Hogyan lehet valakinek két IP címe? Az eredeti 192. xxx. X. xxx Ezt jelenik meg a gépemen, ha rákeresek a Hálózati tulajdonságoknál, és a szolgáltatómmal történt egyeztetés szerint is.
A helyzet az, hogy IP-címekből összesen 254^4 darab, azaz kicsivel több, mint 4 milliárd lehetséges. (Illetve kicsivel kevesebb, mert a 127.0.0.1-et, a 192-es, 172-es és 10-es tarományokat is ki kéne belőle vonni.) Ez sok, ugye?
Nos, olyannyira nem az, hogy már gyakorlatilag elfogytak. Ma már majdnem minden eszköznek van IP-címe. Nem csak a PC-nek, de a telefonnak (még a hálózatképes "butatelefonoknak" is), tabletnek, okostévének, okosórának, de lassan már a mikrosütőnek és mosógépnek is lesz IP-címe. Ha kicsit matekozunk, akkor könnyen kiderül, hogy így a világ teljes IP-cím-készlete kb. egymilliárd ember számára elég. Annál viszont több online személy van. Erre jelenthet egyfajta megoldást, ha a hálózatokat alhálózatokra, úgynevezett magánhálózatokra bontják. Ebben a hálózatban elhelyeznek egy kitüntetett szerepű eszközt (router), és csak ő kap "rendes" IP-címet. Majd a "belső" gépek mindegyike egy erre a célra fenntartott tartományból kap IP-címet. (Amit általában a router oszt ki nekik.) Ezek jellemzően 192.168-cal kezdődnek, ritkábban 10-zel vagy 172-vel. Ezek a címek belső címek, csak a te saját hálózatodban érvényesek. (Illetve persze, más is ugyanúgy hozhat létre magánhálózatokat, akár ugyanazokkal az IP-címekkel, ami azért nem jelent problémát, mert azok a címek is csak a belső hálózaton, azaz a router "mögött" élnek.) Amikor eléred az internetet, akkor igazából a router az, ami a külvilág felé az adatot forgalmazza. Mint írtam, neki van egyedül "rendes" IP-je, amit a szolgáltatótól kapott. És akármelyik belső gépről kezdeményezel kapcsolatot, kívülről mindegyik úgy tűnik, mint ha a router kapcsolódna, csak az ő IP-je látszik. Ez az, ami nálad 213.222-vel kezdődik, és egyébként a letöbb szolgáltató néhány naponként cseréli. (Egyébként ez a folyamatos IP-csere a szolgáltató részéről is részben az IP-címek szűkössége miatt van, hiszen ahelyett, hogy fixen mindenki kapna egy IP-t, azok is, akik éppen offline-ok, akkor sok cím lenne kiosztva kihasználatlanul. Így meg csak az online ügyfelek kapnak IP-t, valamelyik épp szabad címet. Na, meg persze az is az oka a folyamatos változtatásoknak, hogy ne tudj könnyen szervert üzemeltetni... amire ha mégis szükséged van, akkor vedd meg a drágább fix IP-s csomagot... de ez már másik kérdés.)
Egyébként van még egy ok, ami miatt ezeket a magánhálózatokat használják, nem feltétlenül csak az IP-címek szűkössége. A szolgáltatók általában csak egyetlen IP-t adnak. (Régebben sokszor elő is írták, hogy erre csak egyetlen számítógép csatlakozhat.) Az kicsit luxus lenne, hogy minden eszközödnek külön internetelőfizetést igényeljél, ezért inkább kialakítunk egy magánhálózatot, aminek "kifelé" elég egyetlen IP, bent pedig akár több száz gép is csatlakozhat hozzá.
Csak úgy kíváncsiságból: akik szerint rossz a válaszom, azok melyik részével nem értenek egyet?
Mindenféle sértődés nélkül kérdezem, hol találtatok benne hibát? Mert szívesen kijavítom, és frissítem az ismereteimet. ;-)
Bevallom toredelmesen, az elso bekezdes utan en is lepontoztam. Nem kellett volna, elhamarkodott volt, vegig olvasva egesz jo osszefoglalo. Bocsanat, mar nem tudtam visszacsinalni...
Az IP cimek megadasai nem voltak szimpatikusak, mask nelkul azert becsapos.
A: 10.0.0.0/8
B: 172.16.0.0/12
C: 192.168.0.0/16
CGNAT:100.64.0.0/10
Egyeb: a 240.0.0.0/8 - 254.0.0.0/8 is meg log a levegoben, ha jol tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!