Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Egy hírportálon jelenhet...

Egy hírportálon jelenhet meg-e egy cikk, amelyben olyasmi van, hogy "szerintem, úgy gondolom" stb, tehát, hogy az újságíró szó szerint leírja a véleményét valamiről?

Figyelt kérdés

Nem egy ilyen - az oldal által magát hírportálnak nevező - weboldalacskára bukkantam már rá. Az "újságíró" szó szerint úgy formálja a hírt, cikket, ahogy ő akarja, az ő belátását, véleményét uszítja az olvasóra, a neki nem tetsző elemeket kidobja a forrásból stb. Mégis hogy képesek az ilyenek az oldalukat HÍRPORTÁLNAK nevezni?! Aljasság, pofátlanság a végtelenségig...

Én meg vagyok győződve arról, hogy egy valódi hírportál alapszerepe az, hogy közvetítse, közzétegye a híreket, nem az, hogy azok mellé még hozzáfűzze a saját véleményét is, befolyásolja az olvasókat a hír megítélésére, alakítgassa át a hírt ahogy kedve szottyan... Gyalázatos! Az ilyenek merik magukat újságírónak nevezni. Agyrém.

Összehasonlítva csak a fő internetes médiumokkal: Origo, Index, közszolgálati, HVG, Népszabadság, Magyar Nemzet stb, nem akarom azt mondani hogy ezek mind olyan elfogulatlanok, meg mindenben leg-legek, de soha nem láttam egyetlenegy cikket se, amelyben a hír közzétevője saját véleményt alkotott volna valamiről, kidobott vagy hozzáadott volna valami olyasmit ami nem szerepel a forrásban (pl. MTI).

Nem azt akarom mondani, hogy az újságíró nem mondhatja el a véleményét akármiről is, de arra talán minden oldalon van egy külön rovat, ahol ezt megteheti, persze saját névvel, megjegyezve, hogy ez az ő privát véleménye, nem a fő rovatokban, a hírekbe beletömködni, a szóra sem érdemes "véleményét".

Persze, gondolom kihangsúlyozni se fontos, hogy azon az oldalon, amelyiken ezt láttam, az "újságíró" neve nem jelent meg, mert még arra is gyáva, tudja, hogy amit firkál, azzal nem fog sok szimpátiát szerezni. És az egyik párttal kapcsolatban is csak csupa pozitív cikkek jelennek meg. Ezzel minden világosan meg is van mondva. Írtam is hozzászólást ezzel kapcsolatban, és láss csodát nem jelent meg.

Nem lennék meglepődve, hogyha ennek az oldalnak a firkászai nem is hivatásos újságírók, nincs megfelelő képzettségük (helyesírási hibákat láttam a "cikkekben"), hanem csak valamelyik párt adja a lóvét, és ömölhet a szenny.

De hogy ne folytassam tovább, a kérdésem lényege az, hogy:

* Egy portálon a cikk szerzője, a hírt, ami legyen kapcsolatos akármivel, alakítgathatja, sminkelheti, kidobhatja a neki nem tetsző részeket?

* Egy hírportál dolga az, hogy közölje a hírt minden elfogultság nélkül, feltüntetve a forrást, mellőzve a saját véleményét, vagy valami más?

* Mindenki, akinek van pénze, indíthat egy hírportálnak álcázott zagyvalékot, névtelenül közzétehet mindenféle mocskolódó, sértő, provokatív cikket?

* Ellenőrzi/ellenőrizheti-e valamilyen szerv, hogy mi jelenik meg ezeken a "hírportálokon"?

2015. jún. 14. 20:00
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem úgy gondolom lehet.
2015. jún. 14. 20:10
 2/3 anonim ***** válasza:

Ezt nevezik szabad sajtónak!

*Hatalmas erőkkel vonultak a tűzoltók Pipere bögödére !!

A gyerekek jól szórakoztak a Pipere bödögei majálison,sok köszönet Horváth jancsi bácsinak a falu polgármesterének hogy ezt a lehetőséget megadta a gyerekeknek és a falunak**

És persze nem utolsó sorban a Pipere bödögei önkéntes tűzoltóknak hogy ere a nevezetes napra Csepel tűzoltó autójukat a gyerekek szórakoztatására bevetette

De ha azt írtam volna vagy is az újságíró hogy majális Pipere bödögén

senkit nem érdekelt volna

2015. jún. 14. 20:11
 3/3 A kérdező kommentje:

Második, nem nagyon jövök rá, hogy miről is akarsz írni. Természetesen kiemelhet valamit, megváltoztathatja a sorrendet, meg minden, de én arra célzok, hogy itt teljesen úgy teszi közzé a hírt mint hogyha egy elfogult hozzászóló lenne, amit akarok leírok, átformázom ahogy akarom, szó szerint tévesen jeleníti meg a hírt.

A sajtószabadságnak is kell, hogy legyen határa. Hogy képes egy "újságíró" semmi forrás nélkül valólatlan információkat megjeleníteni, mocskolódni, beletaposva ezzel más becsületébe.

2015. jún. 14. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!