Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért más az IP-m, ha modemről...

Miért más az IP-m, ha modemről és ha routerről csatlakozom?

Figyelt kérdés
Azt hittem a szolgáltató az egy IP-t a modememnek, és a router azt "felbontogatja" magának. De routerrel és router nélkül más IP-t ír speedtesten. Van egy külön routeres használatú IP és egy külön modemes használatú IP?
2015. aug. 17. 19:51
 1/8 ThodEE GoD ***** válasza:
A szolgáltató nem ad fix IPt ha csak külön ezért nem fizetsz, ezzel is kiküszöbölve hogy nehezebben futtathass otthonról weblapot, szervert..
2015. aug. 17. 19:53
 2/8 A kérdező kommentje:
De amint visszadugtam a routert, megint a régi külső ip-met kaptam vissza. Ami amúgy semmivel sem változik meg, kikapcsolhatom a modemet, routert, ugyanaz marad. Ha rákötöm a gépemet, megint egy másik IP-t kapok, és ha a laptopomat, megint másikat. Gondolom ha a harmadikat rákötném, megint csak más lenne. De ez hogy megy, a mac címhez társít IP-t a modem?
2015. aug. 17. 20:03
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem kifejezetten a szerverüzemeltetés kiküszöbölése a cél, az csak egy következmény (korábban persze így volt, de amennyiért most fix IP-t árulnak, vehetek egy deikált IP-s virtuális szervert akárhol).

Az igazság az, hogy a szolgáltatók is szűkében vannak az ipv4 címeknek, ezért IP gazdálkodási szempontból nem adnak fix IP-t, mivel azt le kell foglalni, és akkor sem használhatja más, amikor Te éppen nem használod.

2015. aug. 17. 20:07
 4/8 anonim ***** válasza:
#2 - valószínűleg úgy oldják meg, hogy elvileg két IP-t is elhasználhatsz egyszerre. Ennek az az oka, hogy többen "szórakoznak" azzal, hogy csereberélik a gépeket a modemük mögött, és nem akarnak vacakolni ügyfélszolgálaton a "nem kapok IP címet" panaszokkal. Ha elég gyorsan cseréled vissza, akkor a router-edhez tartozó DHCP lease még nem járt le, tehát visszakaptad azt.
2015. aug. 17. 20:10
 5/8 A kérdező kommentje:

Ez az IP-m, amióta megvan a routerem. Ha az a céljuk, hogy valakinek ne legyen ugyanaz az IPje, nem járnak sztem jó úton.

De amúgy ez azt jelenti, hogy a modemeknek(esetleg a upc központjának) van DHCP-je? Bármilyen eszközt kötök rá, mindnek más lesz az IP-je? És ha elég ideig lenne lecsatlakoztatva a router, végül más IP-t kapna?

2015. aug. 17. 20:23
 6/8 anonim ***** válasza:
Hát így már érdekesebb.. de dhcp van valószínűleg, ha más eszköznek más IP-t ad, illetve lehet, hogy ha sokáig nem lenne online a router-ed, előbb-utóbb más IP-t kapna az is. Azt lehetne megnézni, mekkora lease időt mutat a kliens (a router-edet nem ismerem, de a PC-n biztos ki tudod deríteni, hogy a kapott IP cím meddig érvényes, magyar Windows-ok valami szörnyű okból ezt bérleti időnek, vagy mi a szösznek hívják). Ez lehet elég magas is (akár egy hét).
2015. aug. 17. 22:12
 7/8 A kérdező kommentje:
TL-WR1043ND-m van. Hogy tudhatom én azt megnézni, nem a szolgáltatónál látják ezt csak?
2015. aug. 17. 22:34
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem, ezt a kliens is tudja. Tudnia kell, ugyanis a szabányos működés esetén a lejárati idő felénél megpróbálja meghosszabbítani a lease-t, és ezt a műveletet a kliens kezdeményezi.
2015. aug. 18. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!