Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » MAC cím szűrés iskolai WIFI...

MAC cím szűrés iskolai WIFI hálózaton?

Figyelt kérdés

Üdv! A sulimban van WIFI hálózat, de csak a tanároknak. A felépítése a következő:

Van öszesen 19 wifis router, egyen megy csak a DHCP szerver, a többi Bridge-ként funkcionál. Sajnos rendszeresen kiszivárok a jelszó, és a gyerkőcök összeomlasztják a hálózatot. Próbáltam betenni a fő routernek egy MSI-t, azon már van MAC szűrés. De amint 30-nál többen csatlakoztak rá, szétesett a hálózat. Olcsó megoldás kéne, mert nincs lehetőségünk új eszközöket beszerezni. :(

2014. szept. 24. 09:29
1 2
 1/13 Tengor ***** válasza:
Egy dedikált tűzfal megoldaná a problémát és levenné a terhelést a routerekről. Egy szerényebb teljesítményű, de megbízható gép elég lehet a célra.
2014. szept. 24. 09:34
 2/13 A kérdező kommentje:
Milyen szoftvert ajánlasz? Én így ilyesmin gondolkodok.
2014. szept. 24. 09:46
 3/13 Tengor ***** válasza:
Én egy Ubuntu server kiadást tennék a gépre és annak a beépített programjait használnám.
2014. szept. 24. 09:49
 4/13 A kérdező kommentje:
Úgy van megoldva a dolog, hogy a fő router WAN pontjába "megy be a net" és az egyik LAN portra egy switch van kötve, ez ossza szét a másik 18 eszköznek.
2014. szept. 24. 10:14
 5/13 Tengor ***** válasza:
A tűzfalat beépítheted a "fő router" és a net közé is, de akár a "fő router" helyére is. Ez már majdnem lényegtelen.
2014. szept. 24. 10:34
 6/13 anonim ***** válasza:

szerintem elég tiltólistára tenni a facebook.com, instagram.com és hasonló domaineket és máris felszabadul a hálózat. erre a router is képes önmagában.

ez három szempontból is jó:

-a diákok számára használható maradna oktatási célból

-a tanárok sem a közösségi oldalakat nézegetnék munkaidőben

-nincs szükség plusz hardverre (kevesebb a fogyasztás)

2014. szept. 24. 10:40
 7/13 A kérdező kommentje:
Sajnos a tanárok a belső kommunikációt is facen csinálják. Órán meg gyakran van a YT is használva. 400 gyerek jár ide, szóval ha szimplán annyira felcsatlakoznak, dől a rendszer. Szóval igen, a fő router helyére kéne valami rendes DHCP szerver, ahol lehet szűrni.
2014. szept. 24. 10:46
 8/13 A kérdező kommentje:

Nézegettem, Linuxon keserves szívás lenne bekonfigolni. Ellenben a sulinál van Tisztaszoftver program is, amibe beletartozik a Windows Server 2008 R2

De ez csak 64 bites procival megy...

2014. szept. 24. 11:40
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Mind a 400 gyerek nem hiszem, hogy egyszerre csatlakozna, pláne ha nincs rá oka (90% csak hülyeségeket olvasgat facebookon). Az pedig, hogy a tanárok facebookon kommunikálnak egymással több mint nevetséges. Ez egy nagyon jó kifogás részükről, de egy gmail-es cím a google drive-al több mint elég erre a célra és van googletalk is ha "chat" kell. Szóval ezen jót mosolyogtam... Azért elképzeltem, ahogy facebook chaten ráír a 8.c osztályfőnöke a kémiaszakos kollégára: "Be tudsz jönni órát látogatni?" Az iskolák többsége vagy belső levelezőrendszert használ vagy e-mailt. Előnye, hogy klienssel offline is elérhető.

A linux pedig nem keserves szívás, csak utána kell olvasni. Egy win szervert is épp olyan könnyen félre lehet konfigurálni, arról nem is beszélve hogy egy erőmű kell az üzemeltetéséhez.

2014. szept. 24. 11:57
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Kapcsold ki az SSID broadcast-ot, a tanarok gepen manualis allitsd be a halozatot, a kolykok meg nem fogjak latni, igy csatlakozni sem tudnak majd ra. Csak adj neki valam random osszevissza nevet.
2014. szept. 24. 13:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!