Miér irja ki miden weblap hogy kukija van?
Én vagyok a #8-as.
Úgy láttam jónak, ha leírom köznyelven, hogy mire jó.
Kedves #9-es. Pontosság kedvéért, a kukik, vagy sütik, nem tárolnak semmit, és "mindig vannak" az oldalon beállítások.
A süti, nem tárhely, de létrehoz ilyet.
A különböző böngészők, különböző féleképpen.
Vannak böngészők, akik minden meglátogatott oldalról készítenek egy file mappát, és az adott oldal összes információját ott tartják.
A Firefox ezzel ellentétben egyetlen tároló file-t használ, és azt hizlalja.
A sütit önmagában egy kiszolgáló programocskának képzeld el!
Az a feladata, hogy különféle tároló file-okból összeszedje az oldalakhoz az azonosító infókat.
Elsősorban: Mikor megnyitsz egy oldalt, akkor a süti,
elküldi a gépeden tárolt infót az oldalnak, hogy az, milyen nyelven kommunikáljon, hol vagy te, milyen legyen a kinézete, ki vagy te, mi a jelszavad az oldalhoz, mi az e-mail címed, telefonszámod, stb.
Így gyakorlatilag kapsz egy személyre szabott oldalt megnyitáskor.
Természetesen a sütik, csak azokat az információkat küldi el az oldalnak, amiket te előzőleg már megadtál az oldal számára. Pl.: "Folyamatosan belépve maradok."
Ez persze nem igaz... csak a süti küldi a belépési adatokat, ahogy aktív az oldal.
Amúgy sokféle adat létezik, ami a weboldalakra, ill. magára a böngészőre vonatkozik.
Most ne beszéljünk túl sokat róla, de léteznek az offline adatok is. Ez az amikor megengeded a böngészőnek, hogy offline kapcsolat esetére tároljon oldalakat.
Ilyenkor menti az egész oldalt, hogy net nélkül be tudd hívni. (CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!!) A net lementéséhez kéne egy pár szerver, és egy atomerőmű. :D
Mikbe nyúlkál/hat bele a süti?
Amúgy minden kiegészítő, külön tárolódik, mint egy külön programocska.
Külön tárolódik az épp aktuális aktív, vagy passzív ablakok.
(Tehát ami a böngészőben épp nyitva van, vagy épp ott van, de nem használod.)
Külön vannak a csempék. Előválasztó ablakok, könnyebb eléréshez.
Külön tárolja a könyvjelzőket. (Amiket elmentesz, hogy visszatalálj)
Külön tárolja a mentett bejegyzésekeket. (link cím + belépési név + jelszó)
...és még van sok olyan adat, ami külön külön file-okban helyezkedik el.
Azért írtam, hogy a süti nem tárol semmit, mert ezek mind a sütin kívüli, ahhoz nem tartozó részek.
A süti csak ezekhez nyúl hozzá, ha arra utasítva van, ill. nincs tiltva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!