Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért isteníti sok ember a...

Miért isteníti sok ember a Wikipédiát, ha ennyire hiányos, pontatlan és hibás?

Figyelt kérdés

Magyarul alig találni meg valamit a Wikipédián. Például múltkor a Cauchy-mátrixnak néztem utána az interneten, azonban egy betűt nem írtak róla a Wikipédián magyar nyelven.

De angolul is alig találni meg néha valamit a Wikipédián. Múltkor egy neves orosz-szovjet matematikatörténész életrajzának akartam utánanézni a Wikipédián, akinek magyarul is jelent meg írása, azonban csak oroszul találtam hozzá írást a Wikipédián (és sajnos mivel nem tudok kellően oroszul, így használhatatlan volt az iromány.)

Meg úgy általában a műszaki és természettudományos témakörökben is eléggé nehéz megtalálni valamit a Wikipédián. Vajon mitől lehet, hogy a Wikipédián alig-alig létezik műszaki és természettudományos témájú írás? (Én megírnám ezeket, azonban én nem értek a Wikipédia szerkesztéséhez, illetve az adott témaköröket olyan mélységekben nem ismerem, hogy korrekten és pontosan meg tudjam írni róluk az irományokat kellő részletességgel. Nem véletlenül próbálok az adott témakörökben minél többet olvasni.)

Ha ilyen sok problematika van a Wikipédiával, akkor miért isteníti mindenki szent tehénként és miért tekinti mindenki bibliának, szent írásnak, ami oda le van írva? Még az egyetemi munkákhoz és a szakdolgozatokhoz, diplomamunkákhoz is teljesen használhatatlan a Wikipédia.

Vajon az emberek miért nem szeretnek több forrásból dolgozni, miért kell csak és kizárólag a Wikipédiára hagyatkozni, ami sok esetben pontatlan és hibás?

2014. nov. 14. 18:58
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

1: Például az Index Fórumon. Vagy itt a Gyakorikérdéseken a te hozzászólásaid.

2: Észreveszem én, hogy önkéntesek szerkesztik a Wikipédiát. Inkább te nem veszed észre, hogy én tisztában vagyok ezzel.

S mi van akkor, hogy önkéntesek szerkesztik a Wikipédiát? Az még nem változat azon a tényen, hogy vannak benne. Attól még a Wikipédia megfelelő forrás lehet más témakörökben, ha nagyvonalúan akarunk tájékozódni a témakörben.

3: S sok kontár és troll is szerkeszti, amelyek ellen nehéz fellépni. Például a Bicholim-konfliktust is évek után vették észre, hogy nem létezik. Bár ezzel semmi baj nincsen, úgyse olvasnak túl sokan ilyen mélységekben a történelmi témakörökben.

4: Ez miért lenne már leszólás? Már bocsánat, de ez még nem számít leszólásnak, csak leírtam néhány szolid jelzőt a Wikipédiáról.

Miért nyertél volna? Te most versenyzel velem, hogy ki tud rákontrázni a másikra?

5: Most kajtassam fel neked a fél internetet, hogy kielégítselek? Elég csak magadra nézned!

6: Na és? Attól még színvonalas enciklopédia. Csak leírtam néhány példát, hogy mi nem szerepel benne. Mi ebben olyan nagy baj? Muszáj minden apróságba belekötni?

"Ezt három és fél év meg kb. 5500 komment után megmosolyogtató hallani. "

Ez még nem változat azon, hogy csak trollkodni jöttél ide.

7: Én észreveszem, azonban vannak, akik még mindig olvasnak több forrásból, akiket ellenben Te nem veszel észre.

Inkább hagylak téged a fenébe, nem beszélek trollokkal. :-/

2015. jan. 11. 15:30
 12/16 A kérdező kommentje:

"Szegény kérdező totál eltévedt, már a mi a Wikipédiát illeti. Érdekes látni, hogy valaki a saját kérdését trollkodja szét, a normális válaszolókkal "küzdve"... :-)"

Miért tévedtem volna már el? Csak egy normális kérdést tettem fel, amelyet elárasztottak a Geniuseus-hoz hasonló trollok.

Már miért is trollkodnám szét a saját kérdésemet? Ezt inkább nem is kommentálnám.

Miért lenne már normális hozzászóló Geniuseus, csak kötekedni és személyeskedni tud, normális válaszokat képtelen adni a kérdésemre...

2015. jan. 11. 15:33
 13/16 anonim ***** válasza:

Azt hiszem én itt befejeztem a társalgást, további szép mindent!

G.

2015. jan. 11. 15:46
 14/16 anonim ***** válasza:
ha valamit hiányolsz belőle, járj utánna, írd meg? javítsd ki, fordítsd le, és benne lesz. ennyi!!!
2015. febr. 21. 15:19
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

mit sírsz, kérdező? senkit nem érdekel a véleményed, okoskodni próbálsz csak...

nézd meg a wikipédia kiemelt szócikkeit, és azután okoskodj, fogadni mernék, kettőt nem olvastál el életedben...

2015. máj. 17. 12:03
 16/16 anonim ***** válasza:
Senki nem isteníti a wikipédiát. Ok sem lenne rá, mert ahogy mondtad is, valóban egy csomó minden hiányzik belőle. Legalábbis a magyarból, mert az angolban pont hogy gyakorlatilag minden fent van, vagy említhetném még a németet is. A magyar wikiben viszont gyakorlatilag csak a legmainstreamebb témák vannak fent, vagy azok sem. Tipikusan megtalálhatsz ott olyanokat, mint: 16 éves utánpótlás korú focisták, celebek, ismeretlen tanárok/orvosok, kpop albumok/együttesek, random egyértelműsítő lapok, önreklámok, mellékutak, buszok, villamosok, trollkodások, fandom wikire való dolgok... de ha hasznos infó kell, azt nem fogod megtalálni, mert vagy nincs vagy két mondattal letudják. Ha meg esetleg hosszabb a cikk, kiderül, hogy 15 éve volt utoljára aktualizálva. Szóval nem jó ez így.
2022. szept. 1. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!