Ha tudom valaki e-mail címét, abból meg lehet tudni az IP címét? Küldtek nekem egy ilyet, mi ez?
"Ha tudom valaki e-mail címét, abból meg lehet tudni az IP címét?"
A levelezőszerverét - ahonnan érkezett a levél - azét biztosan. Annak a személynek a gépéét, aki küldte a levelet, már nem biztos (hacsak a webes levelezőfelület - amire csatlakozik, vagy a levelezőkliens el nem árulja).
A levél teljes forrásának fejlécéből kideríthető. De sokra nem jutsz vele.
"Küldtek nekem egy ilyet, mi ez?"
Ha kapsz valami furcsa linket - úgy hogy arról előzetesen arról nem tárgyaltatok a levelezőpartnerrel - akkor az nagy valószínűséggel valami spam, kártevő. Ne kattints rá.
Kaptam egy üzenetet:
"Köszi a választ. Kicsit konkrétabb leszek. Beregisztráltam a ****-n. Ott írogatni kezdtem valakivel, aki szerintem álnéven volt fent, szerintem ismerjük egymást. A képei tuti nem viltak eredetiek. Az írogatásainkból, (fent a ****-n), vagy az e-mail címéből megtudnám az IP címét?"
Az üzeneteiből nem tudod meg - az üzeneteiben (amit egy szerveren keresztül kapsz meg) feltehetőleg nincsen meg az IP-címe - maximum a **** oldal szerverének naplóállománya tartalmazhatja, de ahhoz meg nem férsz hozzá, és nem adják ki.
Pusztán az e-mail címből nem lehet megtudni az illető IP-címét.
Az onnan küldött levélből csak esetleg akkor, ha levelezőklienset (Outlook, Thunderbird,...) használ, vagy a webes levelezőfelület kikotyogja (a nagyobb szolgáltatóké - GMail, Hotmail, stb... nem).
Mint már említettem: a levél teljes forrásának fejléce segíthet ebben (például az X-Originating-IP fejléc).
De sokra nem mész vele, mert:
* egyrészt "elrejthető"
* másrészt mivel a lakossági IP-címek általában dinamikusan változnak ezért lehet hogy az egyik pillanatban az az IP-címe, a másik pillanatban meg más
* harmadrészt az IP-lokalizáló weboldalak nem adnak pontos helymeghatározást - esetleg várospontosságút
* negyedrészt az IP-címhez tartozó pontos előfizetőt az IP-címhez tartozó szolgáltató tudná megmondani - de az csak hatóságoknak adhatja ki, nyomós indok (bűncselekmény) esetén
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!