Valaki ért a hálózatokhoz?
LAN-on belül milyen adategységgel történik a kommunikáció? Hogyan épül fel?
Mac címmel?
Őszintén szólva már túl régóta dolgozom ki a kérdéseket és kezdek fáradni, megköszönnék egy kis segítséget erre a kérdésre :)
Lan-on belül nincs adategységgel való kommunikáció, hanem az adatátvitel sebességét jellemezzük adategységgel, ami lehet a megszokott B (bájt), és a b (bit), valamint ezek valamilyen előtaggal ellátott hatványai.
Hogy hogyan épül fel azt teljesen én sem értem. Egy ilyesfajta kisegítő válasznak én is örülnék :)
MAC cím alapján nem történik kommunikáció, hiszen ha volt egy géped adott MAC címmel, és bekötsz elé egy routert - mert van aki vezeték nélkül csatlakozik nálad a netre - akkor a feladó, aki Neked, vagyis a gépedre szeretné küldeni a cuccot többet nem találja meg a gépet. De ha belegondolsz a facebook.com-ot, a google-t, a gyakorit, és semmilyen weboldalt nem MAC cím alapján érsz el, hanem IP-hez rendelt szöveges címeken. Remélem a saját józan paraszti gondolkodásommal kicsit sikerült előremozdítanom a munkád :)
Köszönöm a választ, nagyon hálás vagyok! :)
Igen, miután rányomtam a küldésre leesett, hogy a MAC cím hülyeség :D
Ethernet keret az "adategység", amivel a kommunikáció történik, Wikipedia idevágó szócikkében ábrán is láthatod, hogyan épül fel: [link]
Természetesen MAC címet címzéshez használják, méghozzá a fizikai rétegben. IP->MAC hozzárendelésre szolgál például a DHCP protokoll, fordítottjára (mikor arra kíváncsi egy gép, hogy adott IP melyik hálózati kártyához tartozik) pedig az ARP (Address resolution protocol). Ezekből Wikin találhatsz eleget, magyarul is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!