Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Látják-e a facebookos ismerőse...

Látják-e a facebookos ismerőseim, hogy milyen honlapot olvasok éppen?

Figyelt kérdés

Tehát épp olvasok egy híroldalt, és annak a facebookos rublikájában láthatok olyan facebookos felhasználók is, akik az én ismerőseim!

Ha én be vagyok jelentkezve facebookra, akkor ezek az ismerőseim is ott láthatják az profilképemet vagy sem? Ez olyan honlap, amit csak olvasgatok, soha nem lájkoltam a facebookos oldalukat és egyetlen cikküket sem, hozzá sem szóltam sosem. Ez esetben látszik a fejem ott, ha őket olvasom?

(Remélem érthető a leírásom. :))

2014. febr. 19. 23:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Szerintem a legegyszerűbb, ha az ismerőseidet kérdezed, mert pontosan meg tudják mondani. :)

Egyébként én arra tippelek, hogy nem látják.

2014. febr. 19. 23:50
 2/7 anonim ***** válasza:

A like boxra gondolsz? [link]

Ezen csak azokat mutatja, akik kedvelték az oldalt.

2014. febr. 20. 00:23
 3/7 A kérdező kommentje:
Like box! MIcsoda szakszó, megáll az eszem! :) Igen, akkor arra gondolok, és örülök, hogy csak a lájkolók látszanak ott, de jó! :)
2014. febr. 20. 00:56
 4/7 anonim ***** válasza:

Szégyelled az ismerőseid előtt, hogy milyen oldalakat nézegetsz?

Ráadásul azok előtt, akik ugyanazt olvassák...

2014. febr. 20. 01:31
 5/7 A kérdező kommentje:

Nem, hanem úgy gondolom, hogy semmi közük hozzá. Főleg így a választások előtt.

Engem sem érdekel, hogy más miket olvas és böngészik éppen, hisz magánügye. De mégis nyilvánvaló sokminden, azáltal, hogy megjelenik itt-ott a profilképük...

Nem tudtam, hogy ezt ők maguk generálják, vagy pedig automatikusan megjelennek másoknál egy bejelentkezett facebook mellet megnyitott honlapnál, avagy én is ugyanígy látszom-e. Ezt ugyanis nem akarom. És szörnyűnek tartom, hogy már szinte az ember minden kattintása nyilvános, és mindent úgy kell utólag beállítani, hogy nem nem, ezt vagy azt ne láthassák mások...

Nekem pl van szám, vannak gondolataim, és jobb programnak tartom azt, hogy személyesen beszélgessek az ismerőseimmel mindenféléről. De van akivel inkább a közös hobbink a téma, míg a politikát inkább nem vele vitatom meg, mert tudom mennyire ellentétesek a nézeteink. És van akivel meg fordítva van, vagy egész más a közös téma. Nem kell mindent mindenkivel megosztani... Ennyi.

Ez, hogy csak a lájkolt oldalakon jelenik meg a profilkép, már félig jó dolog.

De nem feltétlen. Mert mi van, ha lájkolok oldalakat, hogy egybegyűjtve amolyan könyvjelzőként követni tudjam, akkor már én is megjelenhetek másnál, ha ugyanazt nyitja meg. Nekem pedig nem az a célom,hogy mutogassam miket szeretek olvasni, hanem, hogy ne kelljen mindent egyesével keresgélni.

Szóval van még mit fejlődnie az adatvédelmi lehetőségeknek...

2014. febr. 20. 11:33
 6/7 anonim ***** válasza:

"Nem, hanem úgy gondolom, hogy semmi közük hozzá. Főleg így a választások előtt."

Én úgy gondolom, _senkinek_ semmi köze hozzá, hogy milyen politikai tartalmú cikkeket olvasol.

No, akkor nézzük csak. Ha "csak úgy" nekiállsz cikkeket olvasgatni, arról tudni fog:

- Az általad meglátogatott weboldal üzemeltetője

- Az általad korábban meglátogatott weboldalak üzemeltetői (a böngésződben eltárolt cookie-k segítségével simán megoldható, hogy az egyik híroldal nyomon kövesse miket olvasol egy másik híroldalon)

- A Facebook (a beágyazott "like" gombnak köszönhetően akkor is követi az online tevékenységeidet, ha ki vagy jelentkezve, gyakorlatilag minden lépésedről tud)

- Az internetszolgáltatód

- Bárki, aki hozzáfér az adott weboldal üzemeltetőjénél / az internetszolgáltatódnál tárolt adatokhoz (rendőrség, nemzetbiztonsági szervezetek, meg még a fene tudja ki).

Javaslom, ha politikai tartalmú cikkeket olvasol, azt a Tor Project-en keresztül tedd.

[link]

Fontos! JavaScript kódok segítségével lekérdezhető a valódi IP-címed, az operációs rendszered típusa, a webböngésződ típusa és verziója, a monitorod felbontása, a telepített betűtípusaid listája, meg még ezerféle dolog. Mindenképpen tiltsd le a JavaScript kódok futtatását a Tor Browser-ben! Tools -> Options -> Content -> "Enable JavaScript" elől vedd ki a pipát -> OK.

Fontos továbbá, hogy ne tárold el a cookie-kat a Tor Browser-ben. Tools -> Options -> Privacy -> a TorBrowser will lenyíló listából válaszd ki az "Use custom settings for history" opciót, majd az "Accept cookies from sites" elől vedd ki a pipát -> OK.

Emellett javaslom, folyamatosan nyomkodd a "New Identity" gombot (az előre-vissza ikonok mellett kattints a hagyma ikonra -> "New Identity"), így folyamatosan ugrálni fogsz a kilépési pontok között.

Ha mindent jól csinálsz, az általad meglátogatott weboldalak üzemeltetői nem fognak tudni azonosítani (csak azt fogják látni, hogy valaki a Tor-on keresztül olvasgatta a cikkeiket), az internetszolgáltatód pedig nem fogja látni hogy milyen cikkeket olvasol (csak azt, hogy valamit a Tor-on keresztül nézegetsz).

2014. febr. 20. 12:01
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi Utolsó!

megfontolandó egyéb szempontból amiket írsz, de nem mindent értek belőle, ez még egy későbbi lépés nálam. :)

Néha a cookiekat törlöm, már ha mindent törlök?!, nem tudom. Illetve a Firefox NoScriptjét használom, nem tudom az számít-e valamit.

Igazából az, hogy a facebook, a google, a weboldalak üzemeltetői, a netszolgáltató, vagy a hatóság és a többi mit lát, az kevésbé érdekel. Bombázhatnak reklámokkal, úgysem hatnak rám. :)

Inkább azt nem szeretném, hogy a (nem legközelebbi) ismerőseimnek legyek nyitott könyv. :)

2014. febr. 20. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!