Kbit/s és Mbit/s sávszélesség között mennyi a váltószám? 1kbit/s mennyi Mbit/s? Valamint 1Mbit/s mennyi kbit/s?
Szolgáltató váltás előtt állok de a mostani szolgáltatómnál (Ózd-Kábel NET) kbit/s-ban van megadva a sávszélesség.
Így 5120kbit/s feltöltési és 512kbit/s letöltési sebességem van most. Ezek az adatok mennyi Mbit/s-nak felelnek meg? Bruttó 3100Ft/hó áron ez mennyire éri meg?
Ahogy néztem a dolgokat a T-Home-nál 10Mbit/s sávszélességű net 4050Ft/hó a UPC-nél meg 60Mbit/s csak 3590Ft/hó, miért van az hogy ami gyorsabb az olcsóbb ami meg lassabb drágább? Én a UPC Tri L csomagot néztem ki mivel azt látom a legjobban esetleg a T-Home-nál vagy olyan hármas csomag ami jobban megérni mint ez?
Csak hogy tiszta legyen:
Az első 5 Mbit/0,5 Mbit. Magyarul fél megával (500 kilobyte durván) töltesz le, és 50 kilobyte-al töltesz fel. Legalább is szerintem, mert te fordítva írtad, de az szerintem kizárt hogy a feltöltés az több legyen mint a letöltés.
A T-Home az 1 megás (1000 Kbyte durván) letöltés gondolom, a UPC-nél pedig 6 mega (6000 Kbyte durván).
A drágaságról pedig annyit, hogy mivel a mostani tanyaneted egy kis cég, ezért neki a kis sebesség is megerőltető gondolom. A kis internetszolgáltatóknál mindig drágább a net.
A T-Home az meg ADSL internet. A lényeg annyi, hogy bonyolultabb, nehezebben kiépíthető, nehezebben üzemeltethető ezért drágább az alacsony.
Ellentétben a UPC kábelen küldi a netet, ők megtehetik hogy a nagyobbat olcsóbban adják.
#3 ezeket az értékeket, azért gondold újra!
A Kbit és Mbit között a váltószám 1024, vagyis 2 a tizedik hatványon, mivel szegény számítógépek a kettes számrendszert használják.
Viszont létezik egy olyan kifejezés is, hogy byte (bájt).
1 byte = 8 bit.
A mértékegységeket több okból bitben szokták megadni. Egyrészt jobban méretezhető, másrészt szebben hangzik, hogy 5120Kb (Kilobit) mint 640KB (Kilobájt)
Tehát a 10Mb/s letöltési sebesség azt jelenti, hogy 1280KB/s sebességgel jönnek le rajta az adatok.
De a megadott adatok általában csak a maximum sávszélességet jelölik. Azt is meg kell nézni mennyi a "garantált" sávszélesség. A T-Home-nál általában ez lesz a valódi sávszélesség, mivel gyakorta leesik a sebesség, a UPC-nél már ritkábban, viszont ők előszeretettel korlátozzák a nagy forgalmú portok sebességét (p2p vagyis torrent)
A garantált sávszélesség általában 1Mb/s le, és 0.5Mb/s fel (128KB/64KB)
22:08 igen, felcseréltem a kettőt.
A többinek meg köszi a választ!
Tegnap a Digi nem is volt az eszembe, most ahogy néztem van egy olyan, hogy 1000Mbit/s letöltési és 100Mbit/s feltöltési a sebesség 4690Ft-ért. Akkor ez 10 megás netnek felel meg? Míg a már fentebb is említett 10Mbit/s letöltésű T-Home-os 1 megának? Ahogy nézegettem a Digi néz ki a legjobbnak, de sajnos a településemen (3600, Ózd) csak 100Mbit/s letöltés érhető el.
Azért nem számoltam 1024-el, hanem kerek 1000-el, mert hogy őszinte legyek nem tudom a szolgáltatók mennyivel számolnak.
Hivatalosan 1024, de pl. a merevlemez gyártók már kerek 1000-el számolnak, hogy könnyebb legyen az egész. Lehet a netszolgáltató is ezt csinálja, mivel manapság már nem kilobyte-ban méred a dolgokat, hanem megában.
Nálunk itthon 100-as net van, abból nehezen szűröm ki a difit.
Am a digi az jó választás szerintem.
#6 az a baj hogy kevered a bit-et a byte-ttal.
A merevlemezgyártók sem 1000-rel számolnak, csak a merevlemezek kapacitását csökkenthetik bizonyos tényezők, ezért fordul elő, hogy az 1TB (terraBYTE!) méretű lemezen közel sincs 1024 MB szabad hely.
Kedves kérdező! Próbálj egy kicsit logikusabban gondolkodni. "1 megás net" = 1Mb/s sávszélességű net. Az 1000 / 100 Mbit-es net nem "10 megás" hanem majdnem 1 Gigabites (ugye 1024 Mbit lenne 1 Gigabit) vagyis az már Gigabites net (vigyázat NEM Gigabyte-os!)
Köszi megint a választ, így már értem! :D
Mivel Ózdon nem érhető el az 1000/100 Mbit/s így csak a 100/50 Mbit/s marad... Tehát 1 másodperc alatt 100 megát tölt le ill. 50 megát tölt fel? És még annyi, hogy ugye jól tudom, hogy az mbps és a Mb/s azaz Mbit/s az egy és ugyanaz?? :D
(Amúgy 5-ös vagyok infóból meg modellezgetni is szoktam de ez a terület valahogy nem jön be annyira :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!