Privát ip címnek mi értelme?
Sziasztok.
Érdekelni kezdett hogy miért vagyok passzív seedelésnél és mint kiderült az upctől privát ip címet kapok.
olvasgattam hogy a prívát ipet nem lehet külső hálózatról elérni. Szóval pl ha csinálnék a gépemből egy szervert akkor józsi debrecenből nem tudná elérni.
illetve elméletíleg seedelni se tudnék. viszont az miért van hogy a seed még is megy?
cmdn nyomtam egy ipconfigot és ott azt írta hogy 192.168.56.1 viszont ha guglinál felkeresek egy what is my ip add oldalt akkor a 89.134.24.172
Utána olvastam és mint kiderült ez a nat. ip cím forditó protokol vagy mifene. De ha natolva van a gépem akkor miért van az hogy még mindig passzív vagyok neten? illetve cmd miért csak a prívát ip címemet mutatja.
illetve ha van nat által publikus ipm akkor még is eltudnak érni akkor mi értelme a prívátnak?
Az, hogy publikus címből véges sok van, pontosabban nincs annyi, hogy mindenkinek legyen.
Ezt a problémát oldotta fel a NAT.
hát privátból is.
Szóval ha nekem van 4 almám amiből 1 publikus és 3 privát alma attól az még 4 marad.
Szemléletesen:
Van a NAT, melynek címe 89.134.24.172.
NAT mögött van 100 gép, 192.168.1.1 - 192.168.1.100 címtartománnyal. Így máris egy publikus IP mögé raktam 100 gépet, más szóval megspóroltam 100 publikus IP címet. Érted?
Bár nem számít semmit, de kimaradt még egy IP.
Internet felől a szolgáltató látszik 89.134... címmel.
A géped a router-től kapta a 192.168... címet.
Lesz még egy harmadik cím, ha belépsz a router felületére és kiolvasod a WAN IP címet, amit a szolgáltató oszt a router-nek. (vagy a gépednek, ha router nélkül csatlakoznál)
Ha ez a harmadik cím eltér (és valószínűleg el fog) a 89.134... címtől, akkor a szolgáltató NAT-ol.
Ezt csak náluk tudod kérni, hogy kapcsolják ki - és kapj publikus, külső IP-t. (nem mindenhol lehetséges, de egy próbát megér)
Egyébként minden gép kapcsolata lehet:
- aktív (közvetlen IP címmel az internet felé) - így kapcsolódási kérelemre tud válaszolni
- passzív (router vagy hasonló eszköz van az internet és a gép között) - a kapcsolódási kérelem elakad a köztes eszköznél ha nincs beállítva a továbbítása
Ha te otthon beszerelsz egy router-t az is NAT-ol (router külső IP-je és a belső kiosztott IP címei között végez címfordítást), és be tudod állítani hogy aktív maradj.
Azonban a szolgáltatói NAT-nál a szolgáltató hálózatában van a "router", így te ahhoz nem férsz hozzá.
A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy passzív-passzív kliensek között nem jöhet létre kapcsolat, - csak aktív-aktív, vagy aktív-passzív kliensek között.
Tehát (passzívként) hozzád tud kapcsolódni akárhány aktív. (pontosabban te kapcsolódsz hozzájuk)
A privát IP címeknek nem kell egyedinek lennie az egész világon, csak a hálózaton belül. Tehát gyakorlatilag végtelen privát IP címet tud kiosztani a szolgáltató (a skálázhatósági gondoktól eltekintve). Ez hasznos, mert mivel összesen csak kb 4 milliárd IP cím van kb. 3,8 milliárd felhasználóra, akik átlag kb 3,5 eszközt használnak, tehát 4 milliárdnál jóval több címre van szükség (ezért is csinálták meg az IPv6-ot, ami kb 42000000000000000000000000000000000000 címet támogat).
A külvilág felé a NAT-olást végző router nyilvános IP címe fog látszódni. Ha valaki a router IP címére, pl 89.134.24.172 akar csatlakozni, akkor a router nem fogja tudni, hogy a rákötött pl. 10 gépből most melyikről van szó. Erre jó a portforwardolás, ahol megmondod a routernek, hogy pl a 80-as port kapcsolatait irányítsa az 192.168.1.2 privát/belső IP című helyi gépre.
Ha a NAT mögött lévő gép (legyen 192.168.1.2) kapcsolódik pl a YouTube-ra, majd a YouTube válaszként elküldi a 89.134.24.172 címre a routernek mondjuk egy videó adatait, akkor a router tudni fogja, hogy az 192.168.1.2 című gép csatlakozott a YouTube-ra, tehát a YouTube válaszát az 192.168.1.2 című gépre kell továbbítania. Ha kívülről akarnak kapcsolódni a NAT mögötti gépre, akkor portforward szabályok nélkül a router nem fogja tudni, hogy most melyik gépnek is szól a csomag. (Persze ez egy leegyszerűsített példa, a NAT a portokat is nézi, tehát nem okoz gondot, ha több számítógép/okostelefon/stb kapcsolódik egyszerre valahova).
Amúgy esetleg nincs telepítve a VirtualBox? Mert tudtommal az szokott 192.168.56.1 IP címet adni. Ja meg valószínű, hogy a routered/modemed rak téged privát IP cím mögé. Ha belépsz a menüjébe, be tudsz állítani portforwardot. Lehet hogy az UPC is ad privát NAT-os címeket, de én még nem hallottam/olvastam/találkoztam ilyennel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!