálisabb eszköz használata.

2020. szept. 13. 20:52
 2/7 tabaki ***** válasza:
100%

Gondolom, ezek afféle költői kérdések.

Lehet, hogy egy érettségi-feladatra még a nehézkes és ügyefogyott Paint is megfelel, csak hát ki az a balga, aki azt választaná a kezes, hatékony és szebb eredményt adó normális képszerkesztő helyett?

2020. szept. 13. 21:22
 3/7 anonim ***** válasza:
45%

Nem érdemes a Gimpet megtanulni, az IrfanView-t sokkal egyszerűbb, és mindent tud, ami kellhet az érettségin.

Abban nem vagyok biztos, hogy a Paint mindenre kényelmesen elég. Nézd meg, milyen feladatokat adtak.

A professzionális eszköz egyáltalán nem feltétlenül kényelmesebb, mert ami kevesebbet tud, abban könnyebb megtalálni azokat a funkciókat. Én a saját fényképeim utólagos feldolgozására is Irfant használok, nekem bőven elég.

2020. szept. 14. 07:17
 4/7 anonim ***** válasza:

A Gimpet érdemes megtanulni, mert egy remek szoftver, amivel nagyon pöpec dolgokat meg lehet csinálni.

De ha csak az érettségi a célod, akkor tök felesleges. Nem adnak olyan feladatot, amit egy mezei Painttel meg ne lehetne oldani. Elvégre akkor jogtalan hátrányba kerölnének, akik azt választották. ;) Eddig a legkomolyabb grafikai feladat egy Bezier-görbe emgrajzolása volt...

2020. szept. 14. 08:40
 5/7 tabaki ***** válasza:
100%

@07:17

Engedtessék meg kötözködnöm.

„Nem érdemes a Gimpet megtanulni...”

A „megtanulni” kifejezés csalóka. Itt nyilván nem a teljes program bemagolását és professzionális használatát kell jelentenie, hanem a szokásos néhány alapművelet alkalmazását. Mivel ezek a Paintből már ismerősek, némi komiszsággal az egészet annak a felismerésére egyszerűsíteném, hogy ugyanez mennyivel kellemesebb, ha rétegeket is használsz, ami kábé öt perc tananyag (és természetesen némi gyakorlás, de az már az élvezetes része). Ami az IrfanView-t illeti: Alapjában véve nem képszerkesztő, ezért nincs kizárva, hogy némely egyszerűbb szerkesztési feladatra sem felel meg, vagy csak üggyel-bajjal. Mindazonáltal egyrészt nem foglalkoztam azzal, hogy az évek során mennyit javultak a szerkesztési lehetűségei (tehát lehet, hogy csakugyan elegendő), másrészt Windowsban mindig is a kedvenc nézegetőm volt, én legyek az utolsó, aki rosszat mond róla.

„...ami kevesebbet tud, abban könnyebb megtalálni azokat a funkciókat.”

Már bocsánat, de itt vélhetőleg nem a menük mélyén rejtőzködő extrákról van szó, hanem olyan hétköznapi műveletekről, amelyek az orrod elé vannak tolva az Eszköztáron. Igen, az egyik programban mondjuk tizenhat, a másikban harmincnyolc gomb közül kell a vödröcskére vagy a radírra böknöd. Ez akkor jelenthet mérhető hátrányt, ha ott, a vizsgán akarod megtanulni a program használatát, egyébként viszont kattintasz a megszokott eszközre, és annyi.

...És kétségtelen, hogy állhatsz úgy is hozzá: Ha csak az érettségire kell, akkor bőven elég a bugyuta firkaprogram. Nekem mindenesetre a másik megközelítés a rokonszenvesebb, nevezetesen, hogy ugyanannyi tanulással egy használható szoftver kezelésébe kóstolhatsz bele. A Paint tudásának vége a Gimpének még csak az elejét jelenti. Adódhat olyan helyzet – akár a saját fotóid szerkesztésénél –, amikor kapóra jön az az egyszerű ismeret, hogy a sokoldalú, összetett program kezelése sem bonyolultabb, a használata pedig nem nehezítést, hanem kényelmet és mutatósabb eredményt jelent. Ha pedig valaha komolyabb érdeklődésed támadna a képszerkesztés iránt, a Gimp nagyon alkalmas arra, hogy lépésről-lépésre megismerd benne a szerkesztés logikáját, és utat nyisson a valódi professzionális programok felé.

2020. szept. 14. 09:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Bocs, kicsit off, de mekkora genyóság már, hogy linuxra nem teszik elérhetővé egyik IntelliJ terméket sem! sima java-s programok. mindegyik multiplatform!

remélem idővel nem csak windows-ra lesznek hajlandóak engedélyezni...

2020. szept. 14. 11:46
 7/7 anonim ***** válasza:
#6 Bocs. Jetbrains-t akartam írni. Szóval, se idea, se pycharm..... felháborító.
2020. szept. 14. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!