Technikailag megoldható, hogy egy adott állam korlátozza egy weboldal elérését (pl. a Facebook-ot vagy a Google-t)?
Megoldható, vannak olyan országok, ahol vannak is ilyen jellegű korlátozások.
A kivitelezés módját konkrétan nem tudom, de valószínűleg a Google segít ebben, illetve legalább az elvét részletesebben leírják valahol bizonyára.
Ahogy előttem írták, az állam csak "dirigálni" tud. A szolgáltató végzi a tényleges munkát, pl. úgy, hogy úgy (ejj, de szép szóösszetétel lett) állítja be a routereit, hogy az országból a FaceBook szerverei felé történő kéréseket dobják el. De trükközhet a DNS szerverekkel is. Sok megoldás van.
Kiskapu az informatikában szinte mindig van, itt pl. a proxy az egyik lehetséges megoldás, de játszik pl. a VPN is.
G.
Valami olyasmit hallottam harangozni, hogy bizonyos szavak leírásakor vagy keresésekor az internet leblokkol, valahogy úgy, mint a gyerekeknél a szülői ellenőrzés, vagy az egyes szavak utáni automatikus hirdetés-megjelenés.
Pl. Szíriában, Algáriában vagy Kínában voltak ilyen megszorítások, Észak-Koreában és nyilván máshol is.
De nem hiszem, hogy a "szállító" tudta nélkül meg lehessen ezt oldani.
A mai, hihetetlen kapacitású hackerek azonban értenek az ilyen tiltások megkerüléséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!