Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Excelben két értéket szeretnék...

Excelben két értéket szeretnék feltételesen összeszorozni, hogy lehet?

Figyelt kérdés
K oszlopba felsoroltam három típust: személy, mezőgazdasági, teher. Ebből az A oszlopba beállítottam legördülő választéklistát. (adatok/érvényesítés/lista) (Jobb volna ha lenne olyan megoldás, hogy a K mezőbe nem lennének ott a típusok, és mégis lehetne legördülő listát készíteni) A oszlop típus (legördülő választéklista) B darabszám C mennyiség [kg]-ban. Azt szeretném, hogy a C-be ha az A mező teher akkor 65-el, ha az A mező mezőgazdasági 105-el, ha az A mező személy 7-el szorozza meg azt a darabszámot amit beírok a B-be. Válaszotok, és segítségetek előre köszönöm.
2010. júl. 13. 15:31
 1/5 anonim ***** válasza:
HA(A1="teher";B1*65;HA(A1="mezőgazdasági";B1*105;HA(A1="személy";B1*7;"Válaszd ki a típust!")))
2010. júl. 13. 15:45
 2/5 A kérdező kommentje:
Addig már eljutottam, hogy "=VÁLASZT(A2="teher";B2*65)" és ez ha az A2 teher beszorozza a darabszámot 65-el, csak, hogy tudom összekapcsolni a többi feltételt, hogyha személy akkor 7-el, hogyha mezőgazdasági akkor 105-el szorozza? EGYÉB MEGOLDÁSOKAT IS SZÍVESEN FOGADOK!
2010. júl. 13. 15:55
 3/5 A kérdező kommentje:

Hogy értve válasszam ki a típust?

Leírnád kérlek, hogy konkrétan mit írjak be a képletsorba, hogyha A2-ben választom ki az első típust B2-be írom az első darabszámot, és C2-ben kapnám az első eredményt.

Egyébként köszönöm szépen! Szerintem tudsz majd segíteni!

2010. júl. 13. 16:00
 4/5 A kérdező kommentje:

Oké én lámáztam el, megvan a megoldás!

=HA(A2="teher";B2*65;HA( A2="személy";B2*7;HA(A2="mezőgazdasági";B2*105)))

Ahogy írtad!

Nagyon szépen köszönöm!

2010. júl. 13. 16:10
 5/5 anonim ***** válasza:

HA(A2="teher";B2*65;HA(A2="mezőgazdasági";B2*105;HA(A2="személy";B2*7;"Érvénytelen típus vagy üres a mező!")))

A válaszd ki a típust idézőjelben volt az előző képletben is. Ez pedig azt jelenti, hogy az Excel "ki fogja írni" azt amit oda írtam.

A HA képlet:

HA(reláció;igaz;hamis)

Tehát a végén az én képletemben az szerepel, hogy ha személy, ha teher vagy ha mezőgazdasági az érték, akkor mi az igaz sor (ekkor szoroz a B cellával), viszont a végén a ; után ott van, hogy mit tegyen, ha EGYIK ÉRTÉK SEM TELJESÜL. Ekkor a C mezőbe kiírja, hogy valami nem ok.

De ha a hamis részt üresen hagyod, akkor a mező is üresen fog állni.

2010. júl. 14. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!