Hogy is működik a 2000Mbit/s internet?
Tegnap voltam a Telekomnál és kötetem 2000Mbit/s nettet és azt nem tudom, hogy ez hogyan működik már mint az hogy ehez is adnak router és az alaplatom asszem 1000 ig birja akkor hogy oldjam meg hogy a 2000Mbit/s is bírja?
GIGABYTE Z370 AORUS Gaming K3 van és i7-8700k proci.
Tiszteletem.
Azt hiszem technikai oldalról nem érti a lényeget.
A 2000Mbit/s nem működik máshogyan mint egy 100Mbit/s hálózat. Jelen "internet" szó nem helyén való, mert annak a definíciója más. Az internet egy hálózatok összességét takarja. (Részletesebben: [link]
Na-már most, ön vett egy 2000Mb/s sávszélességű hálózatot. Ezt (ha jól tudom) optikai kábellel oldják már meg, mivel az UTP kábel (nem LAN kábel!) már nem képes lépést tartani. Lásd pl. "Cat. 7" típusú UTP-t ami legfeljebb 1200Mb/s-el képes adatot továbbítani.
Így mindenképp kell egy olyan router vagy adapter, ami az optikai kábelt (fényeit) átkódolja elektronikus jelekké, hogy UTP-re tudja tenni. Ilyenkor értetődő, hogy egy gépre a sávszélesség lekorlátozódik arra a mértékre amelyik a legalacsonyabb. Ha számítógép nem képes 1000Mbit/s-nél többre, ekkor legfeljebb 1000Mb/s lesz az elérhető sebesség az szolgáltatótól nyújtott nagyobb sebességtől függetlenül.
2000Mb/s sebességet akkor tudná kihasználni ténylegesen, ha 2 számítógép van ezen a szolgáltatás alatt, és mindkettő 1000Mb/s-el kommunikál.
Csak a szolgáltatónak is van egy GARANTÁLT! és egy MAXIMÁLIS sebessége. A garantált sose nagyobb mint a lehetséges maximum. Ez azért van, mert ha szolgáltatót túlterhelik, akkor a szerződésben foglalt garantáltat adja. Tehát az ön által elérhető sávszélesség a garantált és a maximum között lesz.
Folytatás:
Amennyiben mindenképpen a számítógépet felszeretné készíteni egy 2000Mb/s kommunikációra, akkor be kell szereznie egy OPTIKAI PCI-E kártyát, illetve UTP kábelek helyett OPTIKAI kábelekkel kell kialakítani a LAN hálózatot.
Persze ez nem zárja ki a későbbi UTP kábeleket a LAN hálózaton belül, mivel csak egy fizikai csatornáról van szó.
Adnak egy GPON home gatewayt, aminek a bemenő optikai WAN-portja bírni fogja a 2000 Mbps-os letöltési sebességet, de a LAN portjai gigabitesek így egy porton egyszerre maximum csak 1000 Mbps érhető el.
Több portot (illetve a vezetéknélküli interfészt) párhuzamosan használva kihasználható a 2 Gbps.
Erről bővebben a Telekom is ír:
"Amennyiben mindenképpen a számítógépet felszeretné készíteni egy 2000Mb/s kommunikációra, akkor be kell szereznie egy OPTIKAI PCI-E kártyát, illetve UTP kábelek helyett OPTIKAI kábelekkel kell kialakítani a LAN hálózatot. "
Nem feltétlen.
Ha a GPON home gateway képes link aggregation-re (port trunking, link bundling, Ethernet/network/NIC bonding, NIC teaming), akkor egy több portos gigabites Ethernet hálókártyával is kivitelezhető.
"mivel az UTP kábel (nem LAN kábel!) már nem képes lépést tartani. Lásd pl. "Cat. 7" típusú UTP-t ami legfeljebb 1200Mb/s-el képes adatot továbbítani. "
Téves.
A CAT6-os kábel 55 méterig, a CAT6A vagy jobb kábel 100 méterig képes étvinni 10 Gbps-ot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!