Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Kbit/s és Mbit/s sávszélesség...

Kbit/s és Mbit/s sávszélesség között mennyi a váltószám? 1kbit/s mennyi Mbit/s? Valamint 1Mbit/s mennyi kbit/s?

Figyelt kérdés

Szolgáltató váltás előtt állok de a mostani szolgáltatómnál (Ózd-Kábel NET) kbit/s-ban van megadva a sávszélesség.

Így 5120kbit/s feltöltési és 512kbit/s letöltési sebességem van most. Ezek az adatok mennyi Mbit/s-nak felelnek meg? Bruttó 3100Ft/hó áron ez mennyire éri meg?

Ahogy néztem a dolgokat a T-Home-nál 10Mbit/s sávszélességű net 4050Ft/hó a UPC-nél meg 60Mbit/s csak 3590Ft/hó, miért van az hogy ami gyorsabb az olcsóbb ami meg lassabb drágább? Én a UPC Tri L csomagot néztem ki mivel azt látom a legjobban esetleg a T-Home-nál vagy olyan hármas csomag ami jobban megérni mint ez?

2014. nov. 28. 21:35
 1/8 anonim ***** válasza:
1024
2014. nov. 28. 21:46
 2/8 anonim ***** válasza:
Mindenhol más éri meg, mert más szolgáltatók más árakon adják. Emiatt ajánlani is nehéz, mert hiába mondom hogy pl. a Digi jó, ha nálatok nincs is. Ennyi alapján az UPC-t mondanám de alaposan járd körül a témát.
2014. nov. 28. 21:47
 3/8 anonim ***** válasza:

Csak hogy tiszta legyen:

Az első 5 Mbit/0,5 Mbit. Magyarul fél megával (500 kilobyte durván) töltesz le, és 50 kilobyte-al töltesz fel. Legalább is szerintem, mert te fordítva írtad, de az szerintem kizárt hogy a feltöltés az több legyen mint a letöltés.

A T-Home az 1 megás (1000 Kbyte durván) letöltés gondolom, a UPC-nél pedig 6 mega (6000 Kbyte durván).

A drágaságról pedig annyit, hogy mivel a mostani tanyaneted egy kis cég, ezért neki a kis sebesség is megerőltető gondolom. A kis internetszolgáltatóknál mindig drágább a net.

A T-Home az meg ADSL internet. A lényeg annyi, hogy bonyolultabb, nehezebben kiépíthető, nehezebben üzemeltethető ezért drágább az alacsony.

Ellentétben a UPC kábelen küldi a netet, ők megtehetik hogy a nagyobbat olcsóbban adják.

2014. nov. 28. 22:08
 4/8 Drone007 ***** válasza:

#3 ezeket az értékeket, azért gondold újra!

A Kbit és Mbit között a váltószám 1024, vagyis 2 a tizedik hatványon, mivel szegény számítógépek a kettes számrendszert használják.

Viszont létezik egy olyan kifejezés is, hogy byte (bájt).

1 byte = 8 bit.

A mértékegységeket több okból bitben szokták megadni. Egyrészt jobban méretezhető, másrészt szebben hangzik, hogy 5120Kb (Kilobit) mint 640KB (Kilobájt)

Tehát a 10Mb/s letöltési sebesség azt jelenti, hogy 1280KB/s sebességgel jönnek le rajta az adatok.

De a megadott adatok általában csak a maximum sávszélességet jelölik. Azt is meg kell nézni mennyi a "garantált" sávszélesség. A T-Home-nál általában ez lesz a valódi sávszélesség, mivel gyakorta leesik a sebesség, a UPC-nél már ritkábban, viszont ők előszeretettel korlátozzák a nagy forgalmú portok sebességét (p2p vagyis torrent)

A garantált sávszélesség általában 1Mb/s le, és 0.5Mb/s fel (128KB/64KB)

2014. nov. 29. 10:20
 5/8 A kérdező kommentje:

22:08 igen, felcseréltem a kettőt.

A többinek meg köszi a választ!

Tegnap a Digi nem is volt az eszembe, most ahogy néztem van egy olyan, hogy 1000Mbit/s letöltési és 100Mbit/s feltöltési a sebesség 4690Ft-ért. Akkor ez 10 megás netnek felel meg? Míg a már fentebb is említett 10Mbit/s letöltésű T-Home-os 1 megának? Ahogy nézegettem a Digi néz ki a legjobbnak, de sajnos a településemen (3600, Ózd) csak 100Mbit/s letöltés érhető el.

2014. nov. 29. 11:06
 6/8 anonim ***** válasza:

Azért nem számoltam 1024-el, hanem kerek 1000-el, mert hogy őszinte legyek nem tudom a szolgáltatók mennyivel számolnak.

Hivatalosan 1024, de pl. a merevlemez gyártók már kerek 1000-el számolnak, hogy könnyebb legyen az egész. Lehet a netszolgáltató is ezt csinálja, mivel manapság már nem kilobyte-ban méred a dolgokat, hanem megában.

Nálunk itthon 100-as net van, abból nehezen szűröm ki a difit.

Am a digi az jó választás szerintem.

2014. nov. 29. 11:32
 7/8 Drone007 ***** válasza:

#6 az a baj hogy kevered a bit-et a byte-ttal.

A merevlemezgyártók sem 1000-rel számolnak, csak a merevlemezek kapacitását csökkenthetik bizonyos tényezők, ezért fordul elő, hogy az 1TB (terraBYTE!) méretű lemezen közel sincs 1024 MB szabad hely.

Kedves kérdező! Próbálj egy kicsit logikusabban gondolkodni. "1 megás net" = 1Mb/s sávszélességű net. Az 1000 / 100 Mbit-es net nem "10 megás" hanem majdnem 1 Gigabites (ugye 1024 Mbit lenne 1 Gigabit) vagyis az már Gigabites net (vigyázat NEM Gigabyte-os!)

2014. nov. 29. 15:48
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszi megint a választ, így már értem! :D

Mivel Ózdon nem érhető el az 1000/100 Mbit/s így csak a 100/50 Mbit/s marad... Tehát 1 másodperc alatt 100 megát tölt le ill. 50 megát tölt fel? És még annyi, hogy ugye jól tudom, hogy az mbps és a Mb/s azaz Mbit/s az egy és ugyanaz?? :D

(Amúgy 5-ös vagyok infóból meg modellezgetni is szoktam de ez a terület valahogy nem jön be annyira :D )

2014. nov. 29. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!