Hogyan számítsam ki, hogy hány elérhető IP cím van egy adott tartományban?
1271808
256*69*72
aszem jól számoltam
Igazán nem kötözködni akarok, de ilyen IP tartomány nem létezik, még "mondjukból" sem. :-)
Ha kapsz egy IP tartományt, akkor megmondják a hozzá tartozó netmaszkot is, abból már nagyon könnyen kiszámítható, hogy mennyi IP van a tartományban, ha ránézésre nem tudod (egy idő után tudni fogod). Linuxon ipcalc megmondja, de számos ilyen webes tool is van, ami helyetted kiszámolja.
Ha jól emlékszem, azt kell megnézni, hogy a netmaszk végén mennyi 0 van, ezek adják az egyedi hoszt-okat, a többi a hálózati azonosító rész. Pl. ha a netmaszk 255.255.255.224, akkor látható, hogy a 224-ben lesznek 0-k (kettes számrendszerben), mégpedig 11100000. Ebből a feltölthető legkisebb érték 0, ez általában a hálózati cím, tehát hoszt nem használhatja, a legnagyobb érték pedig 11111 (31), de ez pedig a hálózaton a broadcast cím, ez sem használható. Vagyis összesen 32 IP cím, ebből 30 használható.
Szintaktikailag valóban nem létezik ilyen
192.000.100.000
helyesen
192.0.100.0
nálunk is ezen tartományban van a belső háló, csak egy kicsit szűkebben.
#7:
192.0.0.0/24: Used for the IANA IPv4 Special Purpose Address Registry as specified by RFC 5736
Ez egy privát hálózat, semmilyen sebből nem vérzik, valós, interneten nem használható címtartományról van szó, 192.0.0.0-192.0.0.255-ig terjedő címekkel. Annyi vele a gond, hogy a belső hálózatot klasszikusan az RFC1918 alapján illik kialakítani, ahol a fenti címtartomány nem szerepel.
Kérdező: választ is kaptál, nevezetesen a netmaszk ismeretében azt binárissá alakítva ki lehet számolni, mennyi IP van egy adott tartományban. Én csak azt szerettem volna pontosítani, hogy ha már válasz van, a példa is legyen pontos, életszerű, és használható, mert ha valaki a fentihez hasonló címkiosztást tervez, attól azonnal el kell venni a hálózati eszköz konfigurálásához kapott jogát :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!