Excel függvény kérdés: adja össze ha nem üres a cella - hogyan?
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, mert nem boldogulok.
Van 2 oszloo, az elsőben számok vannak, a második oszlop cellái meg vagy üresek, vagy van bennük valamilyen szöveg.
A feladat az lenne, hogy az első oszlop alatt létrehozzak egy cellát, amiben csak azok a számok összegei szerepelnek (első oszlopból), amelyik sorban ki van töltve a 2. oszlop.
Szemléltetve:
A oszlop - B oszlop
10 - minta szöveg
7 - (üres cella)
13 - minta szöveg 2
ÖSSZEGZÉS: 10 + 13 kellene legyen, mivel a 2. sorban, ahol a7 szerepel, ott üres a cella.
A SZUMHA föggvénnyel próbálkoztam, de nem jutotam sokra, mert nem tudom, hogy kifejezni a "nem üres" kritériumot.
Megköszönném a segítségeteket!
=SZORZATÖSSZEG(A1:A3*(B1:B3<>""))
a SZORZATÖSSZEG nem csak szoroz, hanem (ha nincs másik tömb, amivel szorozni lehetne), akkor összead.
Ebben a példában csak 1 tömb van, amely elemeit rendre megszorozzuk annak a logikai kifejezés eredményével, miszerint a mellette levő cella NEM ÜRES-e. Ha "NEM ÜRES"; akkor a kifejezés értéke 1, ha nem igaz, hogy NEM ÜRES, tehát üres, akkor 0.
Így néz ki tehát:
10 * 1 +
7 * 0 +
13 * 1 = 23
=SZORZATÖSSZEG(A1:A3;--(B1:B3<>""))
Illetve még ez is működhet... Itt már 2 tömb van, a 2. tömbben a 2 - jel egy logikai műveletté alakítja a kifejezést, ami (hasonlóan az előző példához) vagy 1-t (ha igaz) vagy 0-t, ha hamis fog visszaadni.
Azt hiszem rendben lesz - véletlenül benne maradt a tömbben a fejléc, ez okozta a gondot!
köszönet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!