Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Internet szeretném megosztani?

Davyd921 kérdése:

Internet szeretném megosztani?

Figyelt kérdés

Nekünk úgy van meg csinálva, hogy Szüleim házába megy a telefon vonal ott be csatlakozik a T-home routerbe nekem onnan jön át az én házamba utp kábelen a nett router géppel szépen ment de most új munkám lett és az adott programhoz sajnos fix ip cím kell amit Cisco Linksys X1000 routerren keresztül nem lehetett meg csinálni mert akkor mindig le dobál a szerverről

milyen hálózati csatokkal lehetne megoldani

Mert nekem van egy UTP Y elosztom és egy toldom ezeket össze rakom akkor sehol sincs nett.

2014. dec. 13. 16:16
 1/10 anonim ***** válasza:

Most mi van?

Kezdjük ott, hogy a szolgáltatótól kell neked FIX IP cím, vagy a saját hálózatodon belül kell a gépednek egy FIX cím és egy port a programhoz?

Mert ha a szolgáltatótól kell az ő tartományán belül, akkor ezt vele kell megbeszélned, viszont ha a saját hálózatodon belül, akkor csak a routerben kell a géped hálókártyájának MAC címéhez egy IP-t rendelni és mindig azt fogja megkapni.

De egyébként nem kell semmit se kötni, meg osztani, már ha arra gondolok, amire te, mert kicsit túlbonyolítottad az egészet, meg most fingom sincs hogy jelenlegi T-Home-os hálózatba akartad berakni a Cisco Linksys routert, vagy már külön net hozzáférésed van stb.

2014. dec. 13. 18:30
 2/10 A kérdező kommentje:

Ahol nekem van gép oda nekem fixen csatlakozik a gépbe UTP kábel nem lehetett úgy meg oldani, hogy routeren keresztül legyen

És én szeretnék Wifi-t is de nem akarok másik UTP kábelt huzzni

Az az egy lejövő UTP kábelt akarom meg osztani hogy menjen a gépbe is és routrbe is a nett.

2014. dec. 15. 13:00
 3/10 anonim ***** válasza:

Na jó, kicsit megint érthetetlen, de nagyjából megfejtettem, hogy mit akartál mondani, csak ugye belekeverted a fix IP-t meg mindent és most nem írtál róla, csak a kábelezésről :)

Szóval van most neked egy kábeled, ami lejön neked valahonnan a falon át közvetlenül a gépedbe a központi routerből és az a gondod, hogy te még szeretnél egy wifi router-t ott ahol vagy, viszont azt szeretnéd elérni, hogy a wifi is kapjon kábelt, meg a gép is, ahogy eddig.

Nos ha csak ez áll fent, akkor több lehetőséged is van.

Az első az, amivel a "kérdés" végén jöttél elő, hogy veszel két UTP Y elosztót és a 8 érpáras UTP kábelt kettéosztod 4-4-re így egy kábelen belül 2 lesz, a hátránya csak az, hogy így csak két db 100 megás vonalad lesz, mondjuk gondolom neked bőven elég. Lényeg, hogy 2 db Y elosztó kell, 1 db-al nem érsz semmit, ugyanis a kábelt az elején is, meg a végén is ketté kell szedni és két külön bemenet kell a két kimenethez.

A másik meg ugye az, amivel itt szintén kísérleteztél, hogy a Cisco-s routert a másik router mögé kötöd, ezáltal alhálózatot alkotva. Ez nem is rossz ötlet, csak ugye akkor az átjárót és a DHCP tartományt úgy kell konfigurálnod, hogy ne ütközzön a fő router beállításaival, illetve ne ugyan az legyen az átjáró mindkettőnél stb... kicsit hülyére vettem bocsi.

Ha így csinálod, akkor működni fog és a Cisco-s is oszt netet, persze akkor a bemenőt a WAN portjába kell dugnod és a gépet az egyik LAN portba.

Na már most megcsinálhatod azt is, hogy bekonfigolod a Cisco-s router wifijét, kikapcsolod benne a DHCP-t és onnantól kezdve switch-ként használod tovább, így gyakorlatilag a fő router játsza a kiszolgáló szerepét, viszont ebben az esetben a bemenő kábel is az egyik LAN portba megy, ahogy a gép is.

Nem tudom hogy viszonylag érthető-e amit ki akartam hozni, de ha esetleg nem, akkor szólj és nekifutok mégegyszer.

2014. dec. 15. 15:29
 4/10 anonim ***** válasza:
Ja igen, bocs hogy hosszú lett, de több megoldást is bele akartam vinni, meg egy kis érthetőséget, bár az utóbbi lehet nem sikerült.
2014. dec. 15. 15:30
 5/10 A kérdező kommentje:
Sajnos semmit se változott Cisco Linksys X1000 router nagyon nehéz a beállítása
2014. dec. 15. 21:25
 6/10 anonim ***** válasza:

Akkor maradt az UTP Y elosztó rész, mint írtad van 1, akkor kell még 1, meg 4 kisebb (0,5-1 méter) UTP kábel és megoldódik a probléma.

De egyébként az érdekes az, hogy ha jól tudom, akkor az egy ADSL modem+router, vagyis használható modem+router-ként, illetve simán routerként, tehát nem éppen a legjobb választás volt, főleg hogy csak Wifi-s routerként akarod használni.

Na de lényegre térve, annyira nem nehéz, maximum annak tűnik.

Itt van a user manual (felhasználói kézikönyv)

[link]

Van benne magyar nyelvű rész is, ráadásul a nyelvek szét vannak szedve és könnyű megtalálni, mivel a pdf megjelenítő rögtön mutatja a választható nyelveket (remélem jól fogalmaztam) és ott kell rámenni és arra a részre ugrik, ha ez nem segítene, akkor a 280. oldalnál kezdődik. Viszonylag magyar nyelven van az egész, sok sikert :)

Ha esetleg nem sikerülne(bár sikerülnie kellene), akkor szerintem egy szomszéd, vagy egy informatikában jártas ismerős, vagy netán a szolgáltatótól valaki szívesen segít, persze azok csak pénzért jönnek ki.

2014. dec. 15. 22:02
 7/10 A kérdező kommentje:
Tegnap kipróbáltam hogy közvetlenül gépre kötöttem a routert minden szép volt de amikor UTP Y elosztóvak akarom csinálni sehol sincs nett (pedig volt kb 1 hete
2014. dec. 16. 10:09
 8/10 anonim ***** válasza:

De ugye egy darab Y elosztóval az ég világon semmire se mész, ugyanis egy ágat nem tud ketté osztani, UTP esetén nincs olyan, mint pl koaxnál, hogy megfogod, szétosztod azt jólvan, max a jelszint csökken egy kicsit, itt tejlesen más van, 1 db Y elosztóval ne is próbálj erőlködni, minimum 2 db kell és vázolom a működését, mert látom, hogy nem tudod :)

[link]

Na szóval. Mint te is biztosan tudod, úgy egy UTP kábel 8 db érből áll, azaz 4 érpárból. Na most egy alap kapcsolat működéséhez legalább 4 ér szükséges, legalább is egy 100 megás hálózat esetén, Gigabitesnél már mind a 8 ér szükséges.

Na, ha te most ketté akarsz osztani, egy UTP kábelt, akkor azt nem tudod megcsinálni, hogy fogol egy UTP elosztót, beteszed a kábel mögé (nem is elé) elosztod azt jólvan.

Most nem mennék bele a szabványokba, meg hogy melyik 4 eret használja alapból, de a lényeg, hogy ha a routerből csak 1 kábel jön ki, akkor az csak 1 kapcsolatra elég, azt te nem tudod kettéosztani, viszont ha 2 kábel jön ki és azt te úgy csinálod meg, hogy "egybesűríted" 1 Y elosztó segítségével, akkor azt később megint szét tudod szedni egy másik Y elosztó segítségével 2 kábellé a másik oldalon, így 1 kábelen gyakorlatilag 2 kapcsolat lesz, de 2 kimenethez 2 bemenet is szükséges.

Ez mint ha nem lett volna világos, ahogy olvastam ezekben a "kérdésekben", ezért lerajzoltam és elmagyaráztam.

Tehát 1 elosztóval nem tudod elosztani, mert az hivatalosan nem is elosztó, hiszen egymagában semmit se érsz vele, hisz ezt párban használják.

2014. dec. 16. 15:28
 9/10 anonim ***** válasza:
Jaj igen, a kép az nagyon le van butítva és igen tudom, nem olyan színűek az UTP kábel erei, hanem van 4 szín és hozzá tartozó ugyan olyan színnel csíkozott fehér, de nem volt kedvem csíkozni.
2014. dec. 16. 15:29
 10/10 anonim ***** válasza:
Sikerült megoldani?
2014. dec. 27. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!