Több router használata jobb Wi-Fi lefedettségért?
Van egy fő modem/router a telekomtól, abba érkezik ugye a DSL.
Amennyiben nem szeretném azt használni, mert van egy tp-link tl-wr1043nd itthon, hogyan állítsam be őket?
A teljes setup így néz ki:
Telekom modem -> egyik PC (vezetékkel), TP-LINK router + D-Link router, ezen a Wi-Fi letiltva
TP-LINK router -> TV (vezetékkel), másik PC (vezetékkel) + Wi-Fi
D-Link router -> csak Wi-Fi használatra, TP-LINK hatósugarán kívül
A D-Linket Access Pointra állítva használom, a maradék kettő beállításában esetleg tudnátok tippeket adni?
Előre is köszönöm!
Hogyhogy mi a kérdés? :D
Leírtam, milyen a setup, és a routerek beállításához kértem tippeket.
Mint pl. DHCP kell mind a kettőre, vagy az egyiken tilthatom, ha igen, melyiken? stb...
Reméltem, hogy meglátja a kérdésem egy szakember, de lehet jobban járok külföldi oldalakkal :D
Az nem világos, hogy mit akarsz elérni a különböző eszközökkel.
Miért akarod leváltani az alap routert?
Pl az sem világos, hogy azonos subnetre akarod a játékot, vagy leválasztva, melyik eszközhöz kapcsolt eszköz mit
lásson meg a belső hálón stb.
Szakemberekből nincs hiány, viszont ehhez tudni kell,
hogy mit akarsz elérni.
Ha csak a netet akarod bővíteni, akkor mehet mindre
dhcp akár, viszont az életben nem látják meg egymást
a különböző routereken lógó eszközök.
Nálam pl 1 modem van, abba megy egy RT-AC3200, aminek 3
WIFI-je van, abba mennek a managelt switchek,
Powerline-on át másik házba, ott hídba kötve RT-AC66U
RT-AC3200 egyik 5GHz csatornáján. Így látja az összes
eszköz egy subneten az összeset, kivétel a vendégháló-
zat, mert ismeretlent nem engedek be, aki hozzám jön,
annak van vendég AP, arra mehet.
Elnézést, ha már többen nem értik a mondandómat, akkor lehet tényleg velem van a hiba.
Külföldi fórumon ezek szerint sikerült kicsit jobban kifejezni a kínomat, a megoldást is megtaláltam:
A válaszokat mindenesetre köszönöm!
Kiegészítés #3-asnak:
Leváltani az alap routert nem tudom, viszont a firmware-je borzasztó, a Wi-Fi jel pedig instabil és gyenge, ezért kellett egy másik a házba.
Az alábbi felállást javaslom:
Gyanítom a T-Home "modemje" valójában egy modemmel egybeépített router, vagyis home gateway. Esetleges próblémát okozhat az, hogy az IPTV-t a home gateway egyik portjának szokta fenntartani a T-Home, így abba nem dugható más, csak a TV - nem tudom, ezen a gyakorlaton azóta változtattak-e.
Annyi hiányzik az ábráról, hogy a Wifi interfészek WPA-kulcsa (jelszava) is egyezzen meg, ne csak az SSID-jük.
A D-Link tud repeater módot?
Mert ha igen, akkor abban érdemes a jelet erősíteni. Úgy nem kell kábelt rádugni, oda rakod, ahova akarod.
És valahogy úgy csinálnám, hogy:
1) Alap modem DHCP ->
2) kábellel tp-link csatlakozik alapmodemhez, DHCP tiltva ->
3) D-Link repeater mód, amivel a tp-link jelét erősíted.
De ennek feltétele a repeater mód.
Utólag rájöttem, hogy butaságot írtam.
Az alap router jelét kell ismételtetni.
Kaptam egy privát üzenetet:
"Üdv!
Amikor valaki használja itthon a Wi-Fi-t, az általában microlagok formájában jön ki a gépen, néha játszhatatlanná téve a dolgokat."
Azt kéne kideríteni, hogy ilyenkor:
* melyik routerre van felcsatlakozva a delikvens (és mit csinál) illetve csak akkor jelentkezik-e a mikrolag amikor az a kliens a wifire csatlakozik?
* melyik gépen jelentkezik a "microlag" (és ez miben mutatkozik meg)?
"Azt a felállást használom, amit javasoltál, a TP-LINK routerrel "középen". Miután ezen nincs QoS, csak Bandwidth Control, kénytelen vagyok rá openwrt-t tenni, hogy ezt orvosolni tudjam? Vagy teljesen felesleges, miután nem ez a fő router?
A sávszélességel "játszani" már próbáltam, de nem nagyon segített.
A választ előre is köszönöm!"
Az Openwrt abból a szempontból jobb, hogy jobban vezérelhetőbb, több információt ki tudsz deríteni a hálózaton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!