1000 Mbit/s net, miért nem jön megfelelően?
Figyelt kérdés
Két kérdésem lenne a témával kapcsolatban. 1 hónapja csengetett nálunk egy Digis üzletkötő, hogy bevezetik itt az optikai kábelt és ezzel együtt ha szeretnénk kapun 1000 Mbit/s netet. Természetesen igent mondtunk. Eddig is digesek voltunk, 100 Mbit/s előfizetésünk volt. Én az 100 Mbit/s-el wifivel 4-5 megával töltöttem, kábelen 8-9 nagyon max 10. Ezzel meg is voltam elégedve. Tisztában vagyok vele, hogy mi a különbség a megabit és byte között. A mai nap eljöttek a szerelők, hogy akkor bekötik a netet. Egy rendes manusz volt igényesen megcsinálta, magyarázta amit kellett. Kaptunk hozzá egy Huawei routert is ami az optikai kábelt tudja kezelni. Nos az első kérdésem az lenne, hogy miért van az, hogy a letöltési sebességem kábelen eddig ugye 8-10 mega volt, és most az 1000-es nettel is ugyan ennyi? Egyik ismerősömnek is bekötötték, neki simán tölt 50 megával. A második kérdésem pedig az lenne, hogy nekünk van egy Tp-link Gigabites routerünk. A szerelő mikor mutatta az ő általa hozott routert, mondta, hogy ez nem a legerősebb darab, és kérdezte, hogy van e routerunk. Megmutattam neki a jelenlegit azt mondta, hogy ezt használjam mert sokkal erősebb lesz. Ki is próbáltam mindkét routert, a saját routerünknél, a speedtestes oldal 6 Mbps-t mutatott letöltésnek, az ő általuk hozott routeren, 40 Mbps-t pedig elméletileg a miénk jobb. Ha kábellel kötöttem rá is csak 90 Mbps mutatott az oldal. Egyébként, az ismerősömnek akinek 50 megával tölt az 1000-es net, a speedtest oldal 400Mbps-t ír, persze kábellal. Egyszerűen nem értem mi lehet a gond. A gépek nem régiek, a hálózati kártyák is legalább 100 Megásak. Tehát elméletileg legalább egy 50 megás letöltési sebességnek kéne lennie, de hiába lett 1000-es a net olyan mintha továbbra is csak a 100-as lenne. A saját routerünk típusa: Tp-link Tl-WR1043ND V3.2018. jún. 16. 14:13
1/7 anonim válasza:
Jó lett volna, ha egységesen írod a sebességeket mert így egy katyvasz az egész. A 100 Mbps -os hálózati csatlakozón maximum 12,5 MB/s lesz az átvitel. Gigabites adat átvitelhez pedig legalább Cat5e kábel szükséges.
2/7 anonim válasza:
"hálózati kártyák is legalább 100 Megásak"
"hiába lett 1000-es a net olyan mintha továbbra is csak a 100-as lenne"
Hmm...
Gigabites hálókártyájú géppel mérd, és kábellel kösd a gépet rögtön arra a modemre amibe az optikai kábel megy.
3/7 A kérdező kommentje:
Áh köszönöm az első válaszolónak a kábel a hibás, csak simán Cat5. Erre nem figyeltem.
2018. jún. 16. 16:54
4/7 A kérdező kommentje:
Cat5e kábellel sem megy...Nem tudom mi baj lehet. Megnéztem a hálózati kártyákat. A laptopom wifis kártyája csak 100Mbps-t bír azonban az ethernet nem. A típusa Realtek PCIe GBE, ha jól tudom a GBE a Gigabit Ethernet.
2018. jún. 16. 17:27
5/7 anonim válasza:
A Realtek PCIe GBE a driver nem hálózati kártya típusa. Ha a gépen nem tudod kikeresni a típust, akkor a gépházban biztos rá van írva.
6/7 A kérdező kommentje:
Megnéztem a laptop dobozán LAN:100M/1000M szerepel. Azaz ethernettel tudnia kellene az 1 Gbps-t ha jól értelmezem. A kábel megfelelő és egyből arra a routerre van rákötve amibe az internet megy. És így is csak 100 Mbps. Elég zavaró, hogy ezért fúrtunk a lakásba plusz vezetékeltünk, és a net ugyan olyan mint eddig. Ha valaki tud valami megoldást kérem segítsen. Azon gondolkodtam, hogy magába a routerbe lehet az ethernet sebessége korlátozva?
2018. jún. 29. 13:20
7/7 anonim válasza:
Van papirod rola, hogy valoba atcsereltek a sebesseget 1 gigara?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!