Windows 10, feltelepitettem másik merevlemezre az ubuntut, azzal a lehetőséggel, hogy egymás mellett futhassanak, de a win 10 crashel?
Amugy tudomásom szerint:
"fontos, hogy először a Wint telepítsd, utána az Ubuntut, mert így jön létre az indítómenü, fordított sorrendben az NTLDR felülcsapja a Grubot és az Ubuntu nem indul el többé."
Még sosem telepítettem úgy Windows mellé Linuxot, hogy telepítés Windows mellé opciót választottam. Egyszerűen a "valami más" (vagy valami ilyesmi) menüponttal felraktam egy másik partícióra vagy meghajtóra és a Linux a többit megoldotta magától. Észrevette, hogy van Windows is és hozzá adta a Grubhoz.
Ettől függetlenül, ha Linux-szal akarsz ismerkedni, nem javaslom, hogy Windows mellé tedd fel. Tedd fel helyette. Ez egy tanulási folyamat, az ember pedig lusta. Ha nem zárod el magad attól, hogy visszatérj a komfortzónádba, akkor jó eséllyel visszafogsz, amikor belefutsz az első nehézségbe.
Plusz a dual boot nem mindig van jó hatással a résztvevő rendszerek épségére/stabilitására. Én ezt ma már egyedül úgy oldanám meg, hogy a meghajtók dokkolóba mennek és amikor az egyik OS-t használom, a másikét fizikailag is leválasztom, nem csak átbootolok.
Linux kipróbálásához egy live linux pendrive bőven elég:
Telepítgetni sem kell semmit uefi-s géphez, csak rámásolni..
Nem tehetem meg hogy helyette teszem fel, mert szükségem van olyan alkalmazásokra amik linixon nincsenek, windowson pedig igen. Az iskolám is windowst használ, emiatt is a Windowsra kell hajolnom.
A linuxot csak szerver szinten ismerem, pár szolgáltatáson meg a nagyja alap dolgon át. Csak épp a szimpla asztali felületével is ismerkedni akarnék.
Arra meg végképp nem szamitottam, hogy azt a rohadt windows EFI-t felülírja, főleg úgy, hogy kiválasztottam neki hogy masik merevlemezre tegyen Mindent...
Húzd le linuxos hdd. És indítsd el egy win10 telepítést, elvileg még fogja találni előző telepítést, ott frissítés vagy javítás.
Telepítettem már win 10 melle, linuxot, androidot, és osx86 ot. De az mindig alapfeltétel hogy egyik telepítésekor a másik nem lehet csatlakoztatva. Utána ahogy már írták boot menüböl választhatsz.
Egyébként ha nincsenek egetrengetően fontos dolgaid Windows alatt leggyorsabb bá újra telepíted.
Nem akarok "okoskodni", de pár dolgot azért tegyünk tisztába...
"a dual boot nem mindig van jó hatással a résztvevő rendszerek épségére/stabilitására"
Bocs, de ez hülyeség.
A dual boot maga semmit nem befolyásol. Annyi galibát okozhat, hogy a bootmanager felülírhatja a már ott levő, másik rendszer által telepített bootmanagert, de ha mondjuk telepítéskor nincs csatlakoztatva a másik oprendszer merevlemeze/SSD-je, és a bootmanagert a Linuxos HDD-re/SSD-re telepítjük, (majd BIOSban átállítjuk, hogy arról bootoljon, vagy egyszerűen újrageneráljuk a grub-ot), abszolúte semmi galibát nem okozhat. Még Windowsnál sem, pedig az aztán egy irtó háklis rendszer.
A bootmanager addig "létezik", ameddig a bootolás el nem indul. Nem marad bent a memóriában, nem foglal le erőforrásokat; ha kiválasztjuk, hogy melyik rendszer induljon, egyből el is tűnik a RAMból. Az oprendszernek meg édesmindegy, hogy név szerint mi indítja a boot-folyamatot: közvetlenül a BIOS, a GRUB, netán a GAG, édesmindegy. Meg sem tudja állapítani az oprendszer, hogy mi indította el. Az pedig, hogy egy másik partíción valami más csücsül, nem zavarhat be. Még Microsoftéknál sem.
"a meghajtók dokkolóba mennek és amikor az egyik OS-t használom, a másikét fizikailag is leválasztom, nem csak átbootolok"
Lehet így is. De ez nettó túlbonyolítás. Ha telepítéskor az ember körültekintő, akkor nem lesz probléma egyszerre két HDD jelenlétéből.
"Tedd fel helyette."
Ne tegye fel helyette. Döntse el ő, hogy mit akar.
Ez a komfortzónás filozofálás meg kissé túltolt dolog.
Nem vagyunk egyformák. Van, akinél a "mélyvíz" instant utálatot generálna, és az életben többet nem akarna más oprendszerrel foglalkozni. Az emberek többsége pedig szívesebben használ valamit, ha a biztonságérzete megvan. Legyen csak ott az a Windows. Ha másért nem, megnyugtatásként, hogy ha valami van, bármikor visszatérhet. Aki egyszer ráérez a Linux előnyeire, az úgysem fog.
"Ha nem zárod el magad attól, hogy visszatérj a komfortzónádba, akkor jó eséllyel visszafogsz, amikor belefutsz az első nehézségbe."
Mint írtam, ez kissé túltolt dolog. A világ nem fekete-fehér. Nem csak végletek léteznek. Igen, lehet, hogy lesz olyan nehézség, ami után Windowst bootol. De aki már eljutott önmagától oda, hogy egy másik oprendszert feltelepítsem, az általában utánna igyekszik kideríteni, hogy miért nem működött a dolog, és hogyan kell működésre bírni.
Azt meg ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy "élesben" az ember nem mindig célszerű, ha kísérletezget. Márpedig most, az online oktatás alatt könnyen adódhatna komoly probléma az ismeretlen terepből. Nem adta le egy órán belül a munkáját? Elégtelen. Az egyszeri angoltanárt nem fogja érdekelni, hogy ő épp Linuxon akkor kísérletezgetett azzal, hogy LibreOffice Impressben hogyan lehet beúszást beállítani.
Ellenben: ha valakit jelentős hátrány ér, akkor inkább hajlamos visszatérni oda, ahol nem érte hátrány. Ezért sem gondolom, hogy azonnali "forradalmat" kéne a felhasználónál kirobbantani, bőven jó az, ha szép lassan tapasztalja meg, hogy miért is jobb a Linux.
Meg aztán hadd döntse már el ő, hogy mit akar. Az ő számítógépe az ő személyes tere.
"Linux kipróbálásához egy live linux pendrive bőven elég"
Igen, a kipróbálásához. De azért ez messze nem ugyanaz, mint egy rendesen feltelepített, aprólékosan beállított rendszer.
"Az iskolám is windowst használ, emiatt is a Windowsra kell hajolnom."
Dehogy kell!
Igen, tudom, az oktatási rendszerünk durva intenzitással nyalja a Microsoft popóját, és nem kis pénzek áramolnak azért, hogy a MS "beetesse", rászoktassa a termékeire a leendő generációt. Lehetőleg úgy, hogy a legtöbben még azt se tudják, hogy egyáltalán létezik más. Sőt, ami durva: sok informatikatanár is csak egyetlen rendszert ismer.
De ettől még senki nem kötelezhető egy adott gyártó termékeinek használatára. Egy tanulónak jogában áll más gyártó termékét használni. Akkor is, ha a tanár erre elkezd kötözködni. Érettségin is használható Linux oprendszerként, és LibreOffice irodai programcsomagként. Egy tanár meg nem részesíthet negatív elbírálásban azért, mert nem az ő kedvenc szoftverét használod. Főleg, hogy ma már nagyon magas szintű a kompatibilitás. A MS Office képes megnyitni a LibreOffice dokumentumait, a LibreOffice pedig a MS dokumentumait.
"szükségem van olyan alkalmazásokra amik linixon nincsenek, windowson pedig igen"
Azért ehhez hozzáfűzném: a legtöbb szoftvernek van Linuxon (is) futó alternatívája. Nem állítom, hogy mindennek lenne, főleg célszoftverek esetén annyira nem ideális a helyzet (egyébként ez oda-vissza igaz, tehát az is előfordulhat, hogy valami Linuxra létezik, és Windowsra nem...), de általánosabb szoftverek esetén ha nem is ugyanaz, de alternatíva majdnem mindig rendelkezésre áll. Ami nem, hogy nem rosszabb, de sokszor még jobb is, mint a Windows-os "eredeti". Csak meg kell szokni a használatát.
Csak egy példa: sokan fintorognak a LibreOffice-tól. Mert hogy nehéz használni a Word után. Ez kétségtelen. Sok olyan dolog van, ami ott máshol, vagy máshogy található meg. Nem rosszabbul, hanem máshogy. Csak azt felejti el mindenki, hogy a Wordöt sem egy nap alatt tanulták meg használni. Aztán amikor az ember ezen túlteszi magát, akkor fog rájönni, hogy hát igen, ennek vannak kifejezetten előnyös dolgai is a Wordhöz képest.
Persze, olyan is van, hogy egy adott szoftvert akar az ember futtatni. Olyankor kerül elő a jó öreg Wine. Még kisebb igényű játékok is futnak rajta. (Egyébként ha már játék: Linuxon is lehet játszani, és nem csak Aknakeresővel.) Jópár régi, illetve Windows-alapú szoftvert használok a Wine segítségével. Nem mondom, hogy ez mindenre megoldás, de a nagy többségre igen.
Ha pedig emulátor, akkor ott van a VirtualBox is, ha annyira nagyon hiányozna a Windows. ;) Oké, játékokkal, meg grafikai alkalmazásokkal lehet problémája... de így még akár fejleszteni is lehet Windows alá úgy, hogy mindvégig Linuxban vagy. ;)
Egyébként: én sem azonnal váltottam. Sőt, ha annó azt mondják, hogy választanod kell: vagy csak Windowst, vagy csak Linuxot használhatsz innentől, akkor egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a Linuxot mondtam volna. Eleinte csak "kísérletezgettem" vele. Néha bebootoltam, megnéztem, hogy mi, hogyan működik, mit hogyan lehet itt megoldani, de elsődleges rendszer a Windows volt. (Bár tegyük hozzá, hogy az utóbbi másfél évtizedben mindkét rendszer rengeteget fejlődött... a Linux előre, a Windows meg vissza. :D) Aztán egyre több dolog tetszett meg Linuxon. Főleg, ahogy jöttek ki az egyre kevésbé tetsző Windows-verziók, a Linux meg egyre csak jobb lett, úgy tolódott el az egyensúly a Linux felé. Most meg ott tartok, hogy oké, ott van a Windows a másik vinyón... néha úgy nosztalgiából, havonta egyszer bebootolok rá, elcsodálkozok, hogy basszus, ez tényleg ennyire retek egy rendszer, és menten vissza is bootolok Linuxra. :D De most már semmiképp nem váltanék vissza. A munkahelyi gépemen 2 éve ezt használom fő rendszerként, otthon pedig több évnyi átmenet után most már ott is a Linux az elsődleges rendszer, és nem hiányzik a Windows.
Ami kellett kisebb dolog, átmentettem, mert mint "külső SSD"-t felismerte a windwosos merevlemezt és át mentettem dolgokat.
Na EZ egy jó leírás.. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!