Hol tudom megnezni a netem sebesseget?
"De viszont a routerem csak 54 mbps! Akkor ilyenkor mi a helyzet? 54 mbps-nal nem tud tobbet befogni? Vagy pedig tudja vinni a 100-at?"
Az 54 Mbps (fontos a nagy M betű, mert így Mega-, kis m betűvel meg milibit/másodperc lenne - ha lenne ilyen mértékegység) a router wifi-s, vezetéknélküli interfészének adatrátája - ennyivel küldi és fogadja a biteket az interfész.
De ezen adatrátából egy csomó elmegy az interferencia elkerülésére, így az 54 Mbps-ból marad a programok számára 20-25 Mbps aggregált (le-és feltöltés együtt) adatátviteli sebesség. SZóval vezeték nélkül nem fogsz ennél nagyobbat kimérni.
A vezetékes interfésze 100 Mbps-os adatrátájú - ebből maximum 90 Mbps (le- és feltöltés külön-külön) lehetne kiszedni, -legalábbis a LAN portok között.
Viszont a router kicsiny hardverének útválasztással, NAT-olással, tűzfalazással, névfeloldással, stb... kell foglalkoznia, így a 90 Mbps-ból a WAN és LAN portok között még kevesebb hozható ki.
Ha a 100 Mbps-ot ki akarod használni, akkor a routernek:
* gigabites portokkal
* minimum 802.11N szabványú, 300 Mbps-os adatrátájú, két antennás vezetéknélküli interfésszel
* erős hardverrel
kell rendelkeznie.
Egyébként a szolgáltatótól nem kaptál modemmel (és wifis interfésszel) egybeépített routert?
A 100 Mbps Internet eleve arra van kitalálva, hogy egyszerre többen megosztva használják. Az én gépemnek a beépített WLAN adapterje 54 Mbps, tehát ha volna 100 Mbps internetem, akkor is el volnánk rajta egyszerre két ilyen eszközzel.
Ugyanis pl, amíg egyetlen gépről van szó, addíg a 10 Mbps is elég jónak számít.
Dél-Koreában van a leggyorsabb internet hozzáférésük az embereknek általában, 27 Mbps.
A magyar átlag, ha jól emlékszem 11 Mbps körül van, ahogy a kanadai, az amerikai és az Egyesült Királyság-beli is.
És általában simán elég. Ennél gyorsabb már csak kénylmi szempont, meg türelmetlenségi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!