Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Valaki ért a hálózatokhoz?

Valaki ért a hálózatokhoz?

Figyelt kérdés

LAN-on belül milyen adategységgel történik a kommunikáció? Hogyan épül fel?

Mac címmel?

Őszintén szólva már túl régóta dolgozom ki a kérdéseket és kezdek fáradni, megköszönnék egy kis segítséget erre a kérdésre :)

2014. okt. 13. 21:20
 1/5 Emberek ***** válasza:

Lan-on belül nincs adategységgel való kommunikáció, hanem az adatátvitel sebességét jellemezzük adategységgel, ami lehet a megszokott B (bájt), és a b (bit), valamint ezek valamilyen előtaggal ellátott hatványai.

Hogy hogyan épül fel azt teljesen én sem értem. Egy ilyesfajta kisegítő válasznak én is örülnék :)

MAC cím alapján nem történik kommunikáció, hiszen ha volt egy géped adott MAC címmel, és bekötsz elé egy routert - mert van aki vezeték nélkül csatlakozik nálad a netre - akkor a feladó, aki Neked, vagyis a gépedre szeretné küldeni a cuccot többet nem találja meg a gépet. De ha belegondolsz a facebook.com-ot, a google-t, a gyakorit, és semmilyen weboldalt nem MAC cím alapján érsz el, hanem IP-hez rendelt szöveges címeken. Remélem a saját józan paraszti gondolkodásommal kicsit sikerült előremozdítanom a munkád :)

2014. okt. 13. 21:50
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, nagyon hálás vagyok! :)

Igen, miután rányomtam a küldésre leesett, hogy a MAC cím hülyeség :D

2014. okt. 13. 21:54
 3/5 Tengor ***** válasza:
A MAC címes kommunikáció sem egészen hülyeség. Hogy egy adott gép IP-t kapjon, ahhoz előtte a DHCP-vel MAC cím alapján kell lemeccselnie a dolgot. Akkor is megy kommunikáció, csak nem IP felett.
2014. okt. 13. 22:04
 4/5 anonim ***** válasza:

Ethernet keret az "adategység", amivel a kommunikáció történik, Wikipedia idevágó szócikkében ábrán is láthatod, hogyan épül fel: [link]

Természetesen MAC címet címzéshez használják, méghozzá a fizikai rétegben. IP->MAC hozzárendelésre szolgál például a DHCP protokoll, fordítottjára (mikor arra kíváncsi egy gép, hogy adott IP melyik hálózati kártyához tartozik) pedig az ARP (Address resolution protocol). Ezekből Wikin találhatsz eleget, magyarul is.

2014. okt. 13. 22:10
 5/5 A kérdező kommentje:
Minden választ köszönök! :)
2014. okt. 13. 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!