VirtualBox szerver-kliensek hálózatának helyes beállítása - Mi lehet a megoldás?
Üdv!
A feladatom, hogy telepítsek egy ubuntu szervert, mellé lubuntu és windows7 klienst. Mindezt VirualBox-ban.
Szerver:
A problémám, hogy felteszem az ubuntu szervert és van internet viszont a kliensek nem látják egymást. Illetve 10.0.2.x-es IP-t kapok. Ha ezt átállítom a szerveren az /etc/network/interfaces-ben, akkor net sincs.
192.168.1.x-es IP címek kellenek.
Itt NAT hálózatot kell elvileg beállítani VirtualBox-ban.
Kliens:
Itt sosem volt internet, akármilyen hálózattípust állítok neki. Ez teljesen el van vágva a külvilágtól valamiért. Nekem érdekes, hogy enp0s3 a hálózati csatoló neve, nem eth0.
Itt belső csatoló kell a gépeknek.
Ezeket a beállításokat kaptam:
Szerver IP: 192.168.1.1
Kliensek DHCP-vel: 192.168.1.21 - 192.168.1.100
Fenntartott helyek: 192.168.1.151 - 192.168.1.254
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
Alapértelmezett átjáró: 192.168.1.1
Broadcast cím: 192.168.1.255
Szerver:
Két hálókártyártyát állíts a virtualboxban.
Eth0: 192.168.1.1,
Bocsánat véletlen elküldtem,tehát:
A szerveren két hálókártyának kell lennie: eth0,eth1
eth0-t NAT-old kapjon pl 10.0.0.1 IP-t akkor ez kilát az internetre.
Az eth1 lesz a belső hálóhoz köthetó hálózati kártya 192.168.1.1 IP címmel. A virtualboxban az eth1 adaptert "belső csatolóra" állítod.
Miután /etc/network/interfacesben beállítottad az IP-ket indítsd újra a hálózati szolgáltatást, ekkor megkapod a kívánt IPket /etc/init.d/networking stop
azután /etc/init.d/networking start.
utána letöltöd a dnsmasq-t, konfigurálod a dhcpt. dhcp range talán a neve ott beállítod 192.168.1.21 -100 ig.
A kliens:
Ezt belső csatolóra kell állítanod itt dhcpre állítod a hálókártyád ekkor, kap a dhcp tartományból egy IPt. Van kapcsolat már a szerver-kliens között, de még a kliensen nincs internet,mivel ő csak a szerver belső csatolós kártyáját látja,ami nincs kiengedve az internetre. Ezt egy IP forwardinggal tudod megvalósítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!