Ha feltesznek egy cikket netre az rajta marad örökre vagy nem?

Sok mindentől függ:
* az adott cikket megtartják-e a tárhelyen (nem törlik-e le, nem megy csődbe/nem hal-e meg a tárhelyszolgáltató/a tartalmat közzétevő)?
* ha megtartják, meddig fog fennmaradni a tárhely (hisz annak fenntartása pénzbe kerül, a tárolóeszköz élettartama véges)? fogják-e replikálni?
* készítettek-e erről másolatot, archiválták-e a cikket más tárhelyre? az archívum tárhelyét meddig tartják fenn?
Nem régiben Vin Cerf - "az Internet atyja" - fejezte ki aggodalmát a digitális tartalmak elvesztése kapcsán:

Lehet.
Lehet hogy igen, lehet hogy nem.
Ha fontos számodra a cikk, tedd el az újságot/az újságcikket; ha nincs meg nyomtatásban, nyomtasd ki, mentsd le, írd ki CD-re/külső meghajtóra/felhőtárhelyre/stb...
Ha 50 év múlva is létezik olyan könyvtár ami eltárolja/archiválja azt, és ez publikusan elérhető lesz (nem zárják be, nem bombázzák le, nem ég le, stb...) - akár off- (ha megjelent nyomtatásban a cikk) akár online (lesz valami magyar nemzeti digitális archívum) - akkor van rá esély.
Példának okáért az 1953-as Népújság publikusan elérhető:

Elfogtam egy nem privát jellegű üzenetet:
" [link]
ez cikk hogy rakjam el nem ujsagba van ez neten"
Leírtam. Mentsd le (Fájl/Oldal mentése avagy CTRL+S billentyűkombináció), és tárold el minél több módon - CD-re/DVD-re, tollmeghajtóra (pendrive), felhőtárhelyre (Google Drive, Dropbox, Mega,...) - nyomtasd ki, tedd el biztos helyre.
" igy megmarad vagy nem hm????"
Mint azt már többször elmondtam: nem vagyunk jósok.
Lehet hogy igen, lehet hogy nem.
Lehet, hogy egy kormányváltáskor felszámolják a kormányközeli sajtóorgánumot
Lehet, hogy egy aszteroida eltalálja a Földet és Magyarország nagy részét a Földdel teszik egyenlővé - és ez érinti a szerverfarmot is.
Lehet, hogy a migránsok elfoglalják a szervertermet és Allah nevében megsemmisítik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!