Milyen megoldást használnátok Excelben random cellák összeadására?
Van egy táblázatom, amiben egy oszlopon belül van sok szám, és ezek közül csak meghatározott cellák értékeit kéne összeadni. Milyen módon lehetne behatárolni ezeket a számokat?
Nézegettem, hogy esetleg más színt adnék neki, és arra lehet írni egy VBA scriptet, vagy felveszek a számok melletti cellába egy jelölőt, ami mutatja, hogy 'ezt' kell összeadni, de hátha van ennél értelmesebb megoldás is :D
Példa: A1:A7 értékei: 1, 3, 4, 2, 3, 5, 6 ...
A 4-et és az 5-öt kéne összeadni.
Már csak ez számít ahhoz, hogy választ kapjak a kérdésre? :D
Vegyünk egy ipari táblázatot, amiben nem csak 50 sor van, hanem 20.000. Ha ebből a 20.000 sorból van legalább 500 olyan cella, amit össze kéne adni, és ez naponta legalább 100 sorral bővül, amiből legalább 20 olyan cella van, amit össze kellene adni, és ezek bármikor változhatnak, akkor szerintem egyértelmű lesz a görcsölés mikéntje :D
Akkor nem érted :D
Nem azt mondtam, hogy nem működik, hanem hogy a #8-ban felvázolt megoldás egyáltalán nem automatizált, ez okozza a görcsölést. Mert egy valamirevaló táblázatban nem csinálunk ilyet, hogy baromi sok számot össze kell adni, és ezt úgy oldjuk meg, mint ha nem is excelt, hanem számológépet használnánk.
A #8-ban egy olyan megoldás van, amiről már utána leírtam, hogy érettségin is csak akkor fogadják el, ha máshogy nem tudod megoldani a feladatot. Annál minden esetben nekem kell megkeresni az összeadandó cellákat, és nekem kell hozzáadni a már meglévőkhöz. Ha útközben valamelyiket kivenném belőle, akkor ugyanez a folyamat a mínuszolással. Nem csak hogy lassú, de nem is hatékony, és mivel nem automatizált a folyamat, így a hibaszázalék is magas még akkor is, ha ebben a táblázatban egyedül dolgoznék, és hozzáértőként maximálisan odafigyelnék.
Indulj ki abból, amit fentebb írtam: SZUMHA(). Az egy automatizált megoldás, mert előre beállított feltétel alapján ad össze számokat, és nincs hibalehetőség, csak akkor, ha elírják a számokat.
Az automatizált kifejezés azt jelenti jelen esetben, hogy egyszer létrehozom az összegző függvényt, és az magától működik, nem kell többet hozzányúlnom.
A SZUMHA függvénynek 3 paramétere van: tartomány; kritérium; összegtartomány. Vagyis ha megadom, hogy melyik tartományban keressen milyen kritériumnak megfelelő cellákat, akkor az azzal a cellával megegyező sorban lévő számokat összeadja az összegtartomány oszlopból.
Vagyis ha létrehoznék egy segédoszlopot az összeadásra váró számok oszlopa mellett, és mindenhova beírnék például egy '!' jelet azon számokhoz, amiket össze akarok adni, majd kritériumnak megadnám, hogy azokat a számokat adja össze, aminek a sorában '!' van, akkor tökéletesen működne. Ezt kifejtettem a #7-es hozzászólásban.
A cél továbbra is a segédoszlopok nélküli megvalósítás lenne.
Most már én vesztettem el a fonalat, de nem is értem tényleg mi a probléma, hogy napok alatt a megértésig sem jutottunk el... :D Nem várok már segítséget, mert látom, hogy ez nem fog összejönni, de már annak is örülnék, ha értenéd, mit akarok.
Ha az a kérdés, hogy miért nem SZUMHA-val csinálom, akkor a választ leírtam az előbb (de nagyjából már mindent leírtam korábban): a cél, hogy ne kelljen segédoszlopot létrehozni, és automatizált legyen a számolás, vagyis egyszer kelljen megírni az összegző függvényt, és többet ne kelljen hozzányúlni. Ennyi.
Ha az a kérdés, hogy a #8-as példa miért nem jó még mindig, akkor azért, mert minden egyes esetben hozzá kellene nyúlnom a művelethez, amikor olyan cellához érek, amit bele kell foglalni az összegzésbe. Ez nem egy elfogadható megoldás, hogy te kézzel összeadogatod a cellákat, mint egy számológépen, és neked kell folyamatosan feltöltögetni cellahivatkozásokkal egy összegzést. Az mitől lesz automatizált? Mitől vesz le kevesebb terhet a válladról, ha folyamatosan neked MANUÁLISAN kell bővíteni az összegzést? Nem az az automatizálás, hogy te beírod a számot, ő meg összeadja, amit beírtál, hanem az, hogy helyetted kikeresi, mit kell összeadni, és összeadja.
De élő példa, autókat összeszerelő robotok: automatizált működésűek attól, hogy egy előre beprogramozott tervet hajtanak végre. Az nem automatizált, ha van egy robotkar, amit egy ember irányít, hogy mit csináljon.
SZUMHA-nál a megoldás kb így nézne ki: =SZUMHA(C:D;'!';C:C); és ehhez soha többet nem kell hozzányúlni, mert magától keresi meg a felkiáltójelet, és adja össze a felkiáltójel melletti oszlopban lévő számokat. DE ehhez segédoszlopot kellene létrehoznom. Mit akarok? Hogy mindez segédoszlop létrehozása nélkül működjön. Nem manuális összeadással, hanem automatizált függvénnyel.
Hol akad el a problémám ezek után?
És továbbra sem azt állítom, hogy az egyesével összeadogatós megoldás nem megvalósítható, hanem azt, hogy az a megoldás excel szinten nem elfogadható és nem felhasználóbarát, és időigényes a táblázat használójának, és nagyobb a hibázás lehetősége.
#17 tehát azt várod hogy a függvény anélkül tudja hogy mit kell hozzáadni hogy te megmondanád neki? Mert kb. ezt írod.
Azt egyébként eddig nem is említetted, hogy az összeadandó mezők száma bővül. Ha bővül, akkor bizony kell valamilyen feltétel, ami alapján a program tudja hogy mit adjon hozzá.
De, leírtam. Pontosan, szó szerint azt írtam, hogy a "táblázat bővítése esetén". Mire megkérdezted, hogy mit takar a táblázat bővítése, mire kifejtettem, hogy "naponta legalább 100 sorral bővül, amiből legalább 20 olyan cella van, amit össze kellene adni".
És nem azt várom, hogy a függvény meghatározás nélkül tudja, hogy mit kell összeadni, hanem azt, hogy ehhez ne kelljen segédoszlopot létrehozni. Nyilván megadom, hogy miket adjon össze, de olyan módszert keresek rá, amihez nincs szükség plusz, oda nem illő oszlopok hozzáadására.
Te a CELLA fv segítségével hogyan valósítanád meg, hogy egy tartomány C oszlopából pl. csak a 12, 15, 29 és 61 cellákat adja össze?
Mert akár jó is lehetne, de mivel a CELLA csak 1 darab cellát ellenőriz, nem egy teljes tartományt, így nem tudom a SZUMHA kritériumának megadni. A végeredmény megint az lenne, hogy kell egy segédoszlop, amiben soronként beállítom a CELLA fv-t az érintett cellákra hivatkozva, ami feltétel ha teljesül, akkor azt vegye bele az összeadásba. Ennél kevésbé bonyolult a felkiáltójeles megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!