Hogyan kell azt megírni C#-ba, hogy van egy 11 karakter hosszú szám sor, és ha 1-el vagy 3-al kezdődik akkor férfi, ha 2-vel vagy 4-el akkor nő?
Ha karakterekröl beszélszb akkor gondolom string. Ennek fogod az első karakterét és egy egyszerű feltételes szerkezettel megvizsgálod -ennek alapján eldöntheted...
Ha számként tárolod, akkor elosztod -ha jól számoltam- tízmilliárddal, a kapott eredményt kasztolod hogy egész legyen -és ugyanígy a jó öreg if vagy switch a barátod...
hol akadtál el?
nem tűnik nehéznek, megvizsgálod az első karaktert/számot
Számként való tárolás esetén is megteheted, hogy stringgé alakítod – az Alex Fly által javasolt módszer nyilván gyorsabb, de hátha kényelmesebbnek/szemléletesebbnek találod a számjegyeket a string indexelésével elérni (ha esetleg idővel a többi adatra is szükséged lenne).
Egyébként meg tényleg tisztázhatnád, mi jelenti a tulajdonképpeni problémát, meg az se ártana, ha bemutatnád, hogyan próbálkoztál.
Hát bocs, akkor teneked nem az a gondod, amit a kérdésedben írtál, hanem, hogy semmiféle C#-programot nem tudsz írni. Ez megmagyarázza, hogy egy betűt sem mutatsz a program problémátlan egyéb részeiből, de kérdésessé teszi, hogy lehet-e így segíteni egyáltalán. Maga a kérdéses rész, amennyiben a számsor szövegesen, egy stringben van tárolva, például így oldható meg:
if (szamsor[0].Equals('1') || szamsor[0].Equals('3'))
Console.WriteLine("Férfi.");
else if (szamsor[0].Equals('2') || szamsor[0].Equals('4'))
Console.WriteLine("Nő.");
else Console.WriteLine("Nem t'om...");
Mivel nem vagyok programozó, a kollégák alighanem tudnának jobbat javasolni, de engem a fentebbi szavaid alapján már az is meghökkentene, ha el tudnád mesélni a tanárodnak, hogy ez mit csinál, amikor megkérdezi. Elsőként mindenesetre próbáld meg beilleszteni egy működőképes programba – valamit csak vettetek arról, hogy az hogyan néz ki. Annak, hogy a leckédet a te igyekezeted nélkül írjuk meg, semmi értelme.
Szvsz ez nem egyetlen órai tanulás utánra való feladat, nem egészen értem a tanárod szándékait sem.
Utolsónak köszönöm szépen a segítséget!
Hát én sem értem, hogy hogy adhatott ilyen házit 1 óra után...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!