Egy olcsó routert vagy repeater/range extendert válasszak?
Sziasztok!
Meglévő itthoni hálózatomat szeretném bővíteni annak érdekében, hogy a kis szobában is picivel jobb legyen a net. A routeremen van WPS gomb, de még soha nem használtam. Kinéztem egy D-Link GO-RT-N300 Router mivel árban elég baráti és arra gondoltam, hogy a kisszoba és a meglévő router közé betenném valahová és így hátha jobb lenne a jel a kisszobában. Annyit utána olvastam a témának, hogy a két kütyün meg kell nyomni a WPS gombot és egymásra hangolódnak.Ha így nem menne valamiért akkor van egy 8 jegyű pin kód is mindkét eszközön.
Az lenne a kérdésem, hogy:
1, ez így jó lehet ahogy elképzeltem? Nyerek pár métert a második routerrel? A range extenderek jóval többe kerülnek nem is értem miért...Nincs komolyabb fizikai akadály elvileg.
2, mi a különbség a WPS és a Repeater mód között? Úgy láttam utóbbinál kicsit jobban bele kell menni az eszköz menüjébe és ott állítgatni dolgokat. Az eredeti hálózatot szeretném használni, tehát ha átmegyek a kisszobából a nappaliba akkor ne kelljen újracsatlakozni az elsődleges hálózathoz meg ilyenek.
3, Ha bele kell menni a második router menüjébe a repeater mód miatt akkor azt csak úgy tehetem meg hogy összekötöm a géppel? Telefonról nem tudok valahogy rácsatlakozni?
Elnézést a banális kérdésekért. Előre is köszi a válaszokat!
Olyan csak a mesébe van, hogy megnyomsz két gombot és minden működik. A számítógépes hálózatokban általában nem ilyen rózás a helyzet. Főleg ha nem célhardvert veszel.
Ha megbízható működést akarsz Powerline -t vegyél AP -val.
Pedig azt gondoltam, hogy ennek a WPS funkciónak pont az egyszerűség a lényege.
Te szerintem összekevered a WPS funkciót a WDS -el.
A WPS csak arra való, hogy gombnyomásra tudod vele titkosítani a hálózatot. Persze ez biztonsági kockázatot rejt magában. A linkelt videóban a WPS gombbal cserél titkosítási infót a két eszköz, csak a beállítást segítik vele, hogy ne kelljen belépni az jelismétlő menüjébe és manuálisan beírni a jelszót.
A rommá butított D-Link GO-RT-N300 -en is van WPS, de az jelismétlőként nem fog működni. Max WDS -el elérheted azt, hogy külön SSID -vel szóra a netet a fő routerre csatlakozva. Ezt persze csak menüből tudnád beállítani. De WDS -el az a legnagyobb gond, hogy gyér a kompatibilitása, néha még azonos gyártón belül sem működik normálisan.
Ez az n300 elvileg nem tud WDS funkciót. Viszont a használati utasításában szerepel a Wireless repeater beállítás.
[link] (31. oldal)
+
találtam egy videót is:
https://www.youtube.com/watch?v=gudgqJIXZqE
Ezek alapján ahogy kivettem a dolgokat úgy csinálnám, hogy
az elsődleges routert kihúznám a gép hálókártyájából, a másodlagos routert(n300) bedug lan kábellel, behozom a router adminját a fentebb linkelt használati+videó alapján elvégzem a beállításokat. Router kihúz a gépből, az elsődleges visszadug. A másodlagos routert pedig elhelyezem a "besugározni" kívánt terület és az elsődleges router között félúton csupán egy konnektorba dugva. Ez így működhet szerinted? Ezzel a megoldással járnék jobban vagy egy Asus n300-as repeaternek erősebb az antennája mint ennek az egyszerű d-link routernek?
Ha a kívánt terület és az elsődleges router között félúton 2,8 mbps-t mértem speedtesttel akkor milyen sebességet fogok vajon kapni a közbeiktatott eszközökkel a célterületen? :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!