Mikor lesz 16K-s YouTube videó?
szerinted mikor jönnek rá arra, hogy a pixelhuszárkodás felesleges?
így is az internetezők nagy része maradt a fhd mellett
1: Nem válaszoltál.
2: Én kérdeztem először :P.
A 16K-s videó felbontása 15360 x 8640 képpont. A YouTube-ra jelenleg max. 8K-ás videót lehet feltenni, ennek a felbontása 7680 x 4320 képpont.
Egy 16K-s videó 8K-ra redukálva a YouTube-n:
https://www.youtube.com/watch?v=zzAabT7I0d0
A 16K-s videóknak csak akkor lesz értelme, ha majd a 16K-s kijelzők is kellőképpen el leszenek terjedve (ez még jó pár év), mert enélkül az egész nem ér semmit. Ha a kijelzőnek kisebb a felbontása mint 16K, akkor csak ennek a kisebb felbontásnak megfelelő képet látod, hiába lett a videó 16K-val felvéve.
Közben utána néztem, hogy milyen az emberi szem felbontóképessége. Erről itt írnak:
Idézek a cikkből:
„Az emberi szem felbontóképessége egészséges emberek és normál fényviszonyok esetén – az éleslátást biztosító látógödöri látásra vonatkozóan – 1 ívperc (1’, ami az 1 fok hatvanad része) körüli érték. Az átlagosnál sokkal jobb látású embereknél, valamint igen jó fényviszonyok között ez az érték elérheti a 0,5 ívprcet is. Szemünk két egymáshoz közeli fekete pontot vagy vonalat akkor képes egymástól elkülönülten látni, ha köztük 1 ívpercnyi távolság van.
A szem színfelbontása sokkal rosszabb, mint fekete-fehér felbontása. A színes képpontokra vonatkozóan a felbontóképesség mindössze 8-10 ívperc.“
A fentiek alapján maximum 10K felbontásig érdemes elmenni, ha a fekete-fehér felbontásról van szó, mert a nagyobb felbontást az emberi szem már nem érzékeli. Színes kép esetében ha a vízszintes látószöget 145 foknak vesszük, akkor: 145x60/8=1087 színes képpontot tudunk csak megkülönböztetni vízszintes irányban.
Most akkor mire lenne jó a 16K képfelbontású videó a YouTube-n?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!