Lehet ilyet csinálni a 3D modellező programokban? Pl Autocad?
Nem használtam még ilyen programot, de elképzelhető, hogy a távoli jövőben lesz rá szükségem. Jelenleg nulla tapasztalatom van ilyesmikkel, de mindent meg lehet tanulni, ezért nem szeretnék leszólást a tudatlanságom miatt.
Béna példával írom le:
Például ha nekem van egy elképzelt gömböm, aminek a teteje és az alja a "kezdő és a végpont", ilyen helyzetben nézem "szemből" a gömböt. Azt szeretném, hogy vízszintesen fussanak rajta körvonalak, méghozzá annyi, amennyit én szeretnék.
Tehát mondjuk ezen az adott gömbön 22 vízszintes vonal legyen. A vízszintes körvonalaknak meg tudjam adni a körfogatát, ebben az esetben legyen a kezdő és a végpontból számított első körök hossza 6 egység. A gömb legszélesebb pontján lévő körvonal körfogata pedig 48 egység. Ebből következik, hogy a gömböm 15 egység átmérőjű.
Így van egy 3d modellem, az általam megadott méretekkel. De szeretnék egy hasonlót, csak nem 6 egységes "kiinduló" mérettel az első vonalnál, hanem 8. Mondjuk, hogy nem akarom kiszámolni, hogy ehhez hány vonallal kell többet húznom a másik gömbbe és a legszélesebb pontját sem szeretném kiszámolni, hanem azt szeretném, hogy automatikusan annyival növelje a vonalak számát és azok hosszát, amennyivel eltér az "alap" modellemtől. Vagy épp nem a kezdő vonal méretét szeretném megadni, hanem a várt gömb átmérőjét, hogy az első kis gömböm méretei alapján, amit én csináltam, generáljon egy ugyanolyat, csak más mérettel, hogy annak annyi legyen az átmérője, amennyit szeretnék, a megfelelő vonalszámmal.
Persze nem gömböket akarok így gyártani, hanem bonyolultabb, nem standard alakzatokat több méretben, különböző vonalszámokkal, és elég szenvedős lenne szinte ugyanazt megcsinálni többször. Lehet ilyet csinálni ezekben a programokban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!