Tényleg ennyire veszélyes a Facebbok?
Számetch és pénzügy tanárom mondta az osztály előtt hogy több millió ember Facebookját törték fel.Hogyan csinálták ezt?
és honnan tudom hogy feltörték?
(kicsit sok kérdés de ez van)
19/F
Alighanem csak nagyot akart mondani, nem jellemző. Ahol "feltörik" a fiókot, ott:
-kitalálják a jelszót. Nem is tudom már, melyik (más) internetes szolgáltatás jelszó készlete került ki pár hónapja, érdekes volt csemegézni, hány ember találja tényleg jó ötletnek a "password123" kaliberű vackokat.
-Phishing-gel szerzik meg a jelszót. Azaz pl küldenek egy security-admin@facebook.com címről (legalábbis te ezt látod, könnyű hamisítani) egy emailt, hogy változtasd meg a jelszavad a következő linken, mert valaki fel akarta törni. Te megadod a régi jelszavad, ők pedig szépen tárolják, mert a link viszont a saját, teszem azt facebook.com.ru szerverükre mutat.
Javaslom mindenkinek, hogy ellenőrizzenek le mindent, amit csak lehet! E-mail -t, LINK -et, URL -t!
Érdemes megnézni, h kitől jött a mail. Megjegyzem, hogy a a Facebook (és sok más szolgáltató is) SOHASEM kér e-mail -ben jelszómegadást. Módosításra esetleg kérhetnek, de akkor meg kell nézni, h mi is az a LINK, amit az ember megnyit. Aztán azt is érdemes figyelni, hogy nem -e navigál át az oldal egy másik oldalra, ami akár adathaláész oldal is lehet.
Egyébként az a nagy szám szerintem is csak KAMU! Jelszóra rájöhet egy ismerősöd is, ha hanyag módon választassz jelszót. Lásd a "password123" típusu semmit sem érő hülyeségeket. Még csak értelme sincs akkor a jelszónak.
A jelszó tartalmazzon:
Kis és nagy betűket, számokat, speciális karaktereket.
DE: Ne legyen értelmes szó-, főlleg nem mondat benne!!!!!
így van. tömören nem a facebook a veszélyes, hanem a tudatlan felhasználók. hányszor láttam már itt olyan kérdést, hogy "a facebook kéri, hogy adjam meg a telefonszámomat, de én ezt nem szeretném, hogyan léphető ez át?", meg hasonlók...pedig igenis sokat segít azonosításban is, meg biztonságban is egy kétlépcsős bejelentkezés.
na meg persze már én is tettem egy próbát adathalászattal(de pszt :D), egy ártatlan oldalt írtam, ami elég messze állt a hitelességtől, mégis legalább 30 ember készségesen megadta a facebook e-mail-jét meg a jelszavát...szóval aki ilyen, azok miatt van sokszor, hogy "feltörik", közbe meg önként és dalolva adja meg mindenhol az adatait.
# 3:
Nem illik ilyet csinálni jóhiszemű emberekkel. De psszt! Én nem szóltam! (csupán írtam)
Nem veszélyesebb mint bármi más, amibe felhasználónévvel és jelszóval kell bejutni. A több millió fiók feltöréséről nem hallottam, bár az 1,3 milliárdos felhasználószámnál nem is lenne vészesen sok, néhány ezrelék :)
Hogyan csinálták?
1. Kitalálták a jelszót, mert az túl egyszerű volt
2. A jelszó fel volt írva valahová, amit más megtalált. Minden jelszavas védelem első körben ezeken szokott megbukni.
3. Keylogger, vagy egyéb kémprogram futott a delikvens számítógépén
Honnan tudod, hogy feltörték?
Ha csak belépett a profilodba, akkor jó eséllyel sehonnan. Ha valamit változtatott is, akkor a változtatásból, vagy információk kiszivárgásából.
Ha az én fiókomat feltörné mondjuk egy szír hacker, az engem piszkosul nem érdekelne. Milyen veszélyt jelentene az rám nézve?
De ha egy magyar törné fel, akkor is mi történhetne? Látná a személyes beszélgetéseimet? És akkor mi van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!