Linux: load average 1,10,1, 03,1, 01 ez 100% kihasználtságot jelent? (bővebben lent)
A "w" parancs hatására kiírja:
load average: 1,10, 1,03, 1,01
Ez milyen mértékű kihasználtságot jelent? Ryzen 3600 processzorról van szó.
Olyan program van, amely grafikát mutat a terhelésről (akár ascii-art grafikát is)?
Egyetlen program van, amely így beterheli a gépet, a hangkártya mikrofon bemenetére érkező jelet továbbítja hálózati stream segítségével. Az, hogy 44,100, 16 bit, 2 csatorna kódolás ennyire megviseli, beterheli aprocesszort mennyire normális? (én rendkívül furának tartom). Hány magon vagy szálon végzi eme tevékenységet, azt sem tudom.
Régen a top parancs kimenetét néztem.
Ha programot kilövöm, rögtön 0,00, 0,00, 0,00 lesz az érték (illetve nem rögtön, hanem egy kis idő elteltével)...
A "load" azt jelzi, hogy arányaiban hány processzormagnyi terhelésnek van kitéve a gép. Tehát az 1.00-s load egy egymagos proci esetében 100%-os procihasználatot jelent, 4 magosnál pedig 25%-ot. (Ott 4,00 lenne a 100%.)
És azért van 3 szám, mert az első az 1 perces átlag, a második az 5 perces, a harmadik pedig 15 perces érték.
Nem tudom, hogy melyik az a program, ami ennyire megterheli, de egy hangfeldolgozó és streamelő alkalmazás esetén ez annyira nem meglepő terhelés.
"System load/CPU Load – is a measurement of CPU over or under-utilization in a Linux system; the number of processes which are being executed by the CPU or in waiting state." (<--!)
"Load average – is the average system load calculated over a given period of time of 1, 5 and 15 minutes."
"load average: 1.00, 0.40, 3.35
On a single core system this would mean:
- The CPU was fully (100%) utilized on average; 1 processes was running on the CPU (1.00) over the last 1 minute.
- The CPU was idle by 60% on average; no processes were waiting for CPU time (0.40) over the last 5 minutes.
- The CPU was overloaded by 235% on average; 2.35 processes were waiting for CPU time (3.35) over the last 15 minutes.
On a dual-core system this would mean:
- The one CPU was 100% idle on average, one CPU was being used; no processes were waiting for CPU time(1.00) over the last 1 minute.
- The CPUs were idle by 160% on average; no processes were waiting for CPU time. (0.40) over the last 5 minutes.
- The CPUs were overloaded by 135% on average; 1.35 processes were waiting for CPU time. (3.35) over the last 15 minutes."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!