Helo Egy tp link kültéri wifi antenna 9 decibeles mekkora a hatótávja?
Attól függ mekkora a rádiós interfész kimenő teljesítménye, mekkora a vételi érzékenysége, milyen frekvencián, és milyen adatrátán, mekkora bithiba-aránnyal szeretnéd mindezt elérni.
Befolyásolja mindezt a két állomás közti terepakadály, befolyásolják a más adók interferenciái.
Tegyük fel, hogy erről az eszközröl van szó:
itt az 5 dBi nyereségű antenna kimenetén mérhető (EIRP) maximális kimenő teljesítmény a szabályoknak megfelelő 20 dBm, azaz 100 mW.
Ha ezt lecseréled egy 9 dBi-s antennára, akkor a kimenő teljesítmény (és most finoman elhagyjuk az antennakábel és a csatlakozók veszteségét) 20 dBm - 5 dBi + 9 dBi = 24 dBm.
270 m-nél, 2,4 GHz-en a szabadteres veszteség 88,653 dB = ~89 dBm. Tehát a 24 dBm-ből marad 24 dBm - 89 dB = -65 dBm. Ha a túloldalon is ilyen antenna van, akkor a vételi jelszint: -65 dBm + 9 dBi = -56 dBm
Ez az előbb említett eszköz 130 Mbps-os adatrátájához szükséges -68 dBm-es vételi jelszintjéhez képest 12 dB-el több.
Viszont adódik egy gond: 270 m-en a két antennát összekötő úgynevezett Fresnel-zóna ( [link] ) 3m-es sugárral rendelkezik. Ha ebbe bármilyen tereptárgy - fa, épület, Rudolf a rénszarvas (;) ) - belelóg, az kapcsolati instabilitást eredményez. Tehát az antennának minél magasabban fák koronája felett 3m-el kell lennie.
Minél magasabban kell lennie az antennának annál hosszabb antennakábel kell. Minél hosszabb antennakábel, annál több veszteség (2,4 GHz-en ez CFD200-as kábelnél kb. 0,5 dB/m). Éppen ezért én azt javaslom, hogy mind a két oldalra szerezzetek be egy kültéri, távtáplálható, irányított antennával egybeépített AP-t - például egy ilyesmit:
Kaptam egy privát üzenetet:
"Helo
Köszi a választ
Én ilyennel szeretném belőni e netet wifin keresztül.
Haveromnak van routerje 8dbi antennával,én pedig ezeket a cuccokat tervezem hozzá:
ugye ez lenne a tápos ap és az eggyik antennája helyére ezt csatlakoztatnám:
Mit szólsz működhet a dolog?
vagy elég lenne egy beltéri antenna is az ap-hez? mondjuk egy 8 dbi-s?"
A linkelt eszköz 2x2 MIMO-s. Ha ki akarod használni a teljes sebességet (maximum, aggregáltan, 100-150 Mbps) mind a kettő antennáját le kell cserélni.
És még mielőtt megkérdezed: nem, a két antennakimenet nem különíthető el (szóval hogy az egyik adjon, a másik vegyen), egyként kell értelmezni.
De a legbiztosabb: két kültéri, távtáplálható, antennával egybeépített AP kell. Egy a haverodnál a router LAN portjába kötve, a másik meg nálad, levezetve a számítógépedhez, vagy más eszközödhöz. Mind a kettő magasan, tereptárgyaktól távol, a fák koronaszintje fölött 3 méterrel, egymás felé fordítva.
Előző hozzászólásomban 150 Mbps-os adatrátájú eszközt mutattam, de van 300 Mbps-os változat is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!