UTP hálózat kiépítése?
4 napja vettünk egy házat hévizen.
Minden jó volt van wi fi tv stb.
De egyszer csak csatlakoztatni akartam az asztalim a falon lévő UTP dugaljba.
Na hoppá.
5 szobás és egyik dugalj sem jó.
Kiderült hogy az internet és társai a gioszkarton mögé van bekötve .
Kicsavaroztam és életemben nem láttam még ilyen.
Van egy cisco modem egy tenda router es valami fehér doboz ami áram alá van helyezve és egy fekete meg 2 szürke kábel van benne.
Egy a cisco ba megy a többi meg össze vissza in put out put elosztòba.
Nos én észre vettem hogy 4 db UTP CAT kábel van aminek hiányzik a vége.
Én ezeket párba össze kötöttem színt színhez es ketté vágtam egy UTP kábelt majd rájuk kötöttem.
1-1 vég 2-2 kábelhez.
De nem jó.
Mit tehetnék hogy legyen a fali aljzati UTP portna net?
Szeretném használni a smart tv m és netezni rajta meg az aztalinom.
Előre is köszönöm a segítségeket!!
Elég rémisztően hangzik, amit csináltál...
Kell egy krimpelő fogó, pár RJ45ös dugó, Némi tudás és türelem.
Neked egyenes bekötésűre kell megcsinálnod a kábeleket. Ha ez megvan bele lehet nyomni őket a routerbe/switchbe.
nem valami egzakt a megfogalmazásod. ha leirnád hogy mit látsz akkor talán elmesélnénk mi lehet.
Mert az hogy van egy termék a cisco palettájáról, egy a tenda gyártó palettájáról, egy valami ami lehet bármi, a kábelek köpenye eltérő színben pompázik, ezek vannak valahogy valamilyen módon, 4 db cat 5 kábel ami valahonna megy valahova és valahova van kötve a másik vége vagy nincs, és találjuk ki hogy mit jelent hogy párba kötöd :)
Nos, erre értelmes választ nem kapsz
De ez nem olyan mint ahogy most össze kötöttem?
Elég necces ezeket beszerezni.
Esetleg ha nem párban hanem egyesével kötném rá a zsinórokra az UTP kábel csatlakozóját az nem lenne jó?
Leírom értelmesen.
Van egy nagy szürke cső.
Abba megy bele 10 kábel.
Van 3 tv zsirór elosztó.
Össze vannak kötve az elosztók az inputba és onnan az outputba mennek minden szobába.
A csőböl jön 4 UTP kábel és egy olyan amire az van írva hogy riasztó.
Minden szobában van egy aljzat ami a következőket tartalmazza :
1 konektor
2 olyan lyuk ami a tv be kell az egyik tb feliratú a másikra egy P betű van írva
Egy egy UTP bemenetelű dugalj.
Ezen a dugaljon 2 lyuk van amibe bele lehet dugni az UTP kábelt.
A 4 db UTP kábel végén a padláson nincs vég csak zsinór ami mielőtt hozza nyúltam kettesével össze voltak kötve egy példa erre : 8 kis zsinór van az UTP kábelben és ezek kettesével össze voltak kötve valamilyen kombinációban.
A wi fit egy tenda router szórja ami egy cisco modemtől kpja a netet.
A tv kábelek esőször egy fehér dobozba csatlakoznak ami áram alatt van és abból jön ki egy antenna zsinór ami össze van kötve 3 tv antenna elosztóval.
Mindennek az alapja egy fekete vastag zsinór.
Az bele megy ebbe a fehér készülékbe.
Abból egy antenna zsinór meg egy elosztóba aminek az egyik portján data felirat van a többire nem emlékszek.
És ebből az elosztóból meg egy antenna kábel a cisco ba a többi meg adja magát.
Megnéztem az UTP aljzatokat és be vannak zsinórozva szval nem csak vak fali csatlakozók.
Ha ez az írás is bonyolult akkor délután csinálok képet és feltöltöm :D
Ha jól értem, akkor az a bajod, hogy nem tudod, hogy merre mennek a kábelek a gipszkarton mögött.
Van erre műszer, mondjuk egy alkalomhoz nem biztos, hogy megéri megvenni.
Zárd rövidre az egyik érpárt és a másik oldalon lámpázd ki, hogy melyik a másik vége.
Utána krimpelővel krimpeld fel az RJ45-öket vagy ha fali csatlakozó van, akkor azokat kösd be. Utána teszt.
Az összecsavargatott szálakkal tényleg csak szívni fogsz, ha most működnek is.
Akkor azt kellene tudni hogy melyik kábel hova megy.
Ha toldani akarsz jól működik hogy, egyenként toldod forrasztod a szálakat majd erparankent alufóliába rakod. Nekem szétvagtak a kabelt így megcsinálta jobb volt mint a dugó aljzat toldas.
Kiderült hogy az előző tulaj elvit egy gépet ami ehhez kellett.
Felhívtuk a szolgáltatót és megcsinálták nekünk.
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget!
Nem tudom mennyit jelent nektek de felpontozok mindenkit ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!